18 Ekim 2019 09:13

Lübnan'da halkın ekonomik kriz ve vergilere karşı protesto gösterisi sürüyor

Lübnan'da ekonomideki kötü durum ve yeni vergiler nedeniyle halkın protesto gösterileri sürerken protestolar sırasında bir binada çıkan yangın sebebiyle 2 kişi yaşamını yitirdi.

Lübnan'da halkın ekonomik kriz ve vergilere karşı protesto gösterisi sürüyor

Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Lübnan'da ekonomik durumun kötüleşmesi ve iletişime yeni vergiler getirilmesi nedeniyle sokağa çıkan halkın protesto gösterileri sürüyor. Protestolara katılanların yaktığı ateşin bir binaya sıçraması sonucu çıkan yangında yabancı uyruklu 2 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

AA'da yer alan habere göre Beyrut Riyad Sulh Meydanı'nda hükümeti protesto eden Lübnanlıların yollarda yaktığı ateş bir binaya sıçradı. Binada çıkan yangında yabancı uyruklu 2 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Lübnan'da, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak halk dünden bu yana protesto gösterileri düzenleniyor. Beyrut'un farklı bölgelerinde lastik yakarak yolları trafiğe kapatan ve Riyad Sulh Meydanı'nda toplanan binlerce Lübnanlı, hükümet aleyhinde çeşitli sloganlar atarak yöneticileri istifaya çağırdı, "Halk yönetimin düşmesini istiyor", "Devrim" şeklinde sloganlar attı.

Ülkenin güneyindeki Sayda kentinde de yüzlerce kişi, hükümetin ekonomik politikasını protesto etti.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Lübnan Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Ekrem Şuhayb, ülkedeki durum nedeniyle kamu ve özel okullar ile üniversitelerin bugün kapalı olacağını duyurdu.

"BAŞBAKAN İSTİFA ETMEYECEK"

Lübnan İçişleri Bakanı Raya el-Hasan, yerel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, ülkedeki gösterilerin çoğunun barışçıl olduğunu ve güvenlik güçlerine, gerekmedikçe müdahalede bulunulmaması yönünde talimat verildiğini söyledi.

Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Başbakan Saad el-Hariri'nin daha önce dile getirdiği kemer sıkma politikalarını hatırlatan Hasan, "Hükümetin, kemer sıkma politikaları ile vatandaşın yükünü hafifletme arasında bir denge sağlaması gerekiyor" dedi. Bakan Hasan, Başbakan Hariri'nin istifa ihtimaline ilişkin, öyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Lübnan ulusal birlik hükümetinde 2 bakanla yer alan Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat, Başbakan Hariri'ye birlikte istifa etme çağrısında bulunmuştu.

HÜKÜMET VERGİ UYGULAMASINDA GERİ ADIM ATMIŞTI

İletişim Bakanı Muhammed Şukayr, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi tasarısının Başbakan Saad el-Hariri'den gelen talep üzerine Bakanlar Kurulunda onaylanmayacağını duyurmuştu.

Fotoğraf: Mahmut Geldi/AA

Son dönemde büyük ekonomik kriz yaşanan Lübnan'da, Maliye Bakanlığının mayısta yayımlanan raporuna göre, 2019'un ilk çeyreği itibarıyla kamu borcu 86,2 milyar dolara ulaştı. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Palavra çöktü

Palavra çöktü

Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini, daha yılın ilk sunumunda yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyonu düşürme bahanesiyle 20 aydır ücret ve maaşlara saldıran ekonomi yönetiminin hiçbir öngörüsü gerçekleşmedi. Enflasyonun temel sebebinin iç talep ve ‘ücret artışları’ olduğu palavrası tamamen çöktü.

2025’te asgari ücrete yüzde 30 zam

Memur ve emeklilere yüzde 11.54 zam

İşçi emeklilerine yüzde 15.75 zam

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et