25 Ekim 2018 12:46

Birleşmiş Milletler: İsrail Batı Şeria’yı ilhak ediyor!

BM Raportörü: İşgalci gücün Batı Şeria’nın tamamında hak iddia etmeye yönelik hararetli çabalarına ve bölgenin yavaş yavaş ilhakına şahit oluyoruz.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü Michael Lynk, İsrail’in yasa dışı yerleşim birimleri ile Batı Şeria’da varlığını sağlamlaştırarak bölgeyi “yavaş yavaş ilhak ettiğini” söyledi. Lynk, BM Genel Kurulunun insan hakları konularını görüşen üçüncü komitesine yıllık raporunu sunmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazze’de her geçen gün kötüye giden insani duruma dikkati çeken Lynk, bölgede yaşayan Filistinlilerin günde 5 saatten fazla elektriğe erişiminin olmadığını ifade etti.

Gazze’deki içme suyunun yüzde 97’sine ise deniz suyu ve atık su karıştığını vurgulayan Lynk, 30 Mart’tan bu yana Gazze’de düzenlenen gösterilerde ise 200’den fazla Filistinlinin İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü dile getirdi.

‘YERLEŞİM BİRİMLERİ SAVAŞ SUÇU’

Lynk, İsrail’in Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim birimlerini de eleştirdi. Michael Lynk, yasa dışı yerleşim birimlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve işgal altındaki topraklarındaki yerleşim birimlerinin “savaş suçu” teşkil ettiğini belirtti.

İsrail’in 50 yıl boyunca Batı Şeria’da ayak izlerini artırarak varlığını sağlamlaştırdığına işaret eden Lynk, “İşgalci gücün Batı Şeria’nın tamamında hak etmeye yönelik hararetli çabalarına ve bölgenin yavaş yavaş ilhakına şahit oluyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun, Tel Aviv’de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “İsrail’in, Batı Şeria’da güvenlik sorumluluğunu koruması gerekir” demişti.

‘FİLİSTİN DEVLETİ KURULMADAN BARIŞ YOK’

Netanyahu’nun sözünü değerlendiren Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Radine, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan barış ve güvenliğin olmayacağını söyledi.

Ebu Radine, “1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulmadan barış ve güvenlik yok” ifadesini kullandı.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail’in 1967 sınırlarını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014’te durmuştu. (AA)

İSRAİL’DEN GAZZE’YE HAVA SALDIRISI

İsrail savaş uçakları, önceki gece Gazze’de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları’na ait 3 noktayı bombaladı. İsrail uçakları Gazze’nin güneyinde Refah ile Han Yunus kentleri arasındaki El Kadisiyye, Han Yunus’un batısındaki El-Haşşaşin ile Gazze’nin kuzeyinde bir noktaya hava saldırısı düzenledi. Filistin sağlık kaynakları ise İsrail’in saldırılarında ölen ya da yaralanan olmadığı bilgisini paylaştı. İsrail makamlarından saldırıyla ilgili henüz açıklama yapılmadı. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, daha önce Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Gazze’den İsrail’e roket atıldığının tespit edildiğini öne sürmüştü. İsrail ordusunun dün akşam Gazze’nin güneyindeki Refah kentinin doğu sınırında gösteri düzenleyen Filistinlilere ateş açması sonucu 8 kişi yaralanmıştı.

MISIR HEYETİ FİLİSTİN’DE

“Filistin uzlaşısı ve ateşkes” görüşmelerini tamamlamak üzere Gazze Şeridi’nde temaslarda bulunan Mısır güvenlik heyeti, Çarşamba günü Filistinli gruplarla bir araya geldi. Mısır istihbarat teşkilatındaki Filistin dosyasından sorumlu Tuğgeneral Ahmed Abdulhalık başkanlığındaki heyet, Hamas’ın Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar’ın ofisinde gerçekleştirilen toplantıda Filistinli grupların liderleri ile görüştü.  Söz konusu gruplar arasında Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) ve Ahrar Hareketi’nin bulunduğu öğrenildi.

Mısır güvenlik heyeti, temaslarının ardından Gazze’den ayrılarak Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı’ndan Batı Şeria’ya geçti.

Heyet, Fetih ile Hamas yetkilileri ve İsrail hükümetiyle Filistin uzlaşısı ve ateşkes konularında yürütülen görüşmeleri tamamlamak için Gazze Şeridi, Batı Şeria ve İsrail arasında mekik dokuyor.

NE OLMUŞTU?

Hamas’ın Gazze’de yönetime geldiği 2007’den bu yana Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011’de Mısır, Şubat 2012’de ise Katar ara buluculuğunda uzlaşı görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamadı.

Daha sonra iki grup 23 Nisan 2014’te “uzlaşı hükümeti kurulması, başkanlık ve meclis seçimlerinin yapılması” konularını kapsayan bir uzlaşı anlaşması metnini imzaladı.

Gazze ile Batı Şeria arasındaki bölünmüşlüğü ortadan kaldırmak için 2 Haziran 2014’te Uzlaşı Hükümeti kuruldu. Ancak iki taraf arasındaki siyasi ayrılıklar nedeniyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze’de görevlerini yerine getiremedi.

Son olarak Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilen müzakereler neticesinde 12 Ekim 2017’de Filistin’deki bölünmüşlüğü bitirmeyi amaçlayan “Uzlaşı Anlaşması” imzalandı. Ancak Fetih ile Hamas hareketleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bu anlaşmanın da uygulanmasında zorluklar yaşanıyor.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Kamyonetin altında kalan kadın işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ziya Ataman yine tahliye edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa