LGS tercihleri nasıl yapılmalı, nelere dikkat edilmeli?

LGS tercihleri başladı. Peki öğrenci ve veliler tercihlerini nasıl yapacak, tercih yaparken nelere dikkat etmeli?

06 Temmuz 2018 10:52
Son Güncellenme Tarihi: 06 Temmuz 2018 13:39
Paylaş

LGS tercihleri başladı. Peki öğrenci ve veliler tercihlerini nasıl yapacak, tercih yaparken nelere dikkat etmeli? Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı İzzet İldeş ile LGS tercihlerine ilişkin detayları konuştuk. İşte İzzet İldeş'in öğrenci ve velilere uyarıları:
"LGS’deki en büyük sorun uzun süre tam bir netlik yoktu. Sistemin nasıl olduğunu tahmin ederek ilerledik.

'VELİLER, YERLEŞTİRME MAĞDURİYETİ İÇİN YARGIYA GİTMELİ'

LGS’yi bize anlatır mısınız? Çünkü liselere ve üniversitelere giriş sınavları sistem olarak çok değişti. Bu yılki LGS sistemi nasıl bir sistemdi? Öğrenciler nasıl sınava girdiler?
Aslında Liseye Giriş Sınavı ile olan şu anki sistem daha önce planlanmış bir sistem. Adrese dayalı sistemler de daha önce gündem olmuştu. En son TEOG’la bunu bir nevi kaldırdılar. Ama TEOG’tan sonraki süreçte bu sınav çocuklara zararlı diye tekrar sistemi değiştirdiler. Sınav sistemindeki en büyük sıkıntılardan birisi, uzun süre, tam bir netliğe kavuşmadan bir sistemin nasıl olduğunu tahmin ederek ilerlemesiydi. Şöyle ki; bu aslında iki aşamalı bir sistem: Birincisi merkezi sınav sistemiyle okulların belirlenmesi, gündemdeki tabirle nitelikli okul tercihi ile ilgili bir durum. İkincisi ise yerel veya mahalli yerleşim ile ilgili bir durum. Biliyorsunuz merkezi sınav ile ilgili süreç belli oldu: 2-13 Temmuz tarihleri arasında, öğrenciler aldıkları puana göre nitelikli okul tercihlerini yapıyorlar. Ama işin aslı ortada tam bir muğlaklık tam bir kaos durumu var. Ki o da mahalli yerleşimle ilgili. LGS’de nitelikli okulların belirlemesinde hali hazırda İstanbul’da en son aldığımız duyumlara göre; 27’si kendi içerisinde üçü de daha sonra oluşturulmuş 30 tane Anadolu lisesi açılmış durumda. Bunların her biri kendi içinde bir kaosa sebep oluyor. Çünkü yerleştirme kılavuzu ile ilgili bunun yönetmeliği 25 haziranda belli oldu. Doğal olarak veliler ayın 25’ine kadar çok sancılı bir durum geçirdi. Yerleştirmeler nasıl olacak? Kılavuz açıklanmasına rağmen bunun gibi kafalarda onlarca soru var.

Veliler bu yönetmelikte en çok nelerde sıkıntı çekiyor?
En çok yaşanılan sıkıntı mahalli yani adrese dayalı yerleşimlerde yaşanıyor. Çünkü adrese dayalı yerleşmelerde, o durumlar, kılavuzda açık ve net şekilde belirtilmemiş. İlk başta üç alan belirlemişlerdi: birincisi adrese dayalı alan, ikincisi komşu alan. Bu alanlardan 5 okul tercih hakkı ve birinci alanda 3 okul tercih zorunlu hale getirilmiş: imam hatip, meslek lisesi ve Anadolu lisesi. Diğer iki okul için de ikinci ve üçüncü alandan seçilme şartı getirilmiş.

Mahalli yerleşim sistemi doğrultusunda birçok öğrenci okulu başka yerde okumuş ve evi de başka yerde. Doğal olarak okuduğu okul ile adresi tutmuyor. Tutmamasından kaynaklı MEB dezavantajlı duruma geçiyor. Bunu mağduriyet olarak kabul ediyoruz.

Çocuklar nasıl etkileniyorlar?
Çocuklar için tam bir demoralize durumdur.  

Çocuklar ikinci tercihte nereyi kapsayacak şekilde tercih yapacak?
Bunun da aslında sınırları net değildir. İstanbul’da bu sınırlar farklı çizilirken Anadolu’da farklı çiziliyor. Böyle olunca da mahalli tercihlerde sıkıntılar oluyor.

Çocuğun çevresinde Anadolu lisesi yoksa ama puanı yüksekse ne olacak bu durumda?
Böyle bir durumda ikinci çemberden okul tercih etmesi gerekiyor. Ama kılavuzda diyor ki; öğrencinin bu durumda puanı düşer!

İmam hatip lisesi ve meslek liseleri öğrenciler için zorunlu mu?
İlk beş okul içinde zaten imam hatip lisesi ile meslek lisesi var. Bunları tercihe yazmadan sistem kabul etmiyor. 14 Eylül’den sonra kontenjanlara göre ek tercihler başlıyor.

Veliler tercihlerde nelere dikkat etmeli bu aşamada?
Birinci dikkat etmeleri gereken şey; özellikle merkezi puan sistemlerinde puan baz alınıp tercih yapılmaması. Çünkü yüzdelik dilim esas alınacak bu sınavda. Yüzdelik dilimde tercih yaparken geçen seneye göre 1-2 puan yukarıdan tercih yapılmasında fayda var. Öğrenci ve velilerin nakil tarihlerini yakından takip etmeleri gerekiyor. O tarihler ikinci yerleştirmenin tarihini de belirleyecek. Velilere özellikle çağrıda bulunuyoruz: adrese dayalı yerleştirmede yaşanacak mağduriyetlerde kesinlikle yargıya başvurulmalıdır. (EVRENSEL WEB TV)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te ‘Politikacılar Haftası’nda Nazi provokasyonu

SONRAKİ HABER

CHP'de olağanüstü kurultay için 634 delege imzası gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa