İsrail'de sandıklar kapandı: Çıkış anketine göre Netanyahu koalisyon kuramayacak
İsrail'de seçmenler bu yıl ikinci kez milletvekilliği seçimleri için sandık başına gitti. Seçimlerin ilk çıkış anketine göre Netanyahu'nun liderliğindeki sağcı blok koalisyon kuramayacak.
İLGİLİ HABERLER
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan yeni "ilhak" çıkışı
Netanyahu’nun Batı Şeria’da ‘ilhak’ açıklamalarına dünyadan tepki yağdı
Netanyahu'dan Gazze'ye savaş tehdidi: Başka seçenek kalmadı
Filistin Başbakanı Iştiyye: Ürdün Vadisi, Filistin’in ayrılmaz parçasıdır
İsrail'de 6 milyon 394 binden fazla seçmen 120 sandalyeli meclise girecek milletvekillerini belirlemek için bu yıl ikinci kez sandık başına gitti. Hastane ve hapishaneler dışındaki merkezlerde oy kullanma işlemi, yerel saatle sabah 07.00'de başlayıp 22.00'de sona erdi. Son yıllardaki en çekişmeli seçimlerden biri olan seçimde 29 parti yarıştı. Sandık çıkış anketlerine göre, genel seçimlerde Başbakan Netanyahu liderliğindeki sağ blok, koalisyonu kuracak çoğunluğu elde edemedi.
NETANYAHU KOALİSYON ÇOĞUNLUĞUNU SAĞLAYAMADI
İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın sandık çıkış anketine göre, Likud'un önderliğindeki sağ blok 56 milletvekili çıkardı.
Eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı ve sol partilerin oluşturduğu blok ise 43 milletvekilini meclise gönderdi.
Sağcı parti olmasına rağmen, bu yıl nisanda yapılan seçimden sonra askerlik yasası nedeniyle Netanyahu önderliğindeki koalisyona katılmayı reddeden eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın İsrail Evimiz Partisi 10 milletvekili çıkardı.
Bu sonuçla Liberman olası koalisyon senaryolarında bir kez daha kilit role sahip oldu.
ORTAK ARAP BLOKU 12 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI
Öte yandan, İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi Bloku, 12 milletvekilini meclise gönderdi.
Diğer iki İsrail kanalının yayımladığı sandık çıkış anketlerinde de sonuçlar KAN'ınki ile benzerlik gösterdi.
İsrail'de 9 Nisan'da yapılan erken seçimde Başbakan Netanyahu'nun partisi Likud, az bir oy farkıyla yarışı önde tamamlayarak, 35 milletvekili çıkarmış ancak tek başına iktidara gelmek için gerekli sandalye sayısı olan 61'e ulaşamamıştı.
Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, seçimin ardından meclise girmeyi başaran partilerle görüştükten sonra koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahu'ya vermişti.
Netanyahu, sağ partilerle yaptığı görüşmelerin ardından koalisyon hükümetini kurmak için yeterli sandalye sayısına ulaşamamış, bunun üzerine 29 Mayıs'ta yapılan oylamada meclis feshedilerek, yeniden seçim kararı alınmıştı.
NETANYAHU'NUN PARTİSİNDEN "ACİL" TOPLANTI KARARI
Seçim sürerken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud, İsrail vatandaşı Filistinliler ile sol partileri destekleyen seçmenlerin sandığa gitme oranının yüksek olduğunu iddia ederek kurmaylarını "acil" toplantıya çağırmıştı. Likud, Filistinliler ile sol seçmenlerin sandığa gitme oranının yüksek olduğunu ileri sürse de Netanyahu'nun rakibi eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı bu iddiayı reddetti.
İsrail vatandaşı yaklaşık 2 milyon Filistinliyi temsil eden Cephe (Hadaş), Arap Değişim Hareketi (Ta’al) Birleşik Arap Listesi ve Balad (Tecemmu) partileri, seçime ortak listeyle girdi.
ORTAK ARAP BLOKU: SAĞ BLOK VE NETANYAHU’YU DEVİRMEK İSTİYORUZ
İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi Bloku Başkanı Eymen Avde, Filistinli seçmenin ülkedeki aşırı sağı ve Başbakan Binyamin Netanyahu’yu devirmek için bugün sandık başına gittiğini söyledi.
İsrail’in kuzeyindeki Hayfa kentinde oyunu kullanan Ortak Arap Listesi Bloku Başkanı Avde, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Biz bu psikopat Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağın iktidarına devam etmesini engellemek ve onları devirmeye katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.
Birincisi 9 Nisan’da yapılan genel seçimlere işaret eden Avde, “Sabahtan beri yaptığım gözlem kadarıyla bu seçimlere katılım geçen seçimlere oranla giderek artıyor” ifadelerini kullandı.
Avde, Filistinlilerin ikinci sınıf vatandaş olmaya itildiğini ancak buna izin vermeyeceklerini vurgulayarak, “Bu seçimler tarihidir ve bir dönüm noktası mesabesindedir. Halkımız meydan okumalara göğüs gerebilecek güçtedir” diye konuştu.
KATILIM ORANI BİR ÖNCEKİNE GÖRE YÜKSEK
İsrail Merkez Seçim Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada ise yerel saatle 12.00'ye kadar seçimlere katılım oranın yüzde 26,8'e ulaştığı ifade edildi. Bu oranın bir önceki seçimlerin yapıldığı 9 Nisan'dan yüzde 2 daha fazla olduğuna dikkati çekildi. 2015'teki genel seçimlere katılım oranı yüzde 71,8 iken bu yıl 9 Nisan'daki seçimlerde bu rakam 68,4'te kalmıştı.
HEM NETANYAHU HEM DE FİLİSTİN İÇİN KRİTİK SEÇİM
Seçimin favorilerinden gösterilen Netanyahu için bu seçim oldukça önem arz ediyor. Zira Netanyahu'nun, bu seçimi kazanarak ekim ayı başında hakkındaki üç ayrı dosyaya ilişkin kendisini dinleyecek olan İsrail Başsavcısı Avichai Mendelblit'in karşısına eli güçlü olarak çıkmak istediği ifade ediliyor.
Bu seçim, Netanyahu kadar işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın yanı sıra abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinliler için de oldukça önemli.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin-İsrail çekişmesine "çözüm bulmak" için hazırladığı ve "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelenen planını seçimden kısa bir süre sonra açıklaması bekleniyor.
Henüz kamuoyuyla paylaşılmasa da uluslararası basındaki haberlere göre söz konusu plan Ürdün Vadisi’nin İsrail’e ilhakı gibi Filistin halkının aleyhine olan birçok maddeyi içeriyor.
İsrail'de 9 Nisan'dakine benzer koalisyon krizi yaşanırsa ülke bir kez daha erken seçime gitmek zorunda kalabilir.
Netanyahu daha önce, seçimi kazanıp koalisyon hükümetini kurması halinde işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi ve Yahudi yerleşimlerinin “İsrail'e ilhakı” vaadinde bulunmuştu.
Seçimlerde Netanyahu liderliğindeki Likud'un başını çektiği sağ partiler koalisyon kurmak için yeterli sandalyeye ulaşırsa, İsrail Başbakanın bölgedeki tansiyonu daha da artıracak olan söz konusu vaatlerini uygulamaya geçirmesinden endişe ediliyor.
YAHUDİLERDEN MESCİD-İ AKSA'YA BASKIN
Öte yandan seçimler sürerken İsrail polisinin eşlik ettiği 154 Yahudi, Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdi.
Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisi korumasındaki 154 ‘fanatik Yahudi’nin Mescid-i Aksa'nın güneybatısındaki El-Meğaribe (Fas) Kapısı'ndan Harem-i Şerif'e baskın düzenlediği belirtildi.
Filistin basınında yer alan habere göre, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen Yahudi grubunun yanından geçen bir Filistinliyi gözaltına aldı.
Yahudi gruplar, dün sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarla, bugün yapılacak genel seçimler sebebiyle İsrail'e dua edilmesi için Mescid-i Aksa'ya gidilmesi çağrısı yapmıştı.
Yahudiler altında “Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu” inancıyla Mescid-i Aksa'da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et