31 Mayıs 2019 11:49

Arap Zirvesi’nde ABD’nin istediği oldu, İran karşıtı bildiri yayınlandı ​​​​​​​

Arap Zirvesi’nden ABD’nin bölgesel politikasıyla uyumlu sonuç çıktı. Körfez bölgesinin güvenliğini tehdit etmekle suçlanan İran hedef alındı.

Fotoğraf: Bandar Algaloud / Suudi Kraliyet Divanı / Handout/AA

Paylaş

Suudi Arabistan’ın Mekke kentinde düzenlenen ve 21 Arap ülkesi liderinin katıldığı olağanüstü zirvede, ABD’nin bölgesel politikalarıyla uyumlu olarak İran karşıtlığı öne çıktı.

Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) olağanüstü zirvesinin ardından düzenlenen olağanüstü Arap zirvesinin kapanış bildirgesinde de İran vurgusu yapılırken Filistin sorunu ise ikinci planda kaldı.

Bildirgede, “İran yapımı balistik füzelerin Yemen’den Suudi Arabistan topraklarına atıldığı, İran’ın, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) adalarını işgal ettiği, Suriye’nin toprak bütünlüğünü etkilediği, Bahreyn’in iç işlerine karıştığı ve buradaki terör örgütlerini desteklediği” ileri sürülerek İran kınandı.

Mekke’deki zirve, Filistin İntifadası döneminde Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen olağanüstü zirveden 19 yıl sonra düzenlenen ilk olağanüstü zirve olma özelliği taşıyor.

IRAK SONUÇ BİLDİRGESİNE İTARAZ ETTİ

Zirveye katılan liderlerin konuşmalarında da “Körfez bölgesinin güvenliği” konusu öne çıktı.

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Körfez bölgesinin güvenliğinin bölgenin istikrarının temelini oluşturduğunu söyledi.

Tunus Cumhurbaşkanı Bacikaid Essibsi, bölgenin yeni bir istikrarsızlık ve gerilim dalgasına sürüklenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi, “İran saldırıları”nın bölge güvenliğini tehlikeye attığını savundu.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi de, Körfez bölgesine yönelik bir saldırıya karşı koymak için kararlı bir duruş sergilemek gerektiğini belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ise söz konusu krizin, uygun şekilde çözülmediği takdirde savaşa evrilebileceği uyarısında bulundu. Irak’ın İran’ı hedef alan sonuç bildirgesine itiraz ederek imzalamadığı öğrenildi.

Kuveyt Emiri Sabah Ahmed Cabir Sabah da bölgede yaşanan gerilim karşısında çatışma değil diyaloga başvurulması çağrısı yaptı.

Riyad öncülüğünde Körfez ülkelerinin abluka uyguladığı Katar zirveye “başbakan” seviyesinde katılırken, Fas zirveye katılmadı.

SUDANLI DARBECİDEN RİYAD’A DESTEK

Sudan’da 11 Nisan’da darbe yaparak yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan da konuşma yapanlar arasındaydı. Burhan, kendilerine destek veren Suudi Arabistan ve BAE’nin çıkarlarına uygun tutum alarak, “Ülkesinin Körfez ülkelerinin kendi güvenliklerini korumak adına atacağı adımları destekleyeceğini” söyledi.

Burhan, aynı şekilde Yemen’deki Riyad destekli “meşru yönetimi” destekleyeceklerini ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri bünyesinde kalmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Lübnan Başbakanı ve Riyad’ın sadık müttefiki Saad Hariri ise Arap kimliğinin korunması için daha güçlü bir dayanışma içinde olunması gerektiğini söyledi.

MAHMUD ABBAS: FİLİSTİN’İN TUTUMUNU DESTEKLEYİN

Zirvede konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise Filistin halkının çıkarlarını savunma çağrısında bulundu. Abbas, Arap liderlerine hitaben, “Filistin halkının çıkarlarını savunmak isteyenlerin Filistin’in ortak tutumunu desteklemesi gerekir” dedi.

ABD’nin, uluslararası kararları çiğnemeyi hedefleyen ve “Yüzyılın Anlaşması” dediği plana mutlak anlamda karşı olduklarını vurgulayan Abbas, Nisan 2018’de Suudi Arabistan’ın Zahran kenti ile Mart 2019’da Tunus’ta düzenlenen Arap zirvelerinde alınan kararlara atıfta bulundu. Söz konusu zirvelerde ABD’nin Kudüs, Filistinli mülteciler, sınırlar, güvenlik ve Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili aldığı kararların tanınmadığı açıklanmıştı.

Abbas ayrıca, Körfez’deki petrol tesislerini hedef alan saldırıları da kınayarak, Arap ulusal güvenliğini tehdit eden saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade etti.

İRAN'DAN TEPKİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap zirvesinde İran ile ilgili yapılan açıklamalara tepki gösterdi. Zarif, "Arap zirvesine katılan ülkeler, dün akşam İsrail’i sevindiren İran aleyhtarı yaygaralar kopardılar. Bunun yerine İslam İşbirliği Teşkilatının kuruluş amacı olan adımları atsalar daha iyi olacaktır. Bu amaç da Kudüs halkı ve Filistin milletinin himaye edilmesidir"

İran Dışişleri Bakanı "Bazı Arap ülkelerinin liderleri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yanında yer almaları durumunda emellerine ulaşacakları vehmine kapılıyor. Bunların amacı yerlerini sağlama almak ve bu noktadaki hedeflerine ulaşmaktır. Fakat Netanyahu Demir Kubbeyle İsrail’i dahi koruyamadı, bu ülkeleri nasıl koruyabilir?" dedi.

ABD VE BAHREYN’DEN ORTAK ÇALIŞTAY

Öte yandan Bahreyn’in 25-26 Haziran’da başkent Manama’da “Refah için Barış” adlı ekonomik çalıştaya ev sahipliği yapması planlanıyor. ABD ile Bahreyn tarafından düzenlenecek ortak çalıştayın, ABD’nin İsrail-Filistin meselesine kendi çözümü konusunda yakında açıklaması beklenen “Yüzyılın Anlaşması” planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor. Anlaşmadan bugüne kadar yansıyanlar, İsrail lehine maddelerin ağırlıkta olduğu ve “iki devletli çözüm”ü reddederek Filistin’e “özerk bölge” statüsü verdiği yönünde oldu. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyet Gazetesi İzmir bürosu 3 çalışanını işten çıkardı

SONRAKİ HABER

Kamu sözleşmelerinde greve doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa