Hollanda'nın Utrecht kentinde silahlı saldırı: 3 ölü, 9 yaralı
Hollanda'nın Utrecht kentindeki tramvay saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti. Saldırı sonrası Türkiye doğumlu Gökmen Tanış gözaltına alındı.
Hollanda’nın Utrecht kentinde 18 Mart'ta tramvayda gerçekleştirilen silahlı saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. 2 Temmuz 1981 Yozgat doğumlu 37 yaşındaki Gökmen Tanış, saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla olay yerine 3 kilometre uzaklıkta gözaltına alındı.
HOLLANDA SAVCILIĞI: SALDIRGAN RADİKAL İDEOLOJİYE SAHİPTİ
Hollanda'da üç kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili Hollanda savcılığından açıklama yapıldı. Savcılık saldırıyı gerçekletiren Gökmen Tanış'ın saldırıda yalnız hareket ettiğini ve "radikalleşmiş bir ideolojiye sahip olduğunu" belirtti. Savcılık saldırının ‘sadece terör amaçlı bir niyet’ ile gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinden emin olmadıklarını açıkladı. Açıklamada, Tanış’ın ‘psikiyatrik değerlendirmeden geçirileceği’ bilgisi verildi. Tanış’ın ‘çoklu cinayet’ ile suçlandığı ve cuma günü yargı önüne çıkarılacağı belirtildi.
18 Mart'ta gerçekeşen saldırı ile ilgili yetkililer, hayatını kaybedenler ile Tanış arasında herhangi bir bağ tespit edilmediğini açıklamıştı. Hollanda Savcılığı Tanış'ın otomobilinde bulunan bir mektup ve diğer bazı bulgulara dayanarak saldırı ile ilgili olarak "terör şüphesi" ihtimalini araştırdıklarını açıklamıştı. Gökmen Tanış'ın tecavüz suçundan tutukluyken 1 Mart'ta Temyiz Mahkemesi kararıyla serbest kaldığı da ortaya çıkmıştı.
SALDIRI NASIL YAŞANDI?
18 Mart'ta yerel saatle 10:45’te kentin batısındaki 24 Ekim Meydanı tramvay durağında silah sesleri duyuldu. Bir görgü tanığı, yerel medyaya “Bir adamın bir anda ateş açmaya başladığını” söyledi. Bir başka görgü tanığı ise Hollanda devlet televizyonu NOS’a, tramvayın aniden durması sonrası tramvayın arkasında yatan birini gördüğünü söyledi. İnsanların arabalarından çıkarak yaralılara yardım ettiğini belirten görgü tanığı bu sırada saldırganın elinde silahla kendilerine doğru koştuğunu aktardı. Saldırgan kaçarak olay yerini terk etti.
Olayın ardından okullar kapatılırken havalimanı ve camilerde güvenlik seviyesi artırıldı. Polis, saldırganın fotoğrafını sosyal medyada yayınladı ve halkı uyardı. Saatler sonra Gökmen Tanış’ın bulunduğu bina kuşatıldı ve Tanış, operasyonla gözaltına alındı.
SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDENLER KİMLER?
Utrecht polisi, 19 Mart'ta yaptığı açıklamada saldırıda ölenlerle Tanış arasında bir bağlantı tespit edilemediğini açıkladı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin 19 yaşında bir kadınla, 28 ve 49 yaşlarındaki iki erkek olduğu açıklandı.
Last night the policed reported that the main suspect, a 37-year old man from Utrecht, was arrested in a house at the Oudenoord in Utrecht. No direct relations have been found between the main suspect and the victims. #24oktoberplein
— Politie Utrecht (@PolitieUtrecht) 19 Mart 2019
ŞÜPHELİ HAKKINDA BİLİNENLER NELER?
CİHATÇILIK BAĞLANTILARI:
Hollanda’daki bir iş insanının BBC Türkçe’ye verdiği bilgiye göre Tanış Çeçenistan’da cihatçı olarak savaştı daha sonra Hollanda’da IŞİD bağlantısı gerekçesiyle gözaltına alınıp bırakıldı.
Hollanda Televizyonu'nda (NOS) yayınlanan Nieuwsuur (Haber Saati) programında, zanlının ailesinin koyu bir Cemalettin Kaplan taraftarı olduğu iddiaları dile getirildi.
NOS muhabiri Rudy Bouma, Gökmen Tanış'ın erkek kardeşinin daha önce savaşmak için Çeçenistan'a gittiğini öne sürdü.
Hollandalı gazeteci, zanlının erkek kardeşinin sosyal medya hesabında cihat bayrağı ile birlikte, "Kemalistler, demokratlar ve laikler lanetlenmiştir" mesajını paylaştığını anlattı.
TECAVÜZ, HIRSIZLIK...
Utrecht Savcılığı da tecavüz suçlaması nedeniyle tutuklu bulunan Gökmen Tanış'ın 1 Mart'ta Temyiz Mahkemesi kararıyla serbest bırakıldığını açıkladı.
Savcılığa göre Tanış, Ağustos 2017'de tecavüz suçlamasıyla gözaltına alındı. 1 aylık tutukluluk süresinin ardından şartlı salıverildi. Tanış'ın 2018 yılı sonunda tahliye koşullarını ihlal ettiği belirlendi. 4 Ocak 2019'da yeniden gözaltına alınan Tanış, kararı temyiz etti.
Arnhem-Leeuwarden Temyiz Mahkemesi, 1 Mart'ta Gökmen Tanış lehine karar verdi ve Tanış serbest bırakıldı.
Bu arada Tanış'ın 5 Mart'ta hırsızlık suçundan 4 ay hapis cezasına çarptırıldığı, Utrecht'teki saldırıdan bir gün önce de bir dükkanda hırsızlık yaptığı için bir hafta hapis cezası aldığı ortaya çıktı.
Hollanda Savcılığı saldırı ile ilgili "terör şüphesinin araştırıldığını", buna gerekçe olarak da, Tanış'ın otomobilinde bulunan bir mektup ve diğer bazı bulguları gösterdi.
TANIŞ’IN BABASI: 11 YILDIR DİYALOĞUM YOK
Gökmen Tanış'ın Kayseri'de oturan babası Mehmet Tanış, "Oğlumla 11 yıldır diyaloğum yok, konuşmuyoruz. Yaptıysa cezasını çeksin" dedi.
Baba Tanış'ın, yıllar önce Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Sırçalı beldesinden ailesiyle Hollanda'ya gittiği, 2008'de eşinden boşanıp Türkiye'ye döndüğü ve Kayseri'ye yerleştiği öğrenildi. İkinci evliliğini yapan Mehmet Tanış, ilk eşinden olan ve Hollanda'da yaşamaya devam eden oğlu Gökmen Tanış ile 11 yıldır görüşmediklerini söyledi.
DHA'ya konuşan baba Tanış, saldırıdan bilgisinin olmadığını dile getirdi. Tanış, "Oğlumla 11 yıldır diyaloğum yok, konuşmuyoruz. 2008 yılından bu yana görüşmediğim birisi. Saldırıyı gerçekleştirmesiyle alakalı, o insanın o anki psikolojisini bilemem. Aynı evde yaşadığın evladını bile tanıyamıyorsun. Yaptıysa cezasını çeksin. Ben ne yapabilirim ki. Hiç kimsenin birilerinin canını almasına hakkı yok. Olayı yapan Hollanda'da, ben buradayım. Ben 11 yıl önce dönüş yaptım. Kim olursa olsun, dediğiniz şekilde ise ne yaptığını, nasıl yaşadığını ben bilemiyorum. Ben onları, onlar da beni reddetti, konuşmuyoruz. Daha önce saldırgan tavırları yoktu. Aradan 11 yıl geçti. Ne oldu, neler yaşadı bilemiyorum" ifadelerini kullandı.
SALDIRI SONRASI SİYASETÇİLERİN AÇIKLAMALARI
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, saldırının yaşandığı gün haftalık koalisyon görüşmelerini iptal ederek kriz masası oluşturdu. Saldırı nedeniyle ülkenin sarsılmış olduğunu söyleyen Rutte, “Çok sayıda soru işareti ve söylenti var. Saldırının arkasındaki motivasyonun ne olduğu belirsiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “Saldırının terör saldırısı mı yoksa şahsi mesele mi olduğu araştırılıyor. İstihbarat teşkilatımız olayın peşinde. İstihbarat Başkanımız bilgileri alalım size döneriz dedi. Bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
UTRECHT: NÜFUSUN ÜÇTE BİRİ GÖÇMEN
340 bin nüfusuyla Hollanda’nın en büyük dördüncü kenti olan Utrecht, ülkenin geri kalanında olduğu gibi düşük suç oranına sahip. Kentte silahlı saldırılara nadir rastlanıyor.
Nüfusunun üçte birini göçmenlerin oluşturduğu kentte göçmen nüfusun önemli bir bölümünü Faslılar ve Türkiyeliler oluşturuyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et