13 Ağustos 2018 15:12

Akademisyen Albayrak: Politik kriz tırmandırıldıkça maliyet artıyor

Ekonomik gelişmeleri değerlendiren Akademisyen Özlem Albayrak, 'Politik kriz daha da tırmandırılıp var olan krizin maliyeti artırılıyor' dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dolar/TL kurundaki artış, hükümet cephesinden gelen açıklamalar, Merkez Bankası müdahalesi, BDDK ve SPK’den gelen açıklamaları yorumlayan Akademisyen Özlem Albayrak, “Politik krizi daha da tırmandırılıp var olan krizin maliyeti artırılıyor” dedi.

PAZARTESİYE İYİ UYANMAYACAĞIMIZIN İŞARETİ VARDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonu seçim konuşmasını andıran 3 konuşma yaptığını söyleyen Albayrak, “Erdoğan kendisine en çok destek veren şehirlerde konuştu. Konuşmalarını daha da sertleştirdi. En son, ‘Ekonomik olarak her tür tedbiri alacağız’ demeye getiren bir konuşma yaptı. En son iş adamlarını uyardı. İş adamlarını uyarırken de bankalara hücum etmeyin dedi. Bunların hepsi pazartesiye, iyi kalkmayacağımızın işaretiydi” dedi.

‘YÖNETİM PROBLEMİ OLDUĞU AÇIK’

Asya piyasalarının erken açılmasıyla, önceki gece saatlerinde dolar/TL kurunun 7.00’ın üzerine çıktığını söyleyen Albayrak şöyle konuştu: “Bakan Albayrak gecenin 1’inde sosyal medya üzerinden açıklama yaptı. Rahatlatmaya çalıştı. Cuma günü açıklamadığı önlemleri pazar günü gecenin 1’inde açıkladı. Cuma günü Türk Lirası rekor seviyede değer yitirmişti. Var olan krizin maliyeti her saniye artıyordu. O zaman niye merkez bankasının önlemleriyle birlikte bu önlemleri açıklamadı gecenin 1’inde açıkladı? Gerçekten bir yönetim problemi olduğu açık. Krizin nedeni olduğu için değil ama derinleştiren bir şey bu. Pek çok açıdan neden  böyle yaptıklarını anlamakta güçlük çekiyoruz. Neden politik krizi daha da tırmandırıp var olan krizin maliyeti artırmaya çalışılıyor?​”

‘MERKEZ BANKASININ MÜDAHALESİ ETKİSİZ OLDU’

Cuma gününden bu yana Erdoğan’ın yaptığı konuşmaların, “Bir siyasi manevrayla çözmeye çalışırız” anlamına geldiğini söyleyen Albayrak, “Seferberlik, kurtuluş savaşı ilan etmeye çalışıyor” dedi. Merkez Bankasından dün gelen adımı da değerlendiren Albayrak, “Etkisi neredeyse hiç olmadı. Likiditeyi artırdı. Bunun etkisi çok sınırlı oldu. Türk Lirası’ndan kaçış sürüyor” dedi.

‘GÜVENLİK MESELESİ’ Mİ?

Meselenin ‘güvenlik meselesi haline’ getirildiğini söyleyen Albayrak, muhalefetin de “Bize ABD başta olmak üzere yabancılar tarafından ekonomik savaş ilan edildi. Buna birlikte yanıt vermemiz gerekir” dediğini belirterek, “Ülkeler saldırı altına girebilir ama hükümetin kısa dönemde yapması gereken şeyler var. Özellikle dar gelirli kesimlerin kaybını azaltmak için. Ne yazık ki hükümet bunu yapmıyor, muhalefet de bu konuda hiçbir şey söylemiyor” dedi.

YAPTIRIM YAPTIRIMI GETİREBİLİR

ABD tarafından Türkiye’den satın alınan çelikte gümrük vergisi artışı dün başladı. Bu ne anlama geliyor? Söz konusu yaptırımın sayısal anlamda sınırlı etkisi olacağını söylese de yaptırımın farklı sonuçları da var. Albayrak söz konusu ihtimalleri şöyle açıkladı: “Türkiye’nin toplam ihracatı içinde ABD’nin payı yüzde 5.5. Asıl partnerimiz Avrupa ülkeleri. Bu anlamda etkisinin sınırlı olmasını bekleriz. Alüminyum ve çelik ihracatının oranı da yüzde 7 civarında. ABD’ye olan ihracatın içerisinde yaklaşık yüzde 2. Bunun şu an yaşadığımız yabancı para cinsinden borcumuzdan kaynaklı olarak enflasyona yansımasını da göreceğiz. Bunun etkisinin sayısal olarak düşük olacağını söyleyebiliriz. Ama bu neye neden oluyor? ABD ile ilişkilerin iyice bozulduğunu gösteriyor. Ve Türkiye’ye gelecek olan, bizim ihtiyaç duyduğumuz yabancı sermayenin ‘Bu ülkede riskler artıyor’ diyerek gelmemesine neden oluyor. Bu da kısa dönemde TL’nin değersizleşmesini artırıyor ve faiz üzerindeki baskı da artıyor. 2015’ten bu yana seçimler dolayısıyla faiz artırımını her ertelediğinde çok daha yüksek faiz artışı yapmak zorunda kaldı. Benzer biçimde sonraki yıllarda da. Daha önce bakanlarla ilgili açıklama yapıldığında aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası finansal kurumlardan borçlanmasına da engel olabilecek iktisadi yaptırımlardan söz edilmişti. Bu, Türkiye IMF’nin kapısını çalmak istediğinde, başka yerlerden borç almaya çalıştığında, Trump’ın bunu engelleme yönünde bir adım atma ihtimalini gösteriyor. Bunun ne kadar olabileceğini bilmiyoruz ama özel olarak Türkiye’ye –çelik ve alüminyumda- konulan tarife buna da işaret ediyor.” (EKONOMİ SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş'ta seçim tarihi 16 Eylül olarak belirlendi

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Eleştirilerim arkadaşlarıma güç verme amaçlıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa