Toplu iş sözleşmesinin uygulanmadığı Maltepe Belediyesinde işçiler iş bıraktı
Maltepe Belediyesine bağlı MATAŞ ve MATEĞ A. Ş. şirketlerinde çalışan temizlik işçileri toplu iş sözleşmesinin uygulanması talebiyle sabah saatlerinde iş bıraktı.
Can Deniz ERALDEMİR
İstanbul
Maltepe Belediyesi'ne bağlı MATAŞ ve MATEĞ AŞ şirketlerinde çalışan DİSK Genel-İş üyesi temizlik işçileri sekiz ay önce anlaşmayla sonuçlanan ve imzalanan toplu iş sözleşmesinin uygulanması talebiyle sabah iş bıraktı.
Sabah saat 04.00’te MATAŞ temizlik işleri müdürlüğünün bulunduğu şantiyede toplanan işçiler, “Zafer direnen emekçinin olacak”, "Yılgınlık yok, direniş var”, “Direne direne kazanacağız” sloganları ve halaylarla grevi sürdürüyor. DİSK/Genel-İş Kadıköy Belediyesi sendika temsilcileri ve çalışanları ile Gülsuyu Cem evi yöneticileri de işçilere destek ziyaretinde bulundu.
İŞÇİLERİN HAKKI, HUKUKU, ADALETİ NEREDE?
DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube üyesi işçiler imzasıyla Maltepe halkına dağıtılan bildiride işçilerin emekten gelen güçlerini kullanarak hukuki ve demokratik hak arayışında bulunduklarını belirtildi. Bildiride, “Bu süreçte çöplerinizin alınmadığında, sokağınızın süpürülmediğinde, parklarınız temizlenmediğinde, telefonlarınız açılmadığında bilmelisiniz ki bunun sorumlusu Maltepe Belediyesi çalışanları değil 'Hak, Hukuk, Adalet' deyip emekçisinin hakkını vermeyenlerdir” denildi.
Evrensel'e konuşan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, 30 Haziran 2018 yılında yetki kazandıklarını vurguladı. 8 Ağustos'ta başlayan toplusözleşme görüşmelerinin sonunda MATAŞ yönetimiyle sekiz ay önce toplu iş sözleşmesini imzaladıklarını hatırlatan Dolgun, “Türkiye'de kanun hükmünde kararnameyle geçişi yapılan belediye çalışanlarında ilk toplu iş sözleşmesidir” sözleriyle önemini vurguladı.
"TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİ 8 AYDIR UYGULAMIYORLAR"
“Yapılan bu toplu iş sözleşmesi tarafların karşılıklı anlaşarak imzalamasına rağmen 8 aydır uygulanmamaktadır” diyen Dolgun, kazandıkları haklarını kullanamadıkları ve ücretlerinin ödenmediği için iş bırakma haklarını kullandıklarını belirtti. İşçilerin yoksulluk sınırının biraz üstünde bir ücretle çalıştıklarını vurgulayan Yenigül Özen Dolgun, “Bu düzeltilene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Dolgun, ücretlerinin ödenmesi, haftalık çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi ve insanca muamele görme taleplerini sıraladı.
MALTEPE BELEDİYESİ "İDDİALAR GERÇEĞE DAYANMIYOR" DEDİ
Maltepe Belediyesi, konu ile ilgil bir açıklama yayınladı ve "Gerçeğe dayanmayan iddia ve ithamlarla Kurumumuz haksızca hedef alınmakta ve kamuoyu meşgul edilmektedir" dedi.
Belediyenin açıklamasında "İddia edildiği gibi herhangi bir sözleşme imzalanmadığı gibi; görüşme tutanakları da samimiyet ve sorumluluk ilkesi çiğnenerek kamuoyuna servis edilmiş ve Bakanlığa tek taraflı ‘anlaştık’ bilgisi verilmiştir. TİS usulleri kanunda sabit ve açıktır. Adeta ‘yangından mal kaçırırcasına’ ve seçim dönemi fırsat bilinerek ‘aba altından sopa gösterilerek’ kamu yararını hiçe sayan adımların atılması dayatılmak istenmiştir" ifadeleri yer aldı.
İŞ BIRAKAN İŞÇİLERE DESTEK ZİYARETLERİ
DİSK Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Sekreteri Cem Karasoy, iş bırakan işçilere destek ziyaretinde bulundu.
Kendisini "Yaşasın sınıf dayanışması", "Asgari yaşamak istemiyoruz", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla karşılayan işçilere seslenen Cem Karasoy, "Yaşadığımız coğrafyada, Türkiye'de, İstanbul'da hiçbir işveren direnmeden bize haklarımızı vermemiştir" diye konuştu.
DİSK Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube'nin Kadıköy ve Ataşehir'de toplu iş sözleşmesi yaptığını hatırlatan Karasoy, "Biz bu toplu sözleşmeyi imzalarken kendimize örnek bir toplu iş sözleşmesi aldık. İlk ve en güzel kazanımlarla sonuçlanan Maltepe'nin işçilerinin, sizin şubenizin yaptığı toplu sözleşmeydi bu" dedi.
Bu toplu iş sözleşmesinde haftalık 40 saat çalışma, asgari ücret farkları ve iş güvencesinin olduğunu vurgulayan Karasoy, "Biz bunu uygulamayan bir işverenle, Belediye yönetimiyle karşılaştık" diye yaşanılanları anlattı.
"Sendikamız ve şubemiz tüm gerekli görüşmeleri yapmıştır" diyen Karasoy, önlerine sürekli seçimlerin konulduğunu vurguladı. Sosyal medyadan ve farklı alanlardan saldırılar gelebileceğini vurgulayan Karasoy, "Burada üç temel faktör var: Bir, biz işçiyiz. İki, haklıyız. Üç, kazanacağız" diye sözlerini sürdürdü. Kartal, Kadıköy ve Ataşehir işçilerinin direnen işçilerin yanında olduğunu vurgulayan Karasoy, "Haklı mücadelenizde hepinize başarılar diliyorum" diyerek sözlerini noktaladı.
Kartal Belediyesi dış temizlik işyeri temsilcileri ve Ataşehir belediyesi işyeri baş temsilcileri ile belediye işçileri de iş bırakan Maltepe Belediyesi işçilerine destek ziyaretinde bulundu.