Saraycık halkı HES istemiyor
Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Saraycık mahallesinde halk, Turnasuyu Irmağı’na yapılmak istenen HES’e “Hayır” dedi.
Arşiv | Fotoğraf: DHA
Ordu’da Turnasuyu Irmağı üzerine YEMA Elektrik Üretim AŞ. tarafından yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrali’ni (HES) engellemek isteyen Saraycıklılar bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe, Saraycık Mahallesi Muhtarı Naim Kurnaz, Turnasuyu Mahallesi Muhtarı İlhan Kılıç, Osmaniye Mahallesi Muhtarı Emin Çınar, Saraycık eski Belediye Başkanı Nevzat Eroğlu, Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Saraycık Muhtarı Naim Kurnaz, mahallede HES istemediklerini belirterek buna karşı 520 imza topladıklarını ifade etti.
‘TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe de söz alarak şunları ifade etti:
“Ben halkın çıkarlarını korumakla görevliyim. Tehlikeyle karşı karşıyayız. Dedelerimizin bize bıraktığı emaneti korumak zorundayız. Turnasuyu Irmağı’nın suyunu Melet Irmağı’na aktarıyorlar. Turnasuyu Irmağı’nı kurutacaklar. Yazın su sıkıntısı çekiyoruz, HES’le tamamen susuz kalacağız. Hangi siyasi görüşte olursak olalım suyumuza sahip çıkmak zorundayız. Gülyalı’da yaşayanların sorumluluğu benim üzerimde. Bu HES’i engelleyeceğiz, dava açacağız.”
‘SUYU 10 KM TÜNELLE ALIYORLAR’
ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de proje hakkında bilgi vererek, “Bizim ülke olarak şu an elektriğe gereksinimimiz yok. Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporuna göre 70 bin KW elektrik üretiyoruz. Tümünü tüketemediğimiz için yurtdışına satıyoruz. Elektriği biriktirme, saklama olanağı yok. Amaçları suya egemen olmak. 49 yıllığına suyun kullanım hakkına sahip oluyorlar. Projede 2 HES var. Turnasuyu Irmağı suyunu Melet Irmağı’na aktarıyorlar. Irmakta su kalmayacak. Boru ve tünellerin uzunluğu 10.5 km. Keson kuyularıyla su gereksinimi karşılanıyor, HES yapıldığında bu kuyular da kuruyacak” dedi.
‘BUNDAN BÖYLE BİRLİK OLACAĞIZ’
Saraycık eski Belediye Başkanı Nevzat Eroğlu ise, “HES iki kez mahkeme kararı ile durdurulmuş. O süreçte yeterli katkımız olmadı ama bundan sonra kadınlı erkekli birlikte olacağız ve ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Saraycık’ta keson kuyularımız var. Yenisi de yapıldı. HES yapılırsa bir damla su kalmayacak” diye konuştu.
Toplantı, soru cevap ve yapılacak faaliyetler üzerine önerilerin alınması ile son buldu. Turnasuyu havzasındaki diğer mahallelerde de bilgilendirme toplantıları yapılmasına karar verildi. (Ordu/EVRENSEL)