14 Temmuz 2019 11:36

KPSS bitti, mülakat stresi başladı

Diyarbakır'da KPSS sonrası konuştuğumuz adaylar, mülakatlardaki adaletsizliğe dikkat çekerek daha adil bir sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Diyarbakır

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve öğretmenlik sınavının Genel Yetenek ve Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumları gerçekleştirildi. Sınavın Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumuna 644 bin 557 aday, Eğitim Bilimleri oturumuna ise 376 bin 709 aday katıldı.  Diyarbakır'da sınavların ardından konuştuğumuz adaylar, mülakatlardaki adaletsizliğe dikkat çekti. Atanamayanların çok büyük sıkıntılar yaşadığını belirten adaylar, daha adil bir sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

"MÜLAKAT SİSTEMİ ADALETSİZ"

Konservatuar bölümünden mezun olan Berfin, insanların sınava gece gündüz demeden çalışarak hazırlandığını ve en büyük endişelerinin de bu çabalarının boşa gitmesi olduğunu söyledi. Sınavı kazandıktan sonra mülakata gireceklerini söyleyen Berfin “Mülakatlarda kişinin başarısına, yeteneğine göre değerlendirme yapılmıyor. Sorular da yapacağımız meslekle alakalı olmuyor” dedi.

Binlerce insanın sınavda yüksek puan almasına karşın mülakatta elenebildiğine dikkat çeken Berfin “Mesleğini iyi şekilde yapacak insanlar mesleğini yapamıyor. Sınavda 85 alan aday mülakatta çok düşük puan verilerek elenebiliyor. Adaletsiz bir durum var ortada. Devlet bu konuda gereken adımları atmalıdır” diye konuştu.

"AİLEME MUHTAÇ KALMAK İSTEMİYORUM"

Eğitim fakültesi mezunu Muhammed ise eğitiminini adlığı alanda çalışarak yaşamımı iyi bir şekilde devam ettirmek için uğraştığını belirterek “Bir an önce atanmak, işimizi yapmak istiyoruz. Atanamadığımız süreçlerde bir sürü ihtiyacımızı karşılayamayacak durumda oluyoruz. Ailelerimize, yakınlarımıza muhtaç bir şekilde yaşamak zorunda kalıyoruz. Biz de kendi hayatımızı kurmak istiyoruz ama iş olmadan, atanamadan bir hayat kurmak mümkün değil” dedi.

Mülakatın "Bunun dayısı var" denilenin değil gerçekten hak edenin başarılı olduğu bir sistem olmasını isteyen Muhammed "Kimileri başarısız olsa bile dayılarının, amcalarının, tanıdıklarının sayesinde atanabiliyor. Atanamayan insanların psikolojisi bozuluyor. Kimileri bunalımı giriyor hatta bazıları intihar bile ediyor. İnsanlar kaç sene çalışıyor meslek sahibi olmak için. Bizlere de yazık. Bu yüzden bu sistemin değişmesi lazım” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Gözaltındaki MA muhabiri Ahmet Kanbal'a ıslık müdahalesi

SONRAKİ HABER

Güvenlik personeline küfredip darbeden güvenlik amiri açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa