4 Nisan 2018 16:58
/
Güncelleme: 16:08

Facebook’un kurucusu Zuckerberg ifade verecek

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, 11 Nisan’da ABD Enerji ve Ticaret Komitesi'ne, Facebook’un, kullanıcılarının bilgilerini nasıl koruduğu ve nasıl kullandığı konularında ifade verecek.

Facebook geçen günlerde 50 milyon kullanıcısına ait verilerin Cambridge Analytica adlı siyasi danışmalık şirketi tarafından ele geçirildiğinin ortaya çıkması sonrasında dünya çapında tepki gördü ve değer kaybetti. Ancak Zuckerberg, kullanıcılarına ücretsiz hizmet vermenin en makul yolunun kullanıcı bilgilerini kullanmak olarak gördüğünü açıkladı. 

CAMBRİDGE ANALYTİCA KENYA VE NİJERYA’DA YARGILANABİLİR

Nijerya ve Kenya’da yetkililer, veri derleme firması Cambridge Analytica’nın mitingler düzenleyerek ve kamuoyunun ilgisini belli adaylardan uzaklaştırarak ülkelerindeki seçimlere müdahale edip etmediğini araştırıyor.

İki ülkenin de temsilcileri, kanıtların iddialarını desteklemesi durumunda firmayı dava edeceklerini açıkladılar. 2016 yılında Donald Trump’ın seçim kampanyasında 50 milyon Facebook kullancısından derlenen bilgileri kullanan İngiliz firmayla yapılan görüşmeler, firmanın dünya çapında tepki görmesine neden oldu.

CNN International’ın haberine göre, Cambridge Analytica ve ona bağlı çalışan SCL Elections CNN’in Afrikalı liderlerin iddialarına cevap verme talebini yanıtlamakta gecikti. Firma, Amerikan seçimlerinden sonra dönemin başkanını görevden uzaklaştırdı fakat suistimal iddialarını reddetti.

Nijerya’da Başkan Muhammadu Buhari’nin sözcüsü Garba Shehu, Cambridge Analytica’nın seçimlere müdahale ettiğinin kanıtlanması durumunda cezai soruşturmanın başlatılacağını belirtti.

Reuters’a göre; Shehu, bir hükümet komitesinin SCL Elections’ın 2007 yılında muhalefet taraftarlarını oylamadan uzak tutmak için seçim karşıtı bir miting düzenlediğini iddia ettiğini belirtti. Ayrıca Shehu heyetin 2015 yılında muhalefet başkan adayı olan Buhari’nin kişisel verilerinin ele geçirildiği iddiasını da araştıracağını belirtti.

CNN’e konuşan Shehu “Cambridge Analytica’nın seçimlere müdahale etmesiyle ilgili iddianın cevapsız kalmasını istemiyoruz. Heyet Cambridge Analytica’nın aleyhine iddiaları ve raporları inceleyecek.İddialar doğruysa hükümet dava açabilir. Yaşananlardan ders almak istiyoruz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et