7 Kasım 2018 08:38

HDP'li Tuma Çelik, Süryani okullarının kurulmasını istedi

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik: Devletin Süryani okullarının kurulması için pozitif ayrımcılık temelinde yardımcı olması gerekir.

HDP'li Tuma Çelik, Süryani okullarının kurulmasını istedi

Fotoğraf: Pixabay

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, eğitim hakkının uluslararası sözleşmelere göre de ayrımcılıktan uzak, eşitlik temelinde olması gerektiğini ancak Türkiye'de bunu göremediklerini savundu.

Çelik, 2023 eğitim vizyonunda, Lozan Antlaşması çerçevesinde kabul edilen azınlıkların sahip olduğu okullardan ve sorunlarından bahsedilmediğini ifade ederek, bu okullara devlet tarafından hiçbir kaynak aktarılmadığını öne sürdü. Çelik, "Azınlıklara mensup biri olarak Türkiye Cumhuriyeti'ne vergi ödüyorum, Türkiye'nin bana verdiği bütün yükümlülükleri yerine getiriyorum. Ama benim ödediğim vergilerden dönüşüm sağlayamıyorum. Kendi ana dilimde, Lozan Antlaşması'nda belirlenmesine rağmen devletin imkanlarından yararlanarak eğitim göremiyorum." diye konuştu.

Binlerce yıllık tarihi olan Süryanicenin yok olma aşamasına getirildiğini savunan Çelik, yasal dayanağa rağmen Türkiye'de Süryanice eğitim veren okul bulunmadığını, 1928'de kapatılan son okuldan sonra bu eğitimin yapılamadığını, sadece bir anaokulu bulunduğunu kaydetti.

Çelik, devletin Süryani okullarının kurulması için  pozitif ayrımcılık temelinde yardımcı olması gerektiğini dile getirdi. Çelik, azınlık okulları deyiminin ortadan kaldırılması temelinde bu okullara yönelik yeni yasal düzenleme yapılmasını istedi. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et