Bakan Kurum: İmar Barışında süreyi uzatmayı değerlendireceğiz
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 31 Ekim'de başvuru süreci bitecek olan İmar Barışı'na ilişkin 'Süreyi uzatmayı değerlendireceğiz' dedi.
![Bakan Kurum: İmar Barışında süreyi uzatmayı değerlendireceğiz](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/121537.jpg)
Fotoğraf: DHA
İLGİLİ HABERLER
![‘İmar Barışı’ Tarihi Yarımada’nın yüzde 90’ını kapsıyormuş](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/120599.jpg)
‘İmar Barışı’ Tarihi Yarımada’nın yüzde 90’ını kapsıyormuş
![İmar Barışı neyi amaçlıyor?](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/111754.jpg)
İmar Barışı neyi amaçlıyor?
![İmar ‘barışı’ ile çözüme kavuşacak mıyız?](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/111754.jpg)
İmar ‘barışı’ ile çözüme kavuşacak mıyız?
![Plaza üstündeki dağevi 'imar barışı' yüzünden yıkılmayabilir](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/117444.jpg)
Plaza üstündeki dağevi 'imar barışı' yüzünden yıkılmayabilir
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 'imar barışı' ile ilgili yaptığı açıklamada "Süreyi uzatmayı değerlendireceğiz" dedi.
Hükümetin 24 Haziran seçimleri öncesi başlattığı, kaçak yapıların yasallaşmasının önünü açan ‘imar barışı’ uygulamasının 31 Ekim'de sona ereceği açıklanmıştı.
31 Aralık 2017’den önceki yapıları kapsayan uygulamaya ilişkin açıklama yapan Bakan Kurum, "İmar Barışında süreyi uzatmayı değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı. "31 Ekim'de başvuru süreci bitiyor" diyen Kurum, "Yeniden değerlendireceğiz. Böyle bir talep var, bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor" diye konuştu.
SKANDALLARA NEDEN OLMUŞTU
Özel araziler üzerine inşa edilmiş kaçak yapılara yapı kullanım izni ile yasal bir statü sağlayan İmar Barışı Yasası, Hazine arazileri üzerine yapılmış kaçak yapılara da aynı imkanı tanıyor. Ayrıca bu yapıların bulunduğu arazileri kullananlara satın alma şansı da veriyor. Türkiye’nin yağmalanan yeşil alanları ve kıyı şeritleri üzerinden yüksek rantlar sağlanmasının önünü açıyor.
UNESCO’nun dünya mirası listesinde olan İstanbul’un tarihi yarımadasının yaklaşık yüzde 90’ını kapsayan uygulama, ilk günden itibaren pek çok skandalla gündeme geldi.
Örneğin Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, 16 yıl önce plaza üzerine yaptırılan dağevi benzeri ahşap yapının 'yardımına' imar barışı yetişti. Diyarbakır Mimarlar Odası'nın yaptığı başvuru üzerine Belediye söz konusu yapı için yıkım ve cezai işlem kararı alırken, yürürlüğe giren imar barışı nedeniyle söz konusu karar uygulanamadı. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et