11 Ekim 2019 08:53
/
Güncelleme: 16:38

15 ayda elektriğe %60 zam geldi, yine yetmedi; 10 milyar dolarlık borç yapılandırıldı

Enerji sektöründeki yaklaşık 13 milyar dolarlık sorunlu kredi bakiyesinin 7,5 milyar dolarlık kısmı yapılandırıldı. 2,5 milyar dolarlık kredinin daha yapılandırılması için de ön mutabakat sağlandı.

15 ayda elektriğe %60 zam geldi, yine yetmedi; 10 milyar dolarlık borç yapılandırıldı

Fotoğraf: Pixabay

Dövizde bir artış, dünya enerji fiyatlarında büyük bir değişim yokken enerji şirketleri borç ödeyebilsin diye elektriğe yapılan zam üstüne zam kâr etmedi! Enerji sektöründeki yaklaşık 13 milyar dolarlık sorunlu kredi bakiyesinin 7.5 milyar dolarlık kısmı yapılandırıldı.

Anadolu Ajansının bankacılık sektörü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, elektrik üretim ve dağıtım sektörünün çeşitli bankalara 47 milyar dolar seviyesinde kredi borcu bulunuyor.

VATANDAŞA ÖDETİLİYOR

Ekonomik küçülmeye paralel elektrik talebindeki yavaşlama hesapsız kitapsız yapılan özel enerji yatırımlarını vurdu. Enerji yatırımcılarının bankalara olan borcunu ödeyememesinin faturası vatandaşa çıkarıldı.

Yaz aylarında arka arkaya yüzde 14,9’luk iki zam gören elektriğe son 15 ayda yapılan zamların oranı yüzde 60’ı buldu. Açık bir şekilde borcunu ödemeyen şirketlere vatandaş faturaları üzerinden kaynak aktarıldı.

DEVAMI GELECEK

Yıl sonuna kadar 2,5 milyar dolarlık kredinin daha yapılandırılması için bankalar ve şirketler arasında ön mutabakatlar sağlandı. Böylece, enerji sektöründe 10 milyar dolarlık sorunlu kredi yapılandırılmış olacak.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, sektörde yapılandırma ihtiyacı bulunan kredi portföyü 12-13 milyar dolar düzeyinde.

Bu borcun ödenmesi için bankalar ve şirketlerin yaptığı görüşmeler sonrasında 7,5 milyar dolarlık kredinin yapılandırıldığı öğrenildi. 2,5 milyar dolarlık kredinin de yıl sonuna kadar yapılandırılması için bankalar ve firmalar arasında gerekli ön mutabakatlar sağlandı.

BATIK KREDİ STATÜSÜNE ALINMIŞTI

Geriye kalan yaklaşık 3 milyar dolar seviyesindeki sorunlu kredi ise tamamen doğal gaz santrallerine ait. Kurulu kapasitesi yaklaşık 3 bin 500 megavatı bulan santrallerle ilgili 2020’de sonuç alınabileceği öngörülüyor.

Söz konusu santraller, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca geçen ay takip hesaplarına aktarılması planlanan enerji sektörü kredileri arasında yer alıyor. Bu kredilerin takip hesaplarına aktarılması başka bir ifade ile batık kredi statüsüne alınması yapılandırılmasını engellemiyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et