Veysel Kaplan hukuk mücadelesini kazandı: Bakanı protestoya ceza, AYM’den döndü
2012'de dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i protesto ettiği için ceza alan Eski Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan hukuk mücadelesini kazandı.
Veysel Kaplan | Fotoğraf: DHA
2012'de dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i protesto ettiği için ceza alan Eski Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan hakkında Anayasa Mahkemesi karar verdi. AYM, Kaplan’ın örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine ve 3 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu, 2012 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i protesto etmek için bir karar almıştı. Sendika, Dinçer’in göreve geldiğinden bu yana yaptığı açıklamalarla eğitim sisteminde yaşanan sorunları eğitim emekçilerine yüklemeye çalıştığını belirtmiş, eğitim emekçilerinin emeklerinin görmezden gelindiğini vurgulayarak "Bakanı dinlemiyoruz" diyerek protesto yapacaklarını açıklamıştı. Bunun üzerine 4+4+4 eğitim sistemi hakkında 2012 haziran ayında Dinçer’in konuşması alkışlı protesto edilerek dinlememişti. Yaşanan bu olayların ardından Veysel Kaplan ve yanında bir diğer eğitimci E.V. hakkında soruşturma başlatılmış, kınama cezası verilmesi istenmişti. Ancak Kaplan’a uyarı cezası verilmişti.
İTİRAZLARI REDDEDİLDİ, AYM’YE BAŞVURDU
Disiplin cezasının iptali istemiyle İdare Mahkemesinde dava açan Kaplan, mahkemenin ret kararı üzerine karara itiraz etmiş, Bölge İdare Mahkemesi itirazı reddetmişti. Karar düzeltme istemi de reddedilen Kaplan bunun üzerine AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
Kararını açıklayan AYM, Kaplan’ın örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.
AYM kararında “İdare ve mahkemelerce protestonun sonuçlarının Bakan’ı dinlemek isteyenlerin katlanması gereken tahammül sınırının ötesine geçtiği ikna edici gerekçelerle ortaya konulamamıştır. Dolayısıyla uyarma cezası şeklinde başvurucunun örgütlenme özgürlüğüne yapılan müdahalenin zorunlu bir sosyal ihtiyaca karşılık geldiğine ilişkin ilgili ve yeterli bir gerekçe içerdiği söylenemez. Sonuç olarak derece mahkemelerince disiplin cezası verilmek suretiyle müdahale edilen örgütlenme özgürlüğü ile toplantıya katılanların menfaatleri ve idarenin düzgün işleyişinin sağlanması arasında adil bir denge kurulmadığı görülmüştür. Bu durumda şikâyet edilen disiplin cezasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.
AYM, ayrıca Kaplan’a 3 bin TL manevi tazminat ödenmesine de hükmetti. (İstanbul/EVRENSEL)