14 Kasım 2018 13:58
Son Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2018 21:14

Sağlık torba yasası görüşmeleri: 5. madde değiştirilerek kabul edildi

Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri devam ediyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin maddeleri üzerine TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri devam ediyor. Sağlık emekçilerinin tepki gösterdiği 5. madde değiştirilerek kabul edildi.

Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifindeki 5. madde değiştirilerek kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda, sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinde yapılan değişikliğe göre, terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan ve güvenlik soruşturması sonucunda kamu görevine alınmayan devlet hizmeti yükümlüsü doktorlar, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda özel hastanelerde mesleklerini icra edebilecek.

Tepki çeken madde değişmeden önce “Terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan doktorlar, diş doktorları ve tıpta uzman olanların yalnızca SGK anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabileceklerine” ifadelerine yer veriyordu.

Öte yandan Genel Kurulda teklifinin birinci bölümü üzerinde siyasi parti grubu temsilcileri konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, “Teklifte öyle maddeler var ki cezası var suçu yok. 'Şundan dolayı sana ceza veriyorum' diyemiyorsunuz, sadece 'güvenlik soruşturmasına takıldın' diyorsunuz. Bu suçlama çok soyut bir şey. Bu teklifi böyle geçirmek doğru olmaz. Suçu belli olmayan ama cezası belli olan bir durum var ortada. Suçladığınız kişiye neyle suçlandığını söylemelisiniz” diye konuştu.

AKP’nin hastane ya da cezaevlerinin büyüklüğüyle övündüğünü hatırlatan Türkkan, “Oraları kendi kadrolarınızla doldurmak için yapıyorsanız, bunun vebali büyük olur, ağır olur” dedi.

Sağlık çalışanı şiddete maruz kaldığında, suçu işleyen kişi hakkında işlem yapılacak olmasının önemli gelişme olduğunu iddia eden MHP Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, en çok acil servislerde şiddet olayı yaşandığını, öncelikle buralardaki şiddet olaylarının önlenmesi gerektiğini söyledi.

‘7 BİNE YAKIN HEKİM MESLEKLERİNİ YAPAMAZ DURUMA GETİRİLDİ’

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, sağlıkta şiddetin temellerine inmek gerektiğini ifade ederek, “Bu konuyla ilgili sağlıklı çalışma yapabildik mi? Hayır. Baskı altında sabahlara kadar komisyon çalışması yaptık. Teklifle ilgili belli bir düzenleme yapıldı ancak bu da yeterli değil” dedi.

Teklifle, yaklaşık 7 bine yakın hekimin yargılanmadan, hukuk süreci yaşamadan mesleklerini kamuda yapamaz duruma getirildiğini kaydeden Kemalbay, “Eskiden sakıncalı piyadeler vardı, şimdi de sakıncalı hekimler var. Bir suçları varsa yargılanmaları gerekir, eğer yoksa mesleğe kabul etmemek olmaz” diye konuştu.

Kemalbay, bugün sağlık emekçilerine karşı yapılan bu müdahalenin, gelecek dönemde başka meslek gruplarına da yapılabileceğine dikkat çekti.

Türkiye bir hukuk devleti ise her şeyin hukuk çerçevesinde yapılması gerektiğini belirten Kemalbay, “Hekimler, 'savaş dursun' dedikleri için bu listelere alınmışlardır. Bu listeler, siyasi tasfiye için oluşturulmuş listelerdir; bazı kişilerin devletten ayıklanması için yapılan bir uygulamadır” dedi.

‘AMACINIZ ÖĞRENCİLİKTEN BAŞLAYARAK MUHALEFETİ ENGELLEMEK’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, teklife ilişkin eleştirilerini dile getirerek, “İnsanları mesleğinden mahrum bırakacak bir saik, nasıl sizin grubunuza hakim olur. Yargı kararı ile meslekten atılanlar var ama şimdi siz yargı kararına bile güvenmiyorsunuz, 'güvenlik soruşturmasını geçemedi' diye insanların mesleğini yapmasını engelliyorsunuz” dedi.

Tanrıkulu, “Çok zor ve uzun olan tıp eğitimi alan öğrenciler, güvenlik soruşturması nedeniyle görevlerini yapamayacak. Bunu nasıl yapabiliyorsunuz? Yargıya güvenmiyorum ama yargı kararı bile olmadan bunu nasıl yapabileceksiniz? Bunu anlayamıyorum. Amacınız şu; öğrencilikten başlayarak muhalefeti engellemek. Çünkü, öğrenciler fişlenmek korkusuyla muhalefet edemeyecek” ifadelerini kullandı.

“Yarın bir gün bunu avukatlara da getireceksiniz” diyen Tanrıkulu, güvenlik soruşturmasından geçemeyenlerin avukatlık yapamayacağını söyledi. Sezgin Tanrıkulu, “Hatta daha da ileri gideceksiniz, mali müşavirlere, mühendislere de getireceksiniz. Giderek bu noktaya doğru taşınacak” şeklinde konuştu.

CHP'li Tanrıkulu, bu teklifin vicdandan ve etik değerlerden yoksun olduğunu savunarak, “Yol yakınken, gelin bu teklifi düzeltelim” dedi.

AKP TEPKİ ÇEKEN MADDE İÇİN TAZMİNAT ÖNERMİŞTİ

Teklif üzerine TBMM Genel Kurul görüşmeleri dün başlamıştı. Sağlık emekçilerinin tepkisini çeken 5.madde için AKP'nin düzenlemeye gideceği ve güvenlik soruşturmasını geçemeyen hekimler için tazminat koşulu getirmeyi planladığı ifade edilmişti. Muhalefet partileri ve sağlık emekçileri ise maddenin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.

NÜRNBERG YASALARI BENZETMESİ

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni eleştirerek "Hitler Almanyası'nda Nürnberg yasalarıyla tıp ve hukuk fakülteleri birilerine yasaklanmıştı. Eğer bu yasa onaylanırsa, bizim onlardan farkımız kalmayacak" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin birinci bölümünün maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP Kütahya Milletvekili Kasap, yasa teklifini eleştirerek "Hitler Almanyası'nda Nürnberg yasalarıyla tıp ve hukuk fakülteleri birilerine yasaklanmıştı. Eğer bu yasa onaylanırsa, bizim onlardan farkımız kalmayacak. Bu yasa, 7 bin hekimi betonla mezarlara gömme yasasıdır." ifadelerini kullandı.

'MASUMİYET KARİNESİNİN REDDİ'

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, teklifin 5. maddesinin "masumiyet karinesinin reddi anlamına geldiğini" belirterek teklifin yasalaşmasıyla haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmayan hekimlerin çalışma özgürlüğünün engelleneceğini söyledi.

'SİZİN KAFANIZDA HER ŞEYİN FİYATI VAR'

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam, güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimlerin 450 gün beklemesinin nedenini anlayamadığını ifade ederek "Komisyonda ne konuştuk? Adeta kurban pazarlığı yapar gibi pratisyen 75, uzman 125 olsun, olmasın. Burada anladık ki mesele güvenlik meselesi değil." diye konuştu.

İslam, AK Parti grubuna yönelik olarak, "Sizin kafanızda sanki her şeyin bir fiyatı var. Karşısına aldığı herhangi bir nesneye, insana, hayvana, dağa, taşa 'ben bundan kaç para çıkartabilirim' diyen kafa kapitalist bir kafadır. Aslında kapitalist kafanın zenginlikle doğrudan bir alakası da yoktur; amelesinizdir ama kafa kapitalist olabilir, milletvekilisinizdir ama kafa kapitalist olabilir." ifadelerini kullandı.

Kamuya istihdamda aile fertlerinin de güvenlik soruşturmasından geçmesine ilişkin düzenlemeyi eleştiren İslam, "(Ben bir sivil ölüyüm), bu tanımı siz yaptınız; bu da sivil ölümün siyah kefeni, bunu giydim, 'şartlar da kabul' dedim. Ama siz, ana, babayı, kardeşleri ve çocukları, usul ve füruyu içine kattığınız zaman artık sivil ölümden sivil soykırıma geçiyorsunuz" dedi.

İslam, AK Partinin totaliter rejimlerin ideolojik ve bastırıcı bütün aygıtlarını kullandığını ileri sürdü.

Cihangir İslam'ın bu ifadeleri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Safsatanın kölesi olanlar hakikate kördürler ancak bunun şuuruna varamazlar" dedi.

Tekrar söz alan İslam'ın, "Hakaret anlamında kullanmadım. Sofistler var Platon döneminde Atina'da yaşamış. Safsata, aslında sofistlerin bizim literatüre girmiş ismidir." ifadelerini kullanması üzerine ise Akbaşoğlu, "Aynı cümleyi kendisi için kullanmış oldu. Dolayısıyla ben kendi bağlamında iade ettim" şeklinde konuştu. (AA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Maaşını 32 bin liraya yükseltti, 3 ikramiye ve rekor harcırah aldı

SONRAKİ HABER

Finlandiya hükümeti gösteri hakkını sınırlamak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa