Aile hekimleri: Check-up israftır, bilimsel değildir
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Aile Sağlığı Merkezlerinde check-up uygulamasına, Aile Hekimleri Derneklerinin çatı örgütü AHEF’ten tepki geldi.
![Aile hekimleri: Check-up israftır, bilimsel değildir](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/118368.jpg)
Fotoğraf: Pixabay
Sağlık Bakanlığının 100 günlük eylem planları arasında açıkladığı Aile Sağlığı Merkezlerinde Check-up uygulamasına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonundan (AHEF) tepki geldi. Federasyon Başkanı Dr. H. Şenol Atakan, “Sağlık Bakanlığının kendi eğitim kitaplarında dahi Check-up’ın gerekli olmadığını doğru olanın periyodik muayeneler ile yaş ve cinsiyetlere göre taramalar olduğu açıkça belirtiliyor ve bu eğitim Aile Hekimlerine veriliyor. Şimdi birden bire bunun tam tersini eylem planı olarak açıklamak ve başlatmak açıkça tutarsızlıktır.” dedi.
'DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK'
Check-up hakkında ayrıntılı bilgiler de paylaşan Dr. Atakan, “Bugün Aile Hekimi başına kayıtlı hasta sayısı 1000 olan Almanya, 1800 olan İngiltere ve 1500 olan İtalya gibi birçok Avrupa ülkesi bile tüm vatandaşlara tetkik ve muayene yapmak gibi bir lükse ve hekimleri üzerinde bu içerikte bir işgücü israfına ihtiyaç duymuyor iken, ülkemizin bu konudaki anlamsız cesaret ve ısrarını ilgi ve hayretler içinde izlemekteyiz.” dedi.
Aile Hekimliğine Uyum 1. Aşama Sertifikalı Eğitim Programı Eğitici Kitabı'ndan periyodik muayene ve check-up ile ilgili bölüm.
'DÖVİZ KAYBI YARATIR, MİLLİ KAYIPTIR'
Check-up’ın büyük bir israf olduğunu söyleyen Dr. Atakan, uygulamanın ekonomik temellerinin de zayıf olduğunu, büyük bir israf yaratacağını belirtti. Dr. Atakan, “Türk lirasının tehdit altında olduğu bu günlerde ithal kitlerle yapılacak olan gereksiz tetkiklerin kabul edilebilir bir tarafı yoktur” dedi.
'18 YAŞINDAKİ BİREY İLE 70 YAŞINDAKİ BİR Mİ?'
Hali hazırda Aile Hekimliklerinde hastaya özel tarama testlerinin yapıldığını belirten federasyon Başkanı Dr. Atakan, “Check-up ile 18 yaşındaki genç bir erkek ile 70 yaşında ve ilave hastalıkları bulunan bir kadın hastaya aynı tetkiklerin yapılması söz konusu olamaz. Önceden tespit edildiğinde tedavisi mümkün olan, geç kalındığında hastaya ve ülke ekonomisine olumsuz etkileri önlenemez olan hastalıkların erken tespiti ve tedavisi için dünya üzerinde birçok gelişmiş ülke tarama testleri yürütmektedir.
Ülkemizde de bu programlar aile hekimi arkadaşlarımızın da özverili çalışmaları ile başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Mevcut tarama programlarının çoğu da uluslararası normlara uygundur. Check-up adı verilen sağlık hizmeti, uluslararası bir sağlık hizmeti kalitesi ölçütü değildir” dedi ve uygulamadan biran önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. (HABER MERKEZİ)
Fotoğraf: AHEF
Evrensel'i Takip Et