27 Haziran 2019 00:58

Mühendisler asgari ücret protokolü istiyor

Derya KAYA
Ankara

Maden Mühendisleri Odası, mühendislere asgari ücret tarifesi uygulanması için kampanya başlattı. Oda yöneticilerinden Erşat Akyazılı, SGK tarafından iki yıl önce tek taraflı iptal edilen asgari ücret protokolünün yeniden imzalanması için imza kampanyası düzenlediğini söyledi. Hem SGK’nin hem de Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün sorumluluğuna dikkat çeken Akyazılı, maden mühendislerine mücadele çağrısı yaptı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Maden Mühendisleri Odası mühendislere asgari ücret tarifesi uygulanması için kampanya başlattı. 10 Haziran’da başlayan kampanyaya özellikle genç mühendislerin ilgisi yoğun. Çalıştıkları şantiyelerden videolar ve fotoğraflar çekip sosyal medya üzerinden kampanyaya destek veren mühendisler düşük ücrete ve ücretlerin zamanında alınamamasına karşı bir asgari ücret tarifesi belirlenmesini talep ediyor.

ÖZELLEŞMEYLE BİRLİKTE ÜCRET SORUNU ARTTI

Kampanya sürecini anlatan Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erşat Akyazılı, mühendislerin düşük ücret, ücretlerini alamama ya da geç alma, mevsimlik çalışma, uzun çalışma saatleri gibi sorunlarla karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. Özelleştirmeler sonucunda üyelerinin çoğunun özelde çalışır hale geldiğini belirten Akyazılı, “Dolayısıyla ister düşük ücret, ister ücretin alınamaması ya da zamanında alınamaması ciddi bir sorun oluşturuyor” dedi. Ücret sorununa ilişkin 2012 yılında SGK ile imzaladıkları protokolün 2017 yılında tek taraflı iptal edildiğini kaydeden Akyazılı, iptal gerekçesinde kısmen patron baskılarının kısmen de TMMOB’nin çeşitli mühendislik projelerine itirazları nedeniyle hükümet ile yaşadığı sıkıntıların rol oynadığını söyledi.

ASGARİ ÜCRET BELİRLEMEK ODALARIN YASAL HAKKI

Asgari ücretle ilgili kampanyalarının birkaç ayağı olacağını anlatan Akyazılı, en önemlisinin imza kampanyası olduğunu söyledi. Kampanya çerçevesinde odaların asgari ücret belirleme hakkı olduğunu, bunu yasalara, TMMOB ve mühendislik yasalarına, Oda ana yönetmeliğine dayanarak ortaya koyduklarını ve anlatmaya çalıştıklarını belirten Akyazılı, kampanyanın iyi destek gördüğünü ifade etti. Akyazılı, ilk iki gününde imzaların 3 bini bulduğunu söyledi. Kampanya boyunca hem patronlar hem de Meclise baskı oluşturacaklarını belirten Akyazılı, yeniden protokol imzalanmasını isteyeceklerini ifade etti.

Ekonominin kayıt altına alınması, prim ve vergilerin tahsili konusunun hem SGK’nin hem de Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG) asli görevi olduğunu belirten Akyazılı, “SGK’nin iş sözleşmesindeki ücretlere bakarak, onun bankadan yatırılıp yatırılmadığını, MAPEG’in ise başvurularda üyelerimizden oda sicili ve vize isteyerek bu süreci denetlemesi gerekiyor. Bu iki kurumun görevidir aslında bu işi yapmak. Biz bunları yeniden talep ediyoruz” dedi.

MADENLERDEN, ŞANTİYELERDEN GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM

Toplanacak imzaları 10 Temmuz’da hem SGK hem MAPEG önünde basın açıklamalarıyla teslim edeceklerini açıklayan Maden Mühendisleri Odası asgari ücret tarifesinin acilen uygulanması gerektiğini vurguladı. Akyazılı, maden mühendislerini emeği ve hakları için madenlerden, tesislerden, şantiyelerden güçlerini birleştirmeye ve dayanışmaya çağırdı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et