Adli yıl açılışına CHP ve HDP katılmayacak
Bu yıl da Saray'da yapılacak adli yıl açılış törenine HDP ve CHP'nin katılmayacağı bildirildi.
Fotoğraf: DHA
Çağrı SARI
Ankara
Geçtiğimiz yıl tepkiler nedeniyle Yargıtayda yapılan açılış bu yıl da Cumhurbaşkanlığı Sarayında yapılacak. HDP ve CHP ise Saray’daki açılışa katılmayacak. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bugünlerde yaşadığı sorunların temel nedenlerinden birinin kuvvetler ayrılığı ilkesinin ayaklar altına alınması olduğunu belirterek, Saray’daki Adli açılış törenine katılmayacaklarını ifade etti.
Adli yıl açılış töreni yarın Cumhurbaşkanlığı Saray’ında saat 10.00’da yapılacak. Törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılması ve bir konuşma yapması bekleniyor. TBMM’de de akşam saatlerinde kokteyl düzenlenecek. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından adli yıl açılış töreninin ilk kez Saray’da yapılması tepkilere neden olmuştu. 2017’deki açılış töreni bu nedenle yeniden Yargıtay’a alınmıştı. Ancak Yargıtay Başkanlığı, Pazartesi günü yapılacak olan 2018-2019 yılı Adli açılış törenin yeniden Saray’da yapacağını duyurdu.
‘KUVVETLER AYRILIĞI İLKESİNE TERS’
Saray’da yapılan törenin kuvvetler ayrılığı ilkesine ters olduğunu söyleyen Özel “16 Nisan referandumu ve 24 Haziran genel seçimleri sürecinde karşı çıktığımız ve bir tek adam rejimine neden olacağını savunduğumuz bu rejimin ilk aylarında kuvvetlerin nasıl tek elde toplandığının uygulamalarını birer birer yaşıyoruz. 2016 yılında ilk denemesi yapılan ancak 2017 yılında tepkiler üzerine vazgeçilen adli yıl açılışının bu yıl yeniden Beştepe’de yapılacak olmasını da yargı erkinin, yürütmenin tam emrine verilmiş olmasının bir kanıtı olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Yargı üyelerinin AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile beraber katıldıkları Karadeniz gezisinde çay topladığını, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün ise, Erdoğan’ın karşısında cübbede olmayan düğmeleri ilikleme girişimini hatırlatarak mevcut yargı sisteminin Erdoğan’a tam biat etmiş olduğunu söyleyen Özel “Türkiye’deki fiili uygulamanın aksine sert kuvvetler ayrılığıyla bilinen başkanlık sistemlerinde yargıçlar siyasi otorite karşısında ayağa dahi kalkmamaktadır. Bu da başkanlık sistemi bahane edilerek yapılan rejim değişikliğinin kuvvetlerin birliğine hizmet ettiğinin somut örneklerinden biridir” dedi.
24 Haziran’da yürürlüğe giren tek adam rejimiyle yargı kararlarının siyasi otoriteden gelecek talimatlar çerçevesinde verileceğine yönelik örneklerin arttığını ifade eden Özel, “Anayasanın ilgili hükümlerine karşın, 1’i CHP’den 1’i HDP’den iki tutuklu milletvekilinin halen cezaevinde tutuluyor olması örneğinde olduğu gibi, ne yazık ki siyasetin yargıya müdahalelerinin ve talimatlarının daha da artacağı bir döneme girmiş olduk” dedi.