Sular altında kalacak Salkımlı mezrası halkı: Dicle'yi terk etmeyeceğiz
Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan Salkımlı mezrasında oturan yurttaşlar, evsiz ve topraksız kalacak. Yurttaşlar, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek istemediklerini söyledi.
Fotoğraf: MA
Ilısu Barajı nedeniyle tarihi mağaraları, 2 bin mezar, türbe ve verimli arazilerinin su altında kalması beklenen Salkımlı mezrasından Hacı Şükrü Kara, "Atalarım bu mağarada doğup büyüdü, biz de burada doğduk ve burada ölmek istiyoruz" dedi.
Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılmak istenilen 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf'te yıkımlar sürerken, su altında kalacak yerleşim yerlerinde ise belirsizlik sürüyor. Baraj nedeniyle Dicle Vadisi boyunca 199 yerleşim yeri, yüzlerce içme suyu kaynağı, yüzlerce mağara, binlerce mezar ve mera alanlarının yanı sıra binlerce dekarlık verimli arazi su altında bırakılacak. Hasankeyf, Ilısu Köyü (Germave) dışındaki birkaç köy dışında yeni yerleşim yerleri inşa edilmezken, evsiz ve topraksız kalacak yurttaşlar ne yapacaklarını bilmiyor.
Mezopotamya Ajansı'ndan Metin Yoksu'nun haberine göre, Dicle Vadisi'nin en derin ve doğal güzelliğiyle bilinen Çayüstü köyüne bağlı Salkımlı (Bêdâ) mezrasındaki tarihi mağaralar, 2 bin mezar, Abuzer Gaffari Türbesi ve verimli araziler de su altında kalacak. Batman'ın yaklaşık 22 kilometre güney doğusunda bulunan Salkımlı mezrasında yaşayan yurttaşlar, topraklarını terk etmek istemiyor.
"DİCLE'Yİ TERK ETMEYECEĞİZ"
İki hanenin bulunduğu mezrada yurttaşlar, yüzyıllar önce inşa edilen mağaralarda yaşıyor. Köy yolunun da olmadığı mezrada yurttaşlar için Batı Raman Dağı'nda köyün yeni yerleşim yeri inşa edildi. Yeni yerleşim yeri inşa edilesine rağmen köylüler, topraklarını ve Dicle'yi terk etmeyeceğini dile getirerek, mağaralarda yaşamaya devam edeceklerini söyledi.
"TARIM BARAJDAN DAHA KÂRLIDIR"
Tarih ve doğanın su altında bırakılmasına tepki gösteren köylülerden Hacı Şükrü Kara, topraklarının su altında kalmasını istemediklerini ama buna karşı da ellerinden bir şey gelmediğini ifade etti. Kara, "Barajın bize getirdiği bir şey yoktur. Topraklarımız için az miktarda bir ödeme yapıldı. Ama bu toprakları biz 50 yıl kiraya versek daha kazançlı çıkardık. Ama en önemlisi artık topraklarımız yok ve elimizden gitti. Elektrik yapılacak diyorlar, buranın turizmi ve tarımı barajdan daha karlıdır" diye konuştu. Atalarının yaptığı mağaralarda yaşamaya devam edeceklerini vurgulayan Kara, "Atalarım bu mağarada doğup büyüdü, biz de burada doğduk ve burada ölmek istiyoruz. Yeni yapılan evlerde yaşamak istemiyorum" dedi.
Kara, "Burada tarihi bir türbe var. Neden Hasankeyf'te birkaç türbe çıkarıldı da buradaki türbeye sahip çıkılmıyor. Bu türbe bazen günde yüz arabayla ziyaret ediliyor. Su altında kalmasını istemiyoruz" diye konuştu. (Batman/MA)