02 Temmuz 2018 14:58

Leyla Güven’in tutukluluk haline itiraz edildi

HDP'den Hakkari milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in tutukluluk halinin devamına yönelik verilen karara itiraz edildi.

Leyla Güven (Fotoğraf: MA)

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari milletvekili seçilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven'in avukatları, tahliye kararının bozulmasına itiraz etti. Davaya bakan Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi 29 Haziran’da tahliye kararı vermişti. Duruşma savcısının karara yaptığı itirazı aynı gün değerlendiren Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi Güven hakkında "tutukluluğuna devam" kararı vermişti. Mahkeme, Güven'i tutuklu olduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde avukatlarına haber vermeden SEGBİS'e çıkarıp savunmasını almadan kararı yüzüne okumuştu.

‘BİR MAHKEME KARARI TANINMADI’

Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, itiraz üzerine Güven hakkında verilen tutuklama kararının yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle bir üst mahkemeye olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. İtirazla ilgili konuşan Yalçındağ, ellerinde tahliye müzekkeresi olmasına rağmen müvekkili Leyla Güven’in tahliye edilmediğini belirterek, “Kürt milletvekillerine yönelik 4 Kasım’dan bu yana yaşadığımız hukuksuzluk ve yasaya aykırı yargılama biçimleri bu davada yeni bir uygulamayla karşımıza çıktı. Cuma günü yaşadığımız aslında bir mahkemenin kararının tanınmaması durumudur. Mahkeme kararı herkes için bağlayıcıdır. Savcılığın itiraz sonucu beklendi. Normal işleyişe göre müvekkilimiz tahliye edilmeliydi, savcılık itirazı sonucuna göre sürecin nasıl işleyeceğine bakılmalıydı” dedi.

‘SÜRECİN SİYASİ İŞLEDİĞİ NETLİK KAZANDI’

Yalçındağ, müvekkili Güven’in tutuklu yargılandığı dosyanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında katıldığı basın açıklamaları ve 2 televizyon programında yaptığı açıklamalardan oluştuğunu hatırlattı. CMK, Anayasa ve AİHS’ye göre müvekkilinin tutuklu yargılanmasını gerektirecek bir delil durumunun ortada olmadığını ifade eden Yalçındağ, uzun yıllardır siyaset yürüten ve toplumda belli bir saygınlığı olan Güven’in muhalif siyasi kimliğiyle Anayasal haklarını kullandığını söyledi. Müvekkili Güven hakkında tutuklama kararı veren mahkemenin yargılamayı yapmayan,  dava dosyasını hiç vakıf olmayan, dosyanın içeriğiyle hiçbir ilgisi olmayan bir mahkeme olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, "Mahkemenin kendi duruşma gününde, 4 klasörlük dosyadaki bütün delilleri okuyarak, delil durumuna bakarak yeterli suç şüphe olduğu iddiasıyla verdiği tutuklama kararına hiç kimsenin inanmayacağını" söyledi. Yalçındağ, “Dolayısıyla sürecin hukuki işlemediğine siyasi olarak işlediğine görüş bir kez daha netlik kazanmış durumda” dedi.

‘OY VERENLERİN SEÇME HAKKINI İHLALİDİR’

KHK’yle savcılara verilen itiraz yetkisi nedeniyle Güven’in bugün cezaevinde olduğunu dile getiren Yalçındağ, kendileri için hukuki sürecin bitmediğini itiraz yolu açık olan karara karşı gerekli yasal itirazları yaptıklarını belirtti. Yalçındağ, ortada apaçık bir hukuksuzluğun var olduğunu, ortada tutuklamaya gerektirecek bir durumun olmadığını, sandığa giden her seçmenin iradesi olan Güven’in cezaevinde ona oy veren bütün seçmenlerin seçme hakkını ihlali olacağını vurguladı. Yalçındağ, itirazlarının değerlendirme aşamasında olduğu, bu hukuksuzluk en kısa sürede son bulmasını beklediklerini ifade etti. (Diyarbakır/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İşçiler olarak aynı gemideyiz batarsak da çıkarsak da beraberiz

SONRAKİ HABER

8 maddede Kemal Sunal: Her şey ‘Oğlum sen de gül’ ile başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa