Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Sayıştay inceleme raporları eksik
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak: Sayıştay inceleme ve raporları eksik.
Fotoğraf: MA
Sayıştay denetçilerinin kayyım atanan belediyelerin raporlarını değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak, raporların eksik bilgi içerdiğini vurguladı.
Sayıştay denetçileri tarafından yapılan incelemeler, AKP’li birçok belediye ve kayyım atanan belediyelerde yaşanan ve milyonlarca lirayı bulan usulsüzlükleri ve yolsuzlukları ortaya çıkardı. Özellikle kayyım atanan belediyelerin içerinde bulunduğu durumu gözler önüne seren raporlar sonrası Sayıştay’ın Denetim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikret Çöker’in yerine başka bir isim atandı. Yine belediyelerdeki usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların araştırılması için HDP tarafından verilen önerge de, AKP’lilerin oyları ile reddedildi.
MA’dan Özgür Paksoy’un haberine göre; Sayıştay’ın yerel yönetim ve kamu idarelerinde yaptıkları incelemeler sonucunda hazırladığı raporları sonraki yılın ilk 3 ayı içerisinde açıkladığını, ancak kayyım atamaları ardından raporların ertelendiğine dikkat çeken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak, gecikmenin bazı hususların kamuoyundan gizlemek amaçlı olduğunu söyledi.
‘DBP’Lİ BELEDİYELER DAHA DERİNLİKLİ İNCELENDİ’
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 ile 2017 yılı raporlarını karşılaştıran Bayrak, şöyle devam etti:
“DBP döneminde incelemenin daha derinlikli yapıldığını görüyoruz. Normal gelir gider tabloları dışında, bire bir ele alınan dosya sayısından bu sonucu çıkarabiliyoruz. Yaklaşık 7 veya 8 özel dosya var. 2016 yılında ihale dosyaları üzerindeki yapılan incelemelerde ciddi bir veri çıkarılamadı. Hatta o dönem inceleme yapan denetleyicilerle görüşmelerimiz oldu; ‘Biz bu kadar düzgün ve düzenli bir çalışmanın olabileceğini düşünmüyorduk’ ifadeleri var. Demek ki; ön yargılı bir gelişleri vardı.”
‘BİR EL İNCELEMENİN ÖNÜNE GEÇMİŞ’
2017 yılında yapılan incelemelerin derinlikli olmadığına dikkat çeken Bayrak, “2017 yılında yapılan ihalelerin büyük bir bölümü Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesi ile yapıldı. Bu nedenle Sayıştay bütün bu dosyaları ele alması gerekiyor. İnceleme sonucunu daha raporlara eklemesi gerekiyor. Ancak baktığımız zaman 21-b maddesine dair bir inceleme yok. Sanki bir el derinlikli bir incelemenin önüne geçmiş gibi görünüyor” diye konuştu.
‘KAYYIM BÜTÇESİ 36 MİLYON LİRA AÇIK VERDİ’
2016 ile 2017 yılı arasındaki gelir gider farkının 36 milyon lira olduğuna işaret eden Bayrak, devamla şunları söyledi:
“2016 yılından 2017 yılına 26 milyon lira devir ettik. Kayyım bütçesi ise 2017 yılında 36 milyon lira açık verdi. Bu açık sonucunda artı olarak bıraktığımız 26 milyon harcama ile ayrıca 10 milyon borçlanma, bütçe açığı söz konusu.”
“2017 yılı yatırım yılı olması gerekiyordu” diyen Bayrak, şunları söyledi:
“Kayyımın yaptıkları makyaj diyerek tanımladığımız, kentin görüntüsünü değiştirme ama kalıcı olmayan bir görüntü. Ciddi bir yatırımla çiçekler ekiliyor. Haftada bir görüntüyü kurtarma adına bu halkın parasını bahçeye döküyor, bir hafta sonra kaldırıp çöpe atıyorlar.” (HABER MERKEZİ)