08 Ağustos 2019 12:30

Yasadaki boşluk işçiyi vurdu: Hilton SA grevi işveren girişimleri ile sona erdi

TİS, Grev ve Lokavt Kanunundaki boşluktan yararlanan Hilton SA patronu, işçilere grevin sürmesi halinde yasadışı olacağı yönünde yazı gönderdi. Sendika grevi sonlandırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Hak İş'e bağlı OLEYİS'in örgütlü olduğu Hilton SA'da başlayan grev, işverenin yasadaki boşluğu kullanarak grevin muvazaalı olduğunu bildirmesi sonrası sendika genel merkezi tarafından bitirildi. Greve gereken tarihte başlanmadığını iddia eden işveren işçilere yazı göndererek grevin sürdürülmesi halinde grevin yasa dışı olacağını iddia ederek grevin bitirilmesini istedi. OLEYİS Çukurova Şube Başkanı Ali İhsan Artut, mahkeme sürecinde grevin yasadışı olduğuna karar verilmesi durumunda aralarında 19 yıla kadar çalışanların bulunduğu işçiler hak kaybına uğrayabileceği için genel merkezin grevi bitirme kararı aldığını ifade etti.

Konuyla ilgili bugün sendika bir basın açıklaması yaptı. OLEYİS Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Yılmaz ve Hüseyin Boztaş ile Şube Başkanı Ali İhsan Artut, Şube Sekreteri Hanife Yıldırım ile Av. Mustafa Çinkılıç’ın katıldığı basın açıklamasını Hüseyin Yılmaz paylaştı. 2102’de yapılan değişiklikte grev oylaması yapılması durumunda sendikanın grev kararı alıp uygulaması için verilen 60 günlük süreye ek olarak 60 günlük bir süre daha verilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, işverenin grev kararı alındığında kendileri gibi ikinci bir 60 günü kabul ettiğini ancak daha sonra bu anlayışını değiştirerek itiraz ettiğini söyledi. Kendilerinin aynı fikirde olmasına rağmen yargı süreçlerinde gerçekleşecek hak kaybına uğramamak için grevi bitirdiklerini dile getiren Yılmaz, grev pankartını gerek duyulduğunda yeniden asmak kaydıyla kaldırdıklarını söyledi.

“İŞÇİLER ALEYHİNE HAKLI FESİH OLMAYACAK”

İşçiler arasında işverenin muvazaalı olduğunu iddia ettiği grevle ilgili hak kaybına uğrayıp uğramayacakları merak konusu. İşçilere gönüllü olarak destek veren Av. Mustafa Çinkılıç, bugüne kadar olan sürecin yasa dışı olacağının söylenemeyeceğini dile getirdi. İşçilerin hak kaybına uğramayacağını dile getiren Çinkılıç, “Öyle olsaydı işveren işçilere uyarı yazısı yazmak yerine iş akitlerini feshederdi” dedi.

“YASANIN UYGULANMASINDA MUĞLAKLIK VAR”

2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nda TİS sürecinin tıkanması sonucu uyuşmazlık tutanağı tutulduktan sonra sendikanın 60 gün içerisinde grevi hayata geçirmesi gerekiyor. Ancak 60 gün içerisinde bir grev oylaması sonucu grev kararı alınması durumunda bir 60 günlük süre daha veriliyordu. 2012 yılında eski yasa yerine düzenlenen 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda uyuşmazlık tutanağı tutulduktan sonra 60 gün olan grevi uygulama süresi yer aldı. Ancak önceki yasada yer alan bir grev oylaması olması halinde ikinci bir 60 gün süre yazılmadı. Av. Mustafa Çinkılıç, yasa çıktıktan sonra bu konunun çok tartışıldığı belirterek “İkinci bir 60 gün var mı yok mu? Yasa koyucu bunu unuttu mu? Yoksa niyeti mi böyle, diye tartışmalar sürdü. Böyle bir muğlaklık vardı. Duayen bir çok hukukçu ikinci 60 günün uygulanmasını savundu” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Şırnak Valiliğinden 15 gün eylem yasağı kararı

SONRAKİ HABER

Cizre Başsavcılığı sağlıkçıların tedavi nedeniyle tutuklandığını inkar edemedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa