Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
5 Kasım 2018 09:14
/
Güncelleme: 11:30

Ekin BAL
Ankara

Protestolara sahne olan ODTÜ 2018 Diploma Törenini’nin görüntülerini yayınladıkları için çalışmalarına son verilen ve ekipmanlarına el konulan ODTÜ Medya Topluluğu ile dayanışmak için sekiz öğrenci topluluğu festival düzenledi.

ODTÜ 2018 Diploma Töreni’nde öğrenciler, atanmış rektör Mustafa Verşan Kök’ü protesto etmek için pankart açmıştı. Pankart açan öğrencilere Özel Güvenlik Birimi saldırmış, bunun üzerine mezunlar, öğrenciler ve veliler, üniversite yönetimini ıslık ve sloganlarla protesto etmişti. Bu anları kamerayla çekip yayınlayan ODTÜ Medya Topluluğu’nun ekipmanlarına ise daha sonra “ODTÜ’yü küçük düşürme” iddiasıyla üniversite yönetimi tarafından el konulmuş ve topluluk etkinlikleri fiilen askıya alınmıştı.

Topluluğun ekipmanlarını yeniden alınabilmesi ve faaliyetlerine devam edebilmesi için geçtiğimiz gün sekiz öğrenci topluluğu tarafından “ARAFİVA (Allah Rektöre Akıl Fikir Versin) FEST” düzenlendi. Medya Topluluğu, Sinema Topluluğu, Uluslararası Gençlik Topluluğu, Dağcılık ve Kış Sporları Kolu, Amatör Fotoğrafçılık Topluluğu, Arkeoloji Topluluğu, Mimarlık Topluluğu ve Felsefe Topluluğu tarafından düzenlenen festival, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri İç Sahne’de gerçekleşti. Festivalde, Sinağrit Baba, Boyalı Kuş, Kendimden Hallice, Oğulcan Sönmez, Ashtray ve Ulaş Celep Project sahne aldı.

‘DAYANIŞMA İLERLEYEN YILLARDA DA DEVAM ETMELİ’

Ekipmanlara el konulmasından sonra birçok topluluktan dayanışma mesajları aldıklarını söyleyen Medya Topluluğu, bir festival fikrinin de bu dayanışma mesajlarından çıktığını belirtti. “Kendi aramızda kararlaştırdıktan sonra ODTÜ Mezunlar Derneği ile yaptığımız görüşmelerle bir konser düzenlemeye karar verdik. Etkinlik ile ilgili somut adımlar attıkça sıra arkadaşlarımızın ve topluluklarımızın desteklerini daha kuvvetli görür olduk” diyen Medya Topluğu üyeleri, aynı zamanda bu dayanışma örneğinin ilerleyen yıllarda da devam edebilmesi, geleneksel bir hale gelebilmesi için geleceğe yönelik çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

‘NE OLURSA OLSUN BU DAYANIŞMA GEREKLİYDİ’

Dayanışma etkinliğine katılan ODTÜ Havacılık ve Uzay Topluluğu (HUT) ise tüm baskılara karşı Medya Topluluğu’nun yanında olduklarını ifade etti.Süreç boyunca topluluk yönetim kurulu üyeleriyle bu meseleyi tartıştıklarını ve bir yönetim kurulu üyelerinin bu nedenle istifa ettiğini söyleyen HUT üyeleri, bu durumun topluluğun önünde iki önemli etkinlik varken gerçekleştiğini belirtti. “Her şeye rağmen bu dayanışma gerekliydi” diyen HUT, topluluk üyeleri arasında “Biz de yarın bir etkinlik yaptığımızda bu tip bir durumla karşılaşabiliriz. Karşılaşmasak dahi bu tüm topluluklar üzerinde gerçekleşebilecek bir baskı” şeklinde tartışmalar yürütüldüğünü söyledi. HUT, bugün öğrenci toplulukları üzerindeki baskının sadece topluluk kapatma gibi kesin bir yoldan olmadığını, çoğu topluluğun tanışma toplantısını bile yapamadığını, yer sıkıntısı çektiklerini veya stant açamadığını dile getirdi.

‘YÖNETİM KENDİ HATALARINI ÖĞRENCİ TOPLULUKLARINDAN ÇIKARIYOR’

Felsefe Topluluğu ise rektörlüğün bu uygulamasını ‘özgürlüklerin kısıtlanması’ olarak gördüklerini, rektörlüğün üniversite tanıtımını en çok öğrenci topluluklarının etkinleriyle yapmasına rağmen toplulukları sürekli baskı altında tutmasının çelişkili bir durum yarattığını söyledi. “Kendilerini her zaman demokratik ve öğrencilerin önünü açan bir yönetim gibi göstermelerine rağmen Medya Topluluğu’nu kapatmalarını kendi rezillikleri ve hatalarını öğrenci topluluklarından çıkarma ve buradan kendi imajını kurtarma çalışması olarak görüyoruz” diyen Felsefe Topluluğu, düzenlenen bu dayanışma etkinliğinin öğrencilerin bir araya gelmesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

‘REKTÖRLÜĞÜN HESABA KATMADIĞI BİR ŞEKİLDE ÖĞRENCİLER BİR ARAYA GELDİ’

Mimarlık Topluluğu ise “ODTÜ dışarıdan her ne kadar kale olarak görülse de Türkiye’den bağımsız bir yapı değil. O yüzden biz dışarıda ne kadar baskı hissediyorsak aynı derecede ODTÜ içerisinde de o kadar yoğun hissediyoruz. Son dönemlerde ODTÜ’de böyle bir süreçten geçiyor aslında, bizce bir sınav da veriyor herkes açısından. İşte tam da böyle bir süreçte mezuniyet pankartlarının gündeme gelmesiyle bu baskıyı daha görünür ve daha yoğun bir şekilde hissetmeye başladık” diyerek mevcut iktidarın ve rektörlüğün her ne kadar güç sahibi görünse de zayıf olduğunu ve baskıların bir sebebinin de bu olduğunu dile getirdi. Baskının artmasının rektörlüğün hesaba katmadığı bir şekilde öğrencileri bir araya getirdiğini söyleyen Mimarlık Topluluğu, bugün olduğu gibi ilerleyen süreçte bu baskılar karşısında tüm ODTÜ bileşenlerinin yanında olacaklarını belirtti.

Evrensel'i Takip Et