Rusya ile ABD arasında İdlib gerginliği
ABD'nin 'Suriye hükümeti kimyasal silah kullanırsa öncekilerden çok daha güçlü bir yanıt veririz' açıklamasına Rusya'dan 'tehdit' nitelemesi geldi.
İdlib. Fotoğraf: Ekrem Masry/AA
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye hükümetinin “kimyasal silah kullanması halinde” ABD, Fransa ve İngiltere’nin öncekilerden “çok daha güçlü bir yanıt verme” konusunda anlaştığını söyledi. Bolton’a tepki gösteren Rusya’dan “Bu sözler siyasi tehdit ve şantajdır” açıklaması geldi.
ABD’nin önemli gazetelerinden birine yazı yazan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise birkaç gün önce Rusya ve İran ile imzaladığı anlaşmaya rağmen bir kez daha İdlib operasyonuna karşı çıktı, ABD ve Avrupa’nın Suriye’ye müdahalesini istedi. Erdoğan’ın yazısına da yanıt veren Rusya, “Anlaşamadığımız noktalar var, çalışıyoruz” açıklaması yaptı.
ABD: DAHA GÜÇLÜ YANIT VERİRİZ
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington’daki bir sivil toplum kuruluşunda yaptığı konuşmada, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanması halinde ABD, Fransa ve İngiltere’nin daha öncekilerden “Çok daha güçlü bir yanıt verme” konusunda anlaştığını belirtti.
Gazetecilerin bu açıklamaya ilişkin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, “Bu, çok açık bir şekilde siyasi tehdit ve şantaj, olguların ve gerçek durumun gülünç bir şekilde çarpıtılmasıdır” dedi.
Ryabkov, “bazı Batı’lı başkentlerdeki savaş yanlıları”nın, Suriye’de askeri provokasyon senaryosundan vazgeçmediğini de söyledi. Bakan yardımcısı, “Moskova, teröristlerin Şam yönetimini suçlamak ve Suriye’ye yeni saldırı düzenlemek amacıyla gerçekleştirebileceği zehirleyici maddeli olası yeni provokasyonları önlemeye çalışacak” dedi.
‘TÜRKİYE İLE POZİSYONLARIMIZ YÜZDE 100 UYUŞMUYOR’
Ryabkov, Türkiye yönetimi ile yaşadıkları İdlib anlaşmazlığı için ise “Türkiye, Rusya gibi ciddi ulusal öncelikleri, çıkarları olan bir ülke. Pozisyonlarımız yüzde 100 uyuşmasa da, bu normal bir durum. Ortak payda bulunması için diplomasi, siyaset ve askeri diplomasi kullanılıyor. Ortak bir payda bulunmaya çalışılıyor” dedi.
BM: İDLİB’DE 30 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖÇ ETTİ
Bir haftadır bombalanan Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ve Hama’da 30 binden fazla insanın göç ettiği açıklandı. BM, “İdlib’deki sorunun 21’inci yüzyılın en büyük kayıpları yaşanmadan çözülmesi yönünde” çağrı yaptı.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin (UNOCHA) Sözcüsü David Swanson pazartesi günü yaptığı açıklamada, “9 Eylül (Pazar) günü itibariyle 30 bin 542 kişi Suriye’nin kuzeybatısındaki yerlerinden oldu ve İdlib’in farklı yerlerine doğru harekete geçti” dedi.
CENEVRE’DE SURİYE ANAYASASI TOPLANTISI
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’dan yetkililer arasında “Anayasa Komitesine nihai halin verilmesi” için yapılan resmi toplantılar İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı.
BM Özel Temsilcisi Mistura, Astana süreci ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran heyetleri ile dün görüşme yaptı. Toplantılarda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyet temsil etti. Gazetemiz baskıya girdiğinde görüşmeler henüz sona ermemişti.
Önceki gün yapılan basına kapalı ve gayriresmi toplantılarda ise, Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, Rusya’nın BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilciliğinde üçlü toplantı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)