Şerefxan Cizîrî: Kürtlerin yaşadığı her yerde enstitüler açılmalı
Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nün dönüşümüne dair konuşan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, “Kürtlerin yaşadığı her yerde enstitüler açılmalı” dedi.
Reşo RONAHÎ
Diyarbakır
Artuklu Üniversitesinde Yaşayan Diller Enstitüsü’nün dönüşümüne dair Evrensel’e konuşan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, “Bırakın kapatmayı Kürtlerin yaşadığı her yerde enstitüler açılmalı” dedi.
Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nün dönüşümüne dair kamuoyunda tepkiler devam ediyor. Üniversite Rektörü Ahmet Ağırakça’nın sosyal medya hesabından enstitünün kapatılmadığını, YÖK kararı ile enstitülerin tek çatı altında toplandığını belirtmesine rağmen akademisyenler amacın Kürtçeyi enstitüden tasfiye etmek olduğunu savunuyor.
Kürtçenin resmi dil olmasını, anadilde eğitim verilmesini ve bir Kürt Dil Kurumu’nun kurulmasını talep eden Kürt Dil Platformu’nun Sözcüsü Şerefxan Cizîrî’ye konuya dair görüşlerini sorduk.
"KARAR KABUL EDİLEMEZ"
Bir dönem Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde lisans öğrencilerine Halk Edebiyatı dersleri veren Cizîrî, platform olarak üniversite senatosunun bu kararının kabul edilemez olduğunu, illa bir değişiklik yapılacaksa özel olarak Kürt Dili Enstitülerinin kurulması gerektiğini ifade etti. Cizîrî, konuşmasına şöyle devam etti: Yaşayan diller vb. adlandırmaları geçelim. Bu dil, Türkiye’deki en yaygın iki dilden biri. Bu nedenle yaklaşım da net olmalı. Bırakın kapatmayı Kürtlerin yaşadığı her yerde enstitüler açılmalı.
"DİL İÇİN ADIM ATILSA GERGİNLİK AZALIR"
Kürtçenin Kürt halkı için en temel hakların başında geldiğini belirten Cizîrî, “Bu siyasi bir mesele ama bir o kadar da siyaset üstü bir mesele. Devlet bu hakkı insani bir hak olarak görüp ele alsa birçok sorun çözülür. Mesele iki siyasi tarafın siyaseten çekişmesinin ötesinde bir meseledir. Hatta devlet dil meselesine dair adımlar atsa siyasi gerginlik de azalır” değerlendirmesinde bulundu.
"MESELEYE SAMİMİ YAKLAŞILMIYOR"
“Tek kelime Kürtçe bilmeyenler kalkıp Kürtçe'nin eğitim dili olamayacağını söylüyor. Kardeşlikten bahsedip duranların kaçı Kürtçe öğrendi bugüne dek?” diye soran Cizîrî, artık Avrupalıların Kürtçe öğrendiklerini ama Türkiye toplumunda bu meseleye samimi yaklaşılmadığını belirtti.
“Mahkemelerde Kürtçe savunma yapılması ya da TRT-6’nın kurulması ile dünya mı yıkıldı?” diye tepki gösteren Cizîrî, platform olarak konuya dair açıklama yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Evrensel'i Takip Et