İzmir’de yerel 1 Mayıs kutlamaları başladı
İzmir’de 1 Mayıs öncesinde iş yerlerinde yerel kutlamalar yapıldı.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir’de 1 Mayıs öncesinde iş yerlerinde yerel kutlamalar yapıldı.
SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN İŞYERLERİNDE 1 MAYIS ÇAĞRISI
Sağlık emekçileri iş yerlerinde 1 Mayıs açıklamaları yaparak Gündoğdu Meydanındaki mitinge çağrı yaptı.
Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesi, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapılan basın açıklamalarında Sağlık İş üyeleri ve SES üyeleri bir araya geldi.
Sağlık-İş Sendikasının Dokuz Eylül Üniversite hastanesinde yapılan basın açıklamasını Sağlık-İş İzmir Temsilcisi Özgür Aslan okudu.
Aslan, "Buradan güçlü bir şekilde yeniden söylüyoruz, kıdem tazminatı örgütlü örgütsüz tüm işçilerin hakkıdır. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Kıdem tazminatı işçinin vazgeçilmezidir" diyerek taleplerini sıraladı. Eşit işe eşit ücret, iş yerinde ayrımcılık, tacizin engellenmesi gibi genel olarak tüm sorunlar karşısında emekçiler olarak mücadele edilmesinin önemini vurgulayan Aslan, son olarak "kıdemime dokunma! Krizin sebebi biz değiliz, bedelini biz ödemeyeceğiz. 1 Mayıs 'ta alanlara" dedi.
Atatürk Araştırma ve Eğitim hastanesinde ise SES, Sağlık - İş ve Belediye İş sendikasının ortak yaptığı açıklamada sağlık emekçileri ve işçiler “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attılar. Ortak basın açıklamasını Sağlık İş üyesi Bilgen Şeker Küçük, "Başta kıdem tazminatı olmak üzere işçi hak ve özgürlükleri kısıtlayan program adı ne okursa olsun bizim için İMF programıdır. Bu programa karşı çıkmak hepimizin sorumluluğudur."dedi.
Türk Sağlık Sen Şube de Demokratik Sağlık Sen de destek verdi. Sağlık İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Adem Sarıçoban, “Kıdem tazminatının fona devri zorunlu bes uygulaması tek başına kremi kaldırmıyor. Çocuklarımızın geleceğini çalıyorlar. Sendikamızın 3 konserdir almış olduğu karar var. Üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Kıdem dokunan eller kırılsın" dedi.
Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol da söz alarak sendika farkı gözetmeksizin birleşmenin önemine vurgu yaptı. SES İzmir Şube eş başkanı Hülya Ulaşoğlu da söz aldı. Mezarda emekliliğin yasalaştığını şimdi de kıdem tazminatını yok etmeye çalıştıklarını söyleyen Ulaşoğlu, "Kıdem tazminatının gaspına dur demek için, vergilendirmenin kazanca göre adaletli düzenlenmedi için, zorunlu bireysel emeklilik sitemine hayır demek için sağlık emekçilerine ayrımsız amasız 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilmesi için, 3600 ek gösterge için haydi 1 Mayıs'a" diyerek çağrı yaptı.
BORNOVA BELEDİYESİ ŞANTİYELERİNDE 1 MAYIS KUTLAMASI
DİSK/Genel-İş İzmir 7 Nolu Şube, sabah mesai başlamadan önce Bornova Belediyesinin 4. Sanayi Sitesi içindeki Fen İşleri şantiyesinde ve temizlik işlerinde çalışan taşeron işçilerinin bulunduğu Kemalpaşa yolu üzerindeki şantiyesinde 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.
Genel-İş İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Kemal Köroğlu, kıdem tazminatının fona devredilmesini asla kabul etmeyeceklerini ifade ederek, “17 yıldır iktidarda olan AKP her yıl olduğu gibi bu yıl da kıdem tazminatımıza göz dikti. Kıdem tazminatı iş güvencemizdir. Eğer yarın 1 Mayıs alanında olmazsak kıdem tazminatımızı kaybedebiliriz. Onun için örgütlü yapımız ile örgütsüz olan işçileri de yanımıza alarak yarın 1 Mayıs alanında olmak zorundayız” dedi.
Köroğlu, işçileri yarın önce saat 10.30'da Bornova Meydanı'nda yapılacak olan kutlamaya, oradan da Gündoğdu Meydanı'na çağırdı. Açıklama sonrası işçiler halaylar eşliğinde “Yarın 1 Mayıs, alanlardayız” sloganları attı.
KARŞIYAKA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ 1 MAYIS'A ÇAĞRI YAPTI
Eğitim Sen 2 nolu Şube'nin çağrısı ile Karşıyaka Emek ve Demokrasi güçleri Karşıyaka iskele girişinde bildiriler dağıtarak 1 Mayıs'ta Gündoğdu'da yapılacak mitinge tüm Karşıyakalıları davet etti.
BES İŞYERİ 1 MAYIS AÇIKLAMASI: 1 MAYIS’TA ALANLARDA OLACAĞIZ
Büro Emekçileri Sendikasi (BES) İzmir Şubesi Karşıyaka Adliye binası önünde 1 Mayıs kutladı.
BES İzmir Şube Kadın Sekreteri Fatma Arslan, "Herkese güvenceli iş ve insanca yaşayacağı ücret, 3600 ek gösterge, her işyerine kreş ve emzirme odası, zorunlu BES uygulamasından vazgeçilmesi, liyakatsiz işe alımlar son bulması, KHK hukuksuzluğuna son verilmesi, ihraç edilen emekçiler işine geri alınması, çocuk istismarı ve kadın cinayetleri son bulması taleplerimizle umudu ve mücadeleyi büyütmek için 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız" dedi.
İŞÇİ KOROSU 1 MAYIS'TA SAHNE ALACAK
Ocak ayında kurulan ve ilk sahnesini 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinde alan DİSK Genel-İş Sendikasına üye işçilerin oluşturduğu, aralarında işsizlerin de olduğu koro, İzmir 1 Mayıs’ında sahne alacak. Sarı yelek ve baretleri ile sahnede türküler ve marşlar söyleyecek işçiler, "Haklarımızın gasbedilmesine karşı sesimizi sadece sloganlar ile değil söyleyeceğimiz marşlarımız ile de duyuracağız" dedi.
Koroyu sendikal mücadele ile birlikte kültürel mücadeleyi de birleştirmek için kurduklarını ifade eden Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral, “Emeğin sesini yaratabileceğimizi düşündüğümüz için bunu yaptık. İlk önce şube olarak koroyu oluşturmaya başladık. Daha sonra farklı şubelerden arkadaşlar da katılmaya başladı. Biz de bunu İzmir’de Genel-İş şubelerinin korosu haline getirmeye çalışıyoruz. 1 Mayıs’ta sahne aldıktan sonra da koro çalışmalarımız devam edecek. Müzikler eşliğinde işçilerin sesi olmaya çalışıyoruz. Katılmak isteyen işçi, emekçi ve işsiz arkadaşlarımızı davet ediyoruz” dedi.
Saral, “Bu ülkede Soma faciası oldu ve 301 tane kardeşimiz öldü. Ama bu ülkede her 3 ayda bir iş cinayetlerinde bir Soma faciası yaşanıyor. Biz bunların da sesi olalım dedik. Kocaeli’de iş elbisesi var diye otobüste koltuğa oturtulmayan işçinin, doğanın da sesi olalım dedik. Çocuk istismarı yapanların karşısında duralım diye, kıdem tazminatımız için, bireysel emeklilik sisteminin fonlarla sermayeye peşkeş çekilmesine karşı da ses olalım dedik. Türkülerle, marşlarla bunları dillendirmek için koromuzu kurduk” diye konuştu.
"HAKLARIMIZ İÇİN SÖYLEYECEĞİZ"
Korodaki işçilerden Ayça Oral, “Soma'da ve diğer madenlerde yaşamını yitiren işçiler, iktidarın söz verip de gerçekleştirmediği taşeron işçilerin kadro talebi, inşaatlarda ölen işçiler için, vergi adaletsizliğine karşı ve tabii en başta kıdem tazminatımızın gasbedilmemesi için söylüyoruz” dedi. Özcan Arısan ise, “Daha demokratik ve insanca bir yaşam, kıdem tazminatlarımızın fona devredilmesine karşısı sesimizi duyurmak, işçilerin hükümet tarafından gasbedilen haklarını daha iyi savunabilmek, sesimizi alanda toplu halde daha iyi duyurabilmek için yarın hem sloganlar ile hem de şarkılar ile sesimizi duyuracağız” şeklinde konuştu.
"YORGUNLUKLARINI UNUTUYORLAR"
İlk defa işçilerden oluşan bir koro çalıştırdığını söyleyen Öznur Korkmaz, “İşten çıkıp gelmelerine rağmen işçilerin enerjisi mükemmel, bu size de geçiyor. Birlikte şarkı söylemeye başladıklarında yorgunluklarını unutuyorlar. Çok güzel bir birliktelik oldu, koronun birleştirici olduğunu da gördük. Devam edeceğiz, umarım daha güzel etkinliklerde bir arada oluruz” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)