43 baro Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki adli yıl açılışına katılmama kararı aldı
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak yeni adli yıl açılışı davetine 43 baro katılmayacak. Türkiye Barolar Birliği (TBB) ise açılışa katılacağını açıkladı.
Fotoğraf: Ex13/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Beştepe’de yapılacak yeni adli yıl açılış töreni için Yargıtay’ın gönderdiği davet yazısına İzmir, İstanbul, Ankara Muğla, Antalya, Adana, Aydın, Van, Ordu, Bursa, Kocaeli, Mersin, Şanlıurfa, Eskişehir, Balıkesir, Hatay, Düzce ve Dersim barolarından ret yanıtı geldi. Öte yandan Türkiye genelinde 43 baronun davete katılmayacağı öğrenildi.
Geleneksel olarak Yargıtay binasında yapılan adli yıl açılış töreni ilk kez 2016'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılmış ancak tepkiler nedeniyle 2017'de yine Yargıtay'a alınmıştı. 2018-2019 Adli Yıl açılışı ise, bir kez daha Saray'da yapılmıştı.
TBB, SARAY'DAKİ AÇILIŞA KATILMA KARARI ALDI
Türkiye Barolar Birliği (TBB), Ankara Beştepe'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 2 Eylül’de gerçekleştirilecek adli yıl açılış törenine katılacağını duyurdu.
Yazılı bir açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu “Bizim de sorunları konuşarak, iletişim kurarak hep birlikte çözebileceğimize inancımız tamdır” dedi.
TBB açıklamasının tam metni şöyle:
"Yargıtay Başkanlığı’nın Adli Yıl Töreni’ne Türkiye Barolar Birliği Başkanı’nı davet etmesi üzerine konu Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nda tüm yönleriyle görüşülmüştür.
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu törene katılım sağlanmasına karar vermiştir.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu törene katılacak ve eskiden beri gelen geleneğin devamı olarak Yargıtay Başkanı Sayın İsmail Rüştü Cirit ile birlikte Adli Yıl açış konuşmasını yapacaktır.
Meslektaşlarımızın ve milletimizin beklentisi sorunlarımızın konuşarak çözülmesidir. Bizim de sorunları konuşarak, iletişim kurarak hep birlikte çözebileceğimize inancımız tamdır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıkladığı programda avukatlara yeşil pasaport hakkının verileceğini açıkladığı saniyelerde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun gülümseyerek alkışlaması dikkat çekmişti
İLK AÇIKLAMA İZMİR BAROSU'NDAN GELDİ: SİZ DE O SALONA GİTMEYİN
İzmir Barosu, Beştepe’de yapılacak olan yeni adli yıl açılış töreni için Yargıtay’ın gönderdiği davet yazısına yanıt veren ilk baro olmuştu. İzmir Barosu’nun törene katılmayacağı belirtilen yanıtta, "Siyasi kararlarla, mesleki faaliyetlerini gerekçe göstererek yüzlerce mensubunu tutsak ettiğiniz onurlu bir mesleğin temsilcileri olarak, yaptığınız nazik daveti geri çevirmek zorunda olduğumuzu bildiriyoruz. Bize kalırsa, siz de o salona gitmeyin" ifadelerine yer verildi.
İzmir Barosu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’de 2 Eylül’de yapılacak olan yeni adli yıl açılış törenine ilişkin Yargıtay’ın davetine verdiği yanıtı internet sitesinden yayımladı.
August 15, 2019
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel imzasıyla Yargıtay’a gönderilen yanıtta, “Bir kişi rahatsız olduğu için, Türkiye Barolar Birliği Başkanının adli yıl açılış törenlerinde konuşma yapmasının önüne geçmek amacıyla yasa değişikliği yapanların salonlarında, avukatları dinleyici olarak törene çağırmanızı ancak naiflik olarak adlandırabiliyoruz” denildi.
Yüzlerce avukatın tutuklandığı hatırlatılan yazıda Yücel, “Bu cevabi yazımızla, siyasi kararlarla, mesleki faaliyetlerini gerekçe göstererek yüzlerce mensubunu tutsak ettiğiniz onurlu bir mesleğin temsilcileri olarak, yaptığınız nazik daveti geri çevirmek zorunda olduğumuzu bildiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
Yargıtay üyelerine de törene katılmama önerisinde bulunan Yücel, şöyle devam etti:
“Bize kalırsa, siz de o salona gitmeyin. Çünkü yapacağınız konuşmada muhtemelen, yargının bağımsızlığından ve tarafsızlığından bahsedeceksiniz. Hak mücadelesi veren binlerce kişinin cezaevlerinde olduğunu bilmenize rağmen; kişi özgürlüğü ve güvenliğinden, ifade özgürlüğünden, adil yargılanma hakkından, basın hürriyetinden dem vuracaksınız. Kimseden emir ve talimat almadığınızı, hukuktan üstün hiçbir şey tanımadığınızı, üstünlerin hukukunu reddettiğinizi, üstüne basa basa tekrarlayacaksınız. Peki nerede? Yürütmenin başının yaşadığı sarayın salonunda. Bizler, insan haklarının korunduğu ve geliştirildiği, hukukun yok sayılmadığı, yargının siyasi iktidarın güdümünden çıktığı günlerde, tam bağımsız bir yargı teşkilatının ev sahipliğinde yapılacak bir törene katılımı, savunduğumuz değerlere daha uygun görüyor ve bu günü umutla bekliyoruz. Biz avukatlar, yargı bağımsızlığı için tarih boyunca mücadele ettik. Yeni adli yılda da bağımsızlığımızdan aldığımız güç ve tarihimizden gelen kararlılıkla bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Halkın zerre kadar güven duymadığı bir yargı sisteminin parçası olmamak için sizlerin de ‘kendinizi özgürleştirmenizi’ temenni ederiz.”
İSTANBUL BAROSU: TARİHE NOT DÜŞMEK ADINA...
İstanbul Barosu, Yargıtay Başkanlığına yolladığı yazıda, "Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışında birlikte olmaktan kıvanç duyabilirdik. Ancak bu toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olması, Demokrasi, hukuk ve adalet adına bildiğimiz bütün öğretilerin reddi anlamına geleceğinden, davetinize icabet etmemiz mümkün olamayacaktır" denildi.
Açıklamada yürütmenin mekanlarında adli yıl açma ve giderek bunu “teamül” noktasına taşıma fikrinin sadece Anayasanın 104. Maddesiyle değil, Yargıtay Başkanlığı'nın birkaç ay önce açıkladığı Yargı Etiği İlkeleriyle de çelişeceği belirtildi. İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu'nun imzasıyla yayımlanan cevap yazısı "Tarihe not düşmek adına Başkanlığınızın takdirlerine sunarız" cümlesiyle sonlandırıldı.
16 Ağustos 2019
ANKARA BAROSU DA BOYKOT KARARINA DESTEK VERDİ
Ankara Barosu da Cumhurbaşkanlığı Sarayında düzenlenecek törene katılmayacağını duyurdu. Yargı bağımsızlığına dikkat çekilen açıklamada, “Geldiğimiz noktada, Türk Hukuk Sisteminin iki varlık sebebi ortadan kaldırılmıştır. Bu söylemin delili ise normalleştirilmiş KHK hukuku zemininde kaosa evrilmiş bir sistem, bağımsızlığı kâğıt üzerinde dahi bırakılmayan YSK ve HSK gibi kurumlar, tutuklu avukatlar, liyakati senelerdir sistemli bir politikayla yerle bir edilmeye çalışılan hâkimlik ve savcılık mesleği ile sesi kısılmaya çalışılan savunma makamının bizzat kendisidir. Ancak belirtilmelidir ki; bu ülke üzerinde yaşayan, sesi kısılmaya çalışıldıkça direnen, yeni adli yılı saray çatıları altında değil modern ve laik Cumhuriyet’i borçlu olduğumuz Atamızın huzurunda karşılayacak olan avukatlar da vardır ve sonsuza kadar hep var olacaktır” denildi.
MUĞLA BAROSUNDAN YANIT
İstanbul Barosu'yla aynı saatlerde Muğla Barosu da konuyla ilgili cevap yazısını kamuoyuna duyurdu.
Muğla Barosu Başkanı Avukat Cumhur Uzun'un imzası ile gönderilen yazısında "2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılıyor olması, bu anlayışa (yargının herkese eşit ve tarafsız olduğu) katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz" denildi.
ÇOK SAYIDA BARO DA DAVETİ REDDETTİ
Yargıtayın davetine bir cevap yazısı da Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük imzasıyla Adana Barosundan geldi.
Adana Barosu'nun kamuoyuna da sunulan cevap yazısında şöyle denildi:
"Yargı Reformu Tanıtım toplantısına da Beştepe’ye davet edilmiştik, aynı nedenlerle Adana Barosu olarak katılmadık, yargı ve adalet konularındaki programlar yürütmeyi temsil eden, hatta demokratik olmayan şekilde tek adam rejimiyle tüm yetkileri elinde bulunduran partili Cumhurbaşkanı ev sahipliğinde yapılamaz. Adli yıl açılışı yargıyı temsil eden mercilerin binalarında ve ev sahipliğinde olmalıdır, hakim-savcı kuralarının Beştepe’de yapılması, yargı mensuplarının Cumhurbaşkanı salona geldiğinde ayağa kalkarak elleri patlayıncaya kadar alkışlamaları, yüksek yargı mensuplarının Cumhurbaşkanı arkasında çay kesmeleri vb. görüntüler ne kadar yanlışsa, adli yıl açılışının Beştepe’de yapılması da o kadar yanlıştır, kesinlikle kabul edilemez. Bu uygulama olsa olsa yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı olmadığının teşhiri olur, yurttaşın adalete olan güvensizliğini daha da arttırır.
Durum böyle iken ;
Bu adli yılın da en önemli sorunu, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının bir türlü sağlanamamış olmasıdır. Bu sorun çözülmeden, Türk Adalet Sisteminin “yönetilebildiğine” dair tüm savlar temelsiz kalacaktır.
2019- 2020 Adli Yıl Açılış Töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre Kültür Merkezi'nde yapılıyor olması, bu anlayışa katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize ne yazık ki katılamayacağız."
ANTEP BAROSU: SAMİMİ GÖRMÜYORUZ
Gaziantep Barosu ise Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı imzasıyla yayınladığı açıklamada, hukuk fakültelerinden başlayarak savunmanın karşı karşıya olduğu pek çok soruna dikkat çekti. Açılışın yargı bağımsızlığını zedeleyeceği vurgulanan açıklamada, "Samimî görmediğimiz ve idarenin denetiminde yapiĺmasının yargı bağımsızlığı ilkesini zedeleyeceğini düşündüğümüz 2019-2020 adlı yıl açılışına ilişkin toplantıda yer almayacağımızı, bundan sonra da eleştirimizi ve tavrımızı net olarak ortaya koymaktan çekinmeyeceğimizi de kamuoyuna saygı ile bildiririz."
Şu ana kadar İzmir, İstanbul, Ankara Muğla, Antalya, Adana, Aydın, Van, Ordu, Bursa, Kocaeli, Mersin, Şanlıurfa, Eskişehir, Balıkesir, Hatay, Düzce, Dersim ve Antep baroları törene katılmayacaklarını duyurdu.
DİYARBAKIR BAROSUNDAN DA RET: TÜM BAROLARI DİYARBAKIR'A DAVET EDİYORUZ
Diyarbakır Barosu da Beştepe'de yapılacak tören için Yargıtay'ın gönderdiği davet yazısına dair yanıtını kamuoyuyla paylaştı. Diyarbakır Barosunun açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“Diyarbakır Barosu olarak; mesleki donanımı olmayan hakim ve savcı atamaları, yüzü aşan hukuk fakültesi ve binlerce işsiz hukuk mezunu, ifade özgürlüğünü ve tüm demokratik muhalefet yollarını tıkayan yargı uygulamaları, basın özgürlüğüne yönelik tehditler, keyfi gözaltı ve tutuklamalar, işkence ve kötü muamele uygulamalarına karşı kayıtsız tutumlar, kadın cinayetleri, çocuk istismarları, bir avuç dolar için yağmalanan doğa, işçi cinayetleri, hayvanlara yönelik eziyetler gibi konuları; tüm bu sorunların kaynağı olan hükümet ile senkronize bir şekilde hareket eden yargı mekanizmasının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamanın yol ve yöntemlerini, eşit koşullarda tartışmaya ve alternatif öneriler sunmaya hazırız. Diyarbakır Barosu, daha önce memleketin hak, hukuk, adalet ve insan hakları meselelerini çeşitli platformlarda muhataplarıyla müzakere etmiş, görüş, öneri ve eleştirilerini de açık yüreklilikle dile getirmiştir. Bundan sonra da imkan sağlandığı takdirde, aynı kararlılıkla bu çabalarını ve girişimlerini sürdürecektir. Ama asla dinleyici koltuğunda oturmayacak, cübbe iliklemeye çalışmayacaktır. Çünkü biz bağımsız savunmanın temsilcileriyiz ve tüm halklarımıza hukuk ve adalet borcumuz var.”
Biz de buradan, Diyarbakır’dan sesleniyoruz; Ankara’da hakimler yok ama Diyarbakır’da avukatlar var. Diyarbakır Barosu olarak bu hukuksuz düzene karşı olan tüm baroları; haksızlığın, hukuksuzluğun ve adaletsizliğin hiç eksik olmadığı bu kadim coğrafyaya, Baro Başkanımız Tahir Elçi’nin katledildiği ve halen faillerinin bulunmadığı da gözetilerek, adalet ve barış çağrısı yapmak için 2 Eylül’de Diyarbakır’a davet ediyoruz.”
43 BARO, 104 BİN 691 AVUKAT KÜLLİYEYE GİTMEYECEK
31 Aralık 2018 verilerine göre Türkiye'deki toplam 79 baroda 116 bin 779 avukat var. Çoğunluğu büyük barolar olan çok sayıda baronun da henüz kararlarını duyurmasa da Saray'daki açılışa katılmayacağı öğrenildi. Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, adli yıl açılışına 43 baronun katılmayacağını duyurdu. Türkiye Barolar Birliğinin verilerine göre (31.12.2018) bu 43 baroda 104 bin 691 avukat kayıtlı.
Barolar ve üye sayıları:
- Adana: 2.685
- Adıyaman: 308
- Aksaray: 254
- Amasya: 223
- Ankara: 16.112
- Antalya: 4.327
- Artvin: 99
- Aydın: 1.165
- Balıkesir: 1.164
- Bilecik: 134
- Bingöl: 123
- Bitlis: 121
- Bolu: 178
- Bursa: 3.408
- Çanakkale 501
- Denizli: 1.217
- Diyarbakır: 1.315
- Düzce: 229
- Eskişehir: 1.108
- Gaziantep: 1.671
- Hatay: 1.212
- Iğdır: 103
- Isparta: 401
- İstanbul: 43.199
- İzmir: 8.776
- Kayseri: 1.433
- Kırklareli: 235
- Kocaeli: 1.680
- Kütahya: 362
- Malatya: 610
- Manisa: 1.011
- Mersin: 2.153
- Muş: 127
- Muğla: 1.419
- Ordu: 425
- Şanlıurfa: 1.135
- Tekirdağ: 844
- Tunceli: 39
- Trabzon: 605
- Van: 588
- Yalova: 205
- Zonguldak: 472
- Diyarbakır: 1.315
(HABER MERKEZİ)