Ankara'da sanayi sitesinde Afgan işçilerin kaldığı bina yandı: 5 ölü

Ankara İskitler Ata Sanayi Sitesi'nde Afgan atık kağıt işçilerinin kaldığı binada çıkan yangında 5 kişi yaşamını yitirdi, 11 kişi yaralandı.

29 Mart 2019 06:41
Son Güncellenme Tarihi: 29 Mart 2019 17:27
Paylaş

Sinan GÜLER
Ankara

Ankara güne, yine ısınmak isterken hayatını kaybeden emekçilerin haberiyle uyandı. İki ay önce Mobilyacılar Sitesinde çıkan ve 5 Suriyeli işçinin yaşamını yitirdiği yangının ardından bugün de Altındağ ilçesinde bulunan kağıt ve geri dönüşüm depolarının yoğun olduğu İskitler Ata Sanayi Sitesinde 3 katlı bir binada yangın çıktı. Afgan kağıt toplayıcıların kaldığı metruk binada sabah saatlerinde çıkan yangını görenler itfaiyeye haber verdi. Olay yerine çok yakında bulunan Ankara İtfaiyesi Daire Başkanlığının yangına müdahale etmesine rağmen 5 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. Yaralılar çevre hastanelere taşındı.

Çevredeki iş yerlerinden ve kağıt toplayıcılardan öğrendiğimize göre bina yıllardır kullanılmıyordu. Başlarında bir depocu olmadığı ve kendi başlarına çalıştığı belirtilen Afgan mülteciler, hem barınmak hem de kağıt deposu olarak kullanmak üzere bu binaya girmişti. Havaların soğuması üzerine ısınmak istediklerinde yangın çıktı. Ancak yangına sebep olduğu belirtilen ısınma şekline dair iki iddia ortaya atıldı. İlk iddiaya göre kağıt toplayıcılarının yaktıkları kağıtlar kontrol altına alınamadı. İkinci iddiaya göre ise kullandıkları elektrikli ısıtıcı yangına sebep oldu. Alevlerin yükselmesi üzerine kontrol altına alınamayan yangın büyüdü. Sabah saatlerinde esen rüzgarın da yangının büyümesinde etkili olduğu düşünülüyor. Olay yerine gelen Ankara Valisi Vasip Şahin, yangının çıkış sebebine ilişkin incelemelerin sürdüğünü belirterek, 5 kişinin öldüğünü, 11 kişinin de yaralandığını açıkladı.

ÇÖPTEN KAĞIT TOPLAYARAK YAŞIYORLARDI

Yangında yaşamını yitiren Afganları tanıdığını anlatan Burak Burhan Bıyıklı, “Çocukların çoğunu tanırım. İyi çocuklardı. Çöplerden kağıt, hurda, plastik toplayıp hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlardı. Burada yatıp kalkıyorlardı. Yangının elektrik kontağından çıkmış olacağını tahmin ediyorum. Elektrikli ısıtıcılarla ısınıyorlardı. Devlet büyüklerini müdahaleye davet ediyorum. Benim de elimden bir şey gelirse yaparım” dedi.

BİNA SAHİPLERİ: UZUN ZAMANDIR GELMİYORDUK

Yanan binanın sahipleri ise binada elektrik olmadığını aktardı. Uzun zamandır burayı kullanmadıklarını ve İvedik’te esnaflık yaptıklarını aktaran bina sahiplerinden biri “Bizim burayla bir bağımız yok. Kaçak olarak girmişler, kapıları kırıp girmişler. Kaldıklarından bizim haberimiz bile yok” derken, diğeri de “Kapıları kilitlemiştik. Uzun zamandır gelmiyorduk. Elektrik, su hepsi kapalıydı” dedi.  

MOBİLYACILAR SİTESİNDEKİ YANGINDAN DERS ÇIKARILMADI

Ankara’da benzer bir yangın da 17 Ocak gecesi yaşanmıştı. Yine Altındağ’da bulunan Mobilyacılar Sitesinde 5 Suriyeli işçi ısınmak isterken çıkan yangında hayatlarını kaybetmişti. Kısa sürede yangının arkasında alınmayan önlemler, ilkel tesisat ve güvencesiz çalışma koşulları ortaya çıkmıştı. Elektrikli ısıtıcıya yanlış bağlanan kablolar, yakınındaki yanıcı maddelerle çıkan yangında kaçak ve ucuza çalışan işçiler yangın merdiveni olmadığı için kurtulamaması tepkilere neden olmuştu. Dün yanan metruk binanın da mobilyacılar sitesindeki gibi yanında binalarla birleşik ve yangın merdiveninin olmaması dikkat çekti. Metruk binanın neden yıkılmadığı ise merak konusu.

İSİG İKİ GÜN ÖNCE UYARMIŞTI

Ankara İSİG Meclisi daha iki gün önce yayımladığı “Ankara’da Mülteci/Göçmen İşçiler” raporu ile sığınmacıların yaşadığı sorunlar konusunda uyarmıştı. Suriyeli işçilerin en yaygın biçimde yaptıkları mobilya imalatı, makine imalathanelerindeki vasıfsız işler, mülteci/göçmen mahallelerinde esnaflık ve sokak satıcılığı yaptığı belirtilen raporda, “Özellikle çocuk emeği bakımından atık kağıt vb. toplayıcılığı da en yaygın işler arasında. Afganistanlı ve Iraklı işçilerin en yoğun olarak çalıştıkları alanlar ise inşaatlar. Görüştüğümüz mülteci/göçmen işçilerin çoğunluğu ülkelerinde çiftçi ve zanaatkar. Mülteci/göçmen ailelerin çoğunluğu gecekondu veya gecekondudan bozma apartman diyebileceğimiz konutlarda kalıyor. Özellikle çalıştıkları işlerden aldıkları ücretler göz önünde bulundurulduğunda, Suriyeli bir ailenin yaşamında kira giderinin önemsiz bir maliyet kalemi olduğu söylenemez. Ulubey ve Önder Mahallelerindeki kiralar giderek yükselmekte” denilmişti.

EMEP: YANGINLARDA ÖLENLERİN SORUMLUSU ÖNLEM ALMAYAN YETKİLİLER

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Fikret Aslan, İskitler Ata Sanayi Sitesi’nde 5 Afgan mültecinin yaşamını yitirmesine neden olan yangının sorumlusunun önlem almayan ve denetim yapmayan devlet kurumları olduğunu söyledi.

İki ay önce Siteler’de çıkan yangında 5 Suriyeli mültecinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Aslan, ülkenin dört bir yanından her gün işçilerin ölüm haberi geldiğine dikkat çekti:

“Bugün olduğu gibi bazen, tekellerin kar ve emperyalist devletlerin işgalci, yağmacı savaşçı politikalarından kaçıp daha iyi yaşamak için sığındığı, Türkiye’nin başkenti Ankara’nın göbeğinde yıkıma terkedilmiş bir binaya sığınan göçmen Afganlı, Suriyeli işçiler oluyor. Kimi yedi kat yerin dibinde maden ocaklarında,  kimi fabrika çarklarında, kimi sabahın seherinde tarlaya, bostana, bahçeye giderken trafik kazalarında iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiriyor.”

‘İNSAN YAŞAMINI HİÇE SAYAN İKTİDAR HESAP VERMELİDİR’

Aslan, Ankara Valisi’nin çıkan yangınla ilgili soruşturma başlattığını söylemekle yetindiğini belirterek, “Ankara Valisi bu sorumluluktan kurtulamaz” dedi. Yerel yönetim seçimlerine iki gün kala gerçekleşen bu yangının, belediyelerin göçmenlere yönelik hiçbir sorumluluk taşımadığını ortaya koyduğunu söyleyen Aslan, “Neden göçmen işçiler yıkıma terkedilmiş binada yaşamak ve çalışmak zorunda bırakılıyor? 25 yıldır bu kenti yöneten ranttan ve talandan elini alamayan, insan yaşamını hiçe sayan iktidar hesap vermelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Hasankeyf'teki yıkım kriz nedeniyle durduruldu" iddiası

SONRAKİ HABER

Dünyaca ünlü akademisyenlerden "Barış Akademisyenleri" için çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa