GDA, SETA Vakfı hakkında suç duyurusunda bulundu
GDA üyeleri, SETA Vakfı hakkında suç duyurusunda bulundu. Açıklamada, "Mesleğimizin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz" denildi.
Fotoğraf: Evrensel
Gazeteci Dayanışma Ağı (GDA) üyeleri, gazetecileri fişleyen raporuyla gündeme gelen SETA Vakfı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen GDA üyeleri adına basın açıklamasını 'rapor'da adı geçen Rıfat Doğan okudu. Doğan, SETA’nın hazırladığı skandal raporun gazeteciliğe ve en temel hürriyetlere yapılmış ayrımcı bir saldırı niteliğinde olduğunu söyledi. Doğan, "Biz gazeteciler, dünya görüşümüz, çalışmak zorunda olduğumuz kurum, inançlarımız, tabiyetimiz ne olursa olsun, gerçeğin tarafında olmaya, mesleğimizin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.
"FİŞLEME BELGESİ"
Doğan, raporun gazetecilerin mesleklerini yapmalarını, ifade özgürlüğünü ve halkın haber alma hürriyetini engellemek amacıyla hazırlanmış bir fişleme belgesi olduğunu vurguladı. Doğan, "Tarihe kara bir sayfa olarak geçecek bu rapor, gazeteciliğe ve en temel hürriyetlere yapılmış ayrımcı bir saldırı niteliğindedir. Raporda 143'ü doğrudan olmak üzere hedef gösterilen gazeteciler, yazarlar adına SETA'yı ve bu vakıfla açık ilişkilere sahip iktidarı itham ediyoruz. Bugün bu fişlemenin mağduru olan gazeteciler olarak sözde raporun yazarları ve vakıf yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz" diye konuştu.
"BİR ANDIÇ NİTELİĞİNDEDİR"
"Bu fişleme belgesi, Türkiye'de basın özgürlüğüne saldırının failini bir kez daha gözler önüne sermiştir" diyen Doğan, "En üst düzey devlet kadrolarına geçiş için ön basamak gibi kullanılan SETA'nın kurucu başkanı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, göreve gelmeden önce SETA İstanbul Genel Koordinatörlüğü ve SETA Genel Koordinatör Yardımcılığı yapmıştır. Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Burhanettin Duran, halihazırda SETA'nın Genel Koordinatörü'dür. Bu fişleme belgesi, devletin üst düzey yetkililerinin çeşitli kademelerinde bulunan bir vakıf tarafından hazırlanmıştır ve bu haliyle bir andıç niteliğindedir" dedi.
"GAZETECİLİK İÇİN HÜKÜMET ONAY KRİTERİ GETİRMEYE ÇALIŞMAKTADIR"
Doğan, "Uluslararası kuruluşlarda çalışan gazeteciler başta olmak üzere birçok meslektaşımıza karşı kin ve düşmanlığa tahrik ile ayımcılık ve nefret suçları işlenmiştir.
Gazetecilere ve gazetecilerin çalıştığı medya kuruluşlarının sahiplerine gözdağı verilmek istenmiştir. İktidarın politikalarına ilişkin haber ve yorumlar, politik veya toplumsal olaylarla ilgili verilen tepkiler bu ayrımcı nefret dilinin konusu olarak kullanılmıştır. Dünyanın en çok gazeteci tutuklayan ülkelerinden olan Türkiye'de iktidarla işbirliği halindeki bu vakıf, gazetecilik için hükümet politikalarına onay kriteri getirmeye çalışmaktadır. "Bununla birlikte, iktidarın yabancı basın kuruluşları üzerinde de baskı kurmaya çalışarak, 'zararlı' gördüğü gazetecileri mesleklerini yapamaz hale getirmeyi amaçladığı da açıktır." cümlesi eklenebilir? Mesleğimiz ve onurumuz adına kabul etmiyoruz"dedi.
"GAZETECİLİKTE ISRAR EDECEĞİZ"
Doğan son olarak şunları söyledi: "Gazetecilikte ısrar edeceğiz. İlan ediyoruz; biz gazeteciler, dünya görüşümüz, çalışmak zorunda olduğumuz kurum, inançlarımız, tabiyetimiz ne olursa olsun, gerçeğin tarafında olmaya, mesleğimizin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz."
Açıklamanın ardından Adalet için Hukukçular üyeleri Özgür Urfa, Başak Alp ve Yelda Koçak adliyeye girerek suç duyurusunda bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)