Nisan'da mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 10,3 oldu
Nisan ayında, mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı 103 bin kişi artarak 3 milyon 291 bin kişi olurken işsizlik oranı yüzde 10,3'e yükseldi.
Fotoğraf: Canan Altıntaş/DHA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı işgücü istatistiklerini yayınladı. TÜİK'in yayınladığı verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 103 bin kişi artarak 3 milyon 291 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı ise 0,4 puan artarak %10,3 oldu. Ekonomist Mustafa Sönmez, TÜİK'in mevsim etkilerinden arındırılmamış işsizlik rakamlarını öne çıkararak kamuoyunu yanıltmaya çalıştığına dikkat çekti.
İSTİHDAM AZALDI
Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 34 bin kişi azalarak 28 milyon 818 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0,1 puan azalarak % 47,6 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,1 puan artarak %53,1 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 20 bin, inşaat sektöründe 52 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 32 bin, hizmet sektöründe 6 bin kişi arttı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 103 bin kişi artarak 3 milyon 291 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,4 puan artarak %10,3 oldu.
HER 3 İŞÇİDEN 1'İ KAYIT DIŞI ÇALIŞTI
TÜİK rakamlarına göre, Nisan 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puan azalarak % 33,3 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puan azalarak % 22,4 oldu.
EKONOMİST MUSTAFA SÖNMEZ: TÜİK RAKAMLARI YANILTIYOR, İŞSİZLİK ÇİFT HANEDE
TÜİK’in mevsim etkilerinden arındırılmamış rakamlarla insanları yanıltmaya çalıştığına dikkat çeken Ekonomist Mustafa Sönmez şöyle konuştu: “TÜİK verilerinde asıl mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik rakamlarına bakmak lazım. TÜİK her zaman diğer rakamı öne çekip işsizlik 9.6’ya düştü diyerek yanıltıyor. Aynı bültende ikinci paragrafta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik verileri açıklandığında işsizliğin 10.3’e çıktığını görüyoruz. İşsiz sayısında 103 bin artış var, 3 milyon 291 bine ulaşmış. Ve son 6 ayın en düşük istihdamı görünüyor. Yani bu nisan verileri mayıs ve haziranda daha da kötüleşti bu veriler. Çünkü mayıs ve haziranda hem büyüme yavaşladı, hem de buna bağlı olarak istihdam yavaşladı ve işsizlik arttı. Yani Türkiye’nin resmi işsizliği çift haneli olmaya devam ediyor. Tarım dışında da 11.2’ye çıktığını görüyoruz. Tarım dışı işsizlikte de görülüyor ki esas bakılması gereken işsizlik rakamı da odur.”
YAKIN ZAMANDA İŞSİZLİK YÜZDE 13-14’E ÇIKABİLİR
Türkiye ikinci çeyrekte, nisan ayından itibaren büyüme ivmesini kaybettiğini ve durgunluğa girdiğini söyleyen Sönmez, “Bu durgunlukla beraber işsizlik baş gösterdi. Yani hem işsizlik, hem durgunluk, hem yüksek enflasyon bütün bunların oluşturduğu Stagflasyon dediğimiz bir sürece girdi. Bunun devamında şu an fiilen yaşanan işsizliğin verilere dönüşmesi önümüzdeki aylarda daha net olarak görülecektir. Türkiye’nin yakın zamanda tarım dışında yüzde 13-14 gibi işsizlik rakamlarını görmesi çok muhtemeldir. Düşen büyümeyle beraber işsizliğinde artacağını söyleyebiliriz, özellikle işini kaybetme şeklinde. İşyerlerinin kapanması, üretimin daralmasıyla işten çıkarmalar artabilecektir. Buna bağlı olarak işini kaybeden insanlarla beraber işsiz sayısı daha da yükseleceğe benzemektedir” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)