Hayvanlara yönelik şiddet ve istismarı Meclis’e taşındı
CHP'li Sezgin Tanrıkulu, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde hayvanlara dönük şiddet ve istismarın önüne geçilmesi için Meclis araştırması talep etti.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla hayvanlara dönük şiddet ve istismara karşı Meclis araştırmasının açılması için önerge sundu. Yasanın yürürlüğe girdiği 2004 yılından itibaren hayvanlara dönük suçlarda artış olduğuna dikkat çekilen önergede, caydırıcı cezaların olmaması nedeniyle yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.
Önergede, sahipli-sahipsiz ayrımı gözetilmeksizin hayvanlara yönelik suçların TCK kapsamına alınarak, hapis cezası ile cezalandırılmasının gerekliliği vurgulandı.
CEZALAR CAYDIRICILIKTAN UZAK
Önergede, “Hayvanlara yönelik her gün artan, basında da sıkça yer alan ve toplumda infial uyandıran şiddet olaylarının önlenmesi için alt sınırı en azından 2 yıldan başlayan hapis cezaları öngörülmelidir. Bu şekliyle, uygulamada adli para cezasına çevrilecek ve ertelenecek olan cezalar, son derece yetersiz ve caydırıcı olmaktan uzaktır” denildi.
Basına yansıyan hayvanlara yönelik işkence örneklerinin de hatırlatıldığı önergede, şu ifadeler yer aldı:
“Hayvanlara fiziksel ve psikolojik olarak ciddi zarar veren ve ölümle dahi sonuçlanabilen tecavüz fiilinin toplumsal sonuçları da düşünüldüğünde idari para cezasının caydırıcılığı sebebiyle, hayvanlara cinsel istismarda bulunanların alt sınırı 2 yıldan az olmayacak şekilde hapis cezası ile cezalandırılması, sahipsiz hayvanların tedavi, bakım ve korunma uygulamaları adı altında toplu olarak itlaf edilmelerinin, zehirlenmelerinin ve aç susuz ormanlara bırakılmalarının önüne geçilerek, konu ile ilgili ihmali ve sorumluluğu bulunanların belirlenip haklarında gerekli işlemlerin başlatılması, muğlak ifadeler yerine her türlü şiddet fiilinin ve cezaların ayrı ayrı düzenlenerek, sahipli-sahipsiz ayrımı gözetmeksizin tüm hak ihlallerinin tespit edilerek bu tür ihlallerin bir daha yaşanmaması adına etkili, sürekli ve somut önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereği, Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et