06 Aralık 2018 10:10

Kadın sağlıkçıların çalışma hakları Meclis gündeminde 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, sağlık alanında çalışan kadınların yaşadığı sorunları sordu. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

OHAL ile birlikte sağlık alanında çalışan kadınların yüzde 44'ünün ihraç edildiğine dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yanıtlaması üzere verdiği soru önergesinde kadın istihdamının azalmasına ve iş yükünün artmasına değindi. Tanrıkulu, Sağlık sektöründe kaç kadınının çalıştığını sorarken, “OHAL’le birlikte sağlık sektöründe kaç kadın çalışan ihraç edilmiştir? İhraçlardan sonra kaç kadın istihdam edilmiştir? Sağlık alanında çalışanların esnek çalışma saatleri ve iş yükünün ağırlığı konusundaki eleştiriler göz önüne alınmakta mıdır?​” dedi.

OHAL İLE İHRAÇ EDİLEN YÜZDE 44 SAĞLIKÇI KADINDAN SONRA...

Türkiye’de sağlık alanı çalışanlarının sağlık sistemindeki düzenleme ve uygulamaların yarattığı her türden mesleki zorlukla boğuştuğunu ifade eden Tanrıkulu, “Sağlık alanında OHAL’le birlikte kadın çalışanların yüzde 44’ü ihraç edilmiştir. İhraç edilen kadın çalışan sayısının fazlalığı, sağlık alanında kadın istihdamı konusunda endişelere ve iş yükünün artması bakımından çalışma hakları konusunda sorunlara yol açmaktadır” şeklinde belirtti.

Sağlık alanında hizmet veren kadın hemşirelerin ise iş yükü ve performans sisteminden, kendilerine yönelik toplumsal cinsiyet kaynaklı baskılardan, mobbing ve kreş hakkı konusundaki sorunlardan yakındığını belirten Tanrıkulu, “Bilhassa insan sağlığı konusunda hizmet verilen bir alanda, çalışanların uygun ve insani şartlarda çalıştırılması onarılmaz sorunlara yol açabilir” dedi.

ÇALIŞMA VE SOSYAL HAKLAR NE DURUMDA?

Yaşanan bu sorunlara dayanarak sağlık alanındaki çalışanların çalışma ve sosyal haklarının hangi kriterlere göre belirlendiğini sordu. Tanrıkulu, bu alanda çalışan kadın sayısının verilmesini isterken “OHAL’le birlikte sağlık sektöründe kaç kadın çalışan ihraç edilmiştir? İhraçlardan sonra kaç kadın istihdam edilmiştir? Sağlık sektöründeki performans sistemi hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Çalışanlardan beklenen performansın yarattığı zorluklar konusunda meslek içi araştırma ve çalışmalar yapılmakta mıdır?​”sorularını sordu.

KADINLARIN SORUNLARI DİKKATE ALINIYOR MU?

Esnek çalışma ve iş yükünün ağırlığı konusunda ise iyileştirme yapılıp yapılmayacağını soran Tanrıkulu, “Hemşirelikteki nöbet sistemi konusunda ne gibi sorunlar yaşanmaktadır? Bu yöndeki tespitler ve çözüm önerileri nelerdir? Kadın hemşirelerin kreş hakkı konusunda yaşadıkları sorunlar nelerdir? Toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle kadın sağlık emekçilerinin ve hemşirelerin meslek hayatlarında yaşadıkları sorunların çözümü konusunda, hakları güvence altına almaya dönük eğitim ve çalışmalar yapılmakta mıdır ya da yapılması düşünülmekte midir? Sağlık sektöründe çalışan kadınların maruz kaldıkları mobbingler nelerdir? Kaç sağlık emekçisi kadın mobbinge uğradığı gerekçesiyle başvuru ve şikayette bulunmuştur? Bahse konu başvuru ve şikayetler ile ilgili olarak ne tür işlemler yapılmıştır?​”dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TARİŞ işçileri 30 gündür direniyor

SONRAKİ HABER

Usta oyuncu Candan Sabuncu yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa