22 Nisan 2019 08:29

Polis, açlık grevi komisyonunun açıklamasına gazla saldırdı

Açlık grevlerine dair açıklama yapmak isteyen avukat ve insan hakları savunucularına polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Açlık grevlerine dair açıklama yapmak isteyen aralarında avukat ve insan hakları savunucularının da olduğu gruba polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı.

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle devam eden açlık grevlerini izlemek için kurulan ve içerisinde İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) bulunduğu komisyon, Kızılay’da YKM önünde açıklama yapmak istedi.

Grup açıklama yaptıktan sonra Adalet Bakanlığına açlık grevleriyle ilgili hazırladığı raporu sunacaktı.

Komisyon üyelerinin basın açıklamasına yapmasına engel olan polis, grubun dağılması talep etti. Açıklama yapmakta ısrar eden avukat ve insan hakkı savunucularına polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı.

HDK SÖZCÜSÜ HASTANEYE KALDIRILDI

Şiddetli müdahale sırasında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ankara İl Eş Sözcüsü Fatma Kılıçarslan, kafasına aldığı darbe sonucu hastaneye kaldırıldı. Kılıçarslan daha sonra gözaltına alındığı öğrenildi.

AVUKATLARA GÖZALTI

Müdahale sırasında avukatlara şiddet uygulayan polis, avukat Kenan Maçoğlu, Veysi Eksi, Ahmet Baran ve Bülent Aşa’yı gözaltına aldı.

"MÜDAHALE OHAL’IN DEVAMIDIR"

Polis saldırısından sonra grup, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’ne giderek basın açıklaması yaptı. İHD Genel Başkan Öztürk Türkdoğan, "Polisin müdahalesi OHAL’in devamıdır. Demokrasi güçleri ete kemiğe bürünürse iktidar bu anlayışından vazgeçer. Amacımız cezaevlerinde ve İmralı’da yaşanan tecridin kaldırılmasını istemektir” dedi.

"ADALET BAKANLIĞINA TALEPLERİ İLETECEKTİK"

Ardından söz alan ÖHP Eş Genel Başkanı Ayşe Acinikli, avukatların sadece cezaevlerinde açlık grevinde olan müvekkillerinin taleplerini Adalet Bakanlığına iletmek için geldiklerini söyledi. Acinikli, “Kalıcı tahribatlar oluşmadan bir an önce adımlar atılmalıdır. İmkansızlığı istemek gibi bir durumumuz yok. Sadece müvekkillerimizin taleplerinin kabul edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

ÇHD Genel Sekreteri Nergiz Tuba Aslan da “En temel yasalar olan aile ve avukat görüşmelerinin yeniden devam edilmesini istiyoruz” dedi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın da, herkesin gördüğü ama görmezlikten geldiği sesi duyurmaya geldiklerini kaydetti. Aydın, konuşmasına şöyle devam etti:

“İki gün önce insanlık onuruna aykırı bir şekilde ite kalka sürüklenen annelerin seslerine ses katmak için geldik. Bütün hak talepleri yasaklanmış bir durumda. Arkadaşlarımız gözaltına alınmakta. Bu uygulamalar Türkiye’de rutin bir hale geldi. Açlık grevlerinin yanı sıra hak arama, dışarı çıkma, özgürlüğü de engellenmiş bir durumda. Diyarbakır Barosu olarak açlık grevindeki tutumumuzu açıkça söyledik, söylediğimiz sözlerin arkasındayız.”

"GİDİŞAT KAYGI VERİCİ"

Saldırı sonrası Diyarbakır'da açıklama yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Bataray Saman, gidişatı kaygı verici bularak “Barış için çağrı yapan annelere ve insan hakları savunucularına yönelik saldırılar da kaygılarımızı arttırıyor. Bu saldırıları sadece, güvenlik görevlilerin kendiliğinden hareketiyle de açıklayamayız. Siyasi iktidarın tutumuna işaret ediyor bu saldırılar ve bu durum da kaygımızı arttırıyor. Çağrılarımızı yineliyor, barış için tekrardan adım atmaya çağırıyoruz” dedi.

GEBZE VE KARTAL’DA GÖZALTILAR SERBEST

Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde tutuklu yakınlarının başlattığı nöbet eyleminde yapılan polis müdahalesi sonrası yerlerde sürüklenerek gözaltına alınan 12 kişi serbest bırakıldı. Açlık grevlerine dikkat çekmek için Kartal’da düzenledikleri eylemde gözaltına alınan 23 kişi de serbest bırakıldı.

205 KURUMDAN HÜKÜMETE ÇAĞRI

78’liler Derneği, açlık grevlerine ilişkin Türkiye genelinde aralarında siyasi partiler, sendikalar ve kitle örgütlerinin bulunduğu 205 kurumun imzasının yer aldığı açıklama metni ile açlık grevlerinin sonlandırılması için hükümete taleplerin karşılanması noktasında çağrı yaptı. Diyarbakır’da yapılan açıklamada konuşan 78’liler Derneği Sözcüsü Celalletin Can, “Meclis başkanı ile bir görüşme yapacağız” dedi.

AÇLIK GREVİNDEKİ ÇINAR’IN SAĞLIK DURUMU KÖTÜLEŞTİ

Şakran Cezaevinde 108 gündür açlık grevinde olan Yazar İlhami Çınar’la geçtiğimiz cuma görüşen Avukatı Zafer İncin, “Açlık grevinde olduğu için beslenemiyor olmasından kaynaklı bağırsaklarında çok ciddi zorlamalar oluyor. Yaklaşık 15 gün öncesinde hemoroit hastalığından kaynaklı ciddi kanama geçirdi. Doktorlar, Çınar’a derhal ameliyat olması gerektiğini aktarmış. Ancak açlık grevinde olduğu için ameliyatı kabul etmemiş. Tecrit kaldırılıp, açlık grevi sonlanırsa ancak tedaviyi kabul edeceğini belirtti. Durumunun kötü olmasından kaynaklı kendisine sadece mide koruyucu ilaç veriliyor” diye belirtti.

‘KONUŞACAK HALİ YOKTU’

Av. İncin, görüşme odasına tekerlekli sandalye ile gelen Çınar’ın konuşmakta dahi zorlandığını kaydetti. Çınar’ın yine ciddi kilo kaybının olduğunu aktaran Av. İncin, doktorların Çınar’a ameliyat olmaması halinde ileriki süreçlerde çok daha ciddi sağlık problemleriyle karışılacağı uyarısında bulunduğunu anlattı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da barış mitingi: Savaşlara karşı mücadeleyi güçlendirelim

SONRAKİ HABER

Ambarlı liman işçileri: Patronun sözüne kanarsak kaybeden biz oluruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa