6 Ağustos 2018 12:07
/
Güncelleme: 11:09

Mevsimlik işçilerin çile sezonu: 6 ayı çadırda geçiriyorlar

Niğde'ye tarım işçisi olarak gelen aileler, evlerinden kilometrelerce uzakta çalışarak para kazanmaya uğraşıyor, çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Mevsimlik işçilerin çile sezonu: 6 ayı çadırda geçiriyorlar

Fotoğraf: Adnan Çelebi/DHA

Niğde’ye ekmek parası için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen aileler bir yandan tarlalarda çalışırken bir yandan da çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki evlerinden çocuklarıyla yola çıkan aileler, ekmek parası kazanmak için geldikleri Niğde’de çadır kurup yerleşiyor. Tarlalarda iş bulan aileler, günün ilk ışıkları ile birlikte çalışmaya başlayıp akşam saat 17:00 sıralarında çadırlarına dönüyor. Aileler, memleketlerinden uzakta yaklaşık 6 boyunca çalıştıktan sonra evlerine doğru yola çıkıyor.

Fotoğraf: Adnan Çelebi/DHA

Urfa’dan Niğde’ye çalışmaya gelenlerden Mehmet Sagar, “Yılın belirli aylarında Niğde'ye geliyoruz ve çalışıyoruz. Her yıl 6 ay gibi bir süre buraya geliyoruz ve sıcak havada, güneşin altında çalışarak ekmek parası kazanmak için mücadele ediyoruz. Evimizden nisan ayında ailecek çıkarız. Eylül ya da ekim ayında tekrar evimize gideriz. Yaklaşık 550 kilometre gibi bir uzaklıkğa çalışmak için geliyoruz” dedi.

Tarım işçisi olarak çalışmaya gelenlerden Mustafa Ekler ise “Biz Niğde’ye geliyoruz, turşu fabrikasından sonra patates tarlalarında çalışmaya devam ediyoruz. Niğde’de üretilen meyve ve sebzeler bizim emeğimizle işleniyor ve toplanıyor. Şanlıurfa’da işçilik yok, hep tarım aletleriyle yapılıyor. Şanlıurfa’da buğday ve pamuk üretimi yapılıyor, onlar da tarım aletleriyle toplanıyor ama Niğde'de meyveler genellikle işçilikle yapılıyor. Bizler yaklaşık 5 ile 6 ay gibi evimizden uzaklarda ekmek parası mücadelesi vermeye devam ediyoruz. Burada yaz aylarında çalışıp kışın ise memleketimizde ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz” diye konuştu.

Fotoğraf: Adnan Çelebi/DHA

Fotoğraf: Adnan Çelebi/DHA

(Niğde/DHA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et