AB, ‘güvenli bölge’ için mali yardım yapmayacağını yineledi
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturmak istediği güvenli bölgeye AB’nin mali yardım yapmayacağını yineledi.
Resulayn | Fotoğraf: DHA (Arşiv)
Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler, Adalet ve Kalkınma komiteleri, Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin durumunu görüşmek üzere ortak bir toplantı düzenledi. Euronews’in haberine göre, toplantıda AB Komisyonu adına konuşan Maciej Popowski, AB’nin, Türkiye’nin Suriye’de operasyon düzenlediği ve yerleşim birimi kurmak istediği bölgeye insani yardım yapmasının söz konusu olmadığını söyledi. Popowski, “AB, Türkiye’nin Suriye’de oluşturmak istediği yerleşim birimlerine yardım yapamaz. Suriyeli göçmenlerin ülkelerine geri dönüşü gönüllülük esasına dayanmalı” dedi. Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonunun ve Doğu Akdeniz’deki son gelişmelerin Ankara ve Brüksel arasındaki ilişkilerin gerginleşmesine yol açtığını belirten Popowski, AB’nin operasyonla ilgili Türkiye’yi kınadığını hatırlattı. Popowski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı AB liderlerine yönelik sert açıklamalarının da ilişkilerin gerginleşmesine katkı yaptığını söyledi. AB temsilcisi, birliğin Türkiye’ye Suriyeli göçmenlerle ilgili söz verdiği mali yardımların yaklaşık tamamını ödediğini dile getirdi.
ASKERİ OPERASYON ELEŞTİRİLDİ
AB Komisyonunun İnsani Yardımlardan Sorumlu Temsilcisi Michael Koehler, AB’nin Türkiye’nin oluşturmak istediği güvenli bölgeye mali yardım yapmasının hukuki olarak da mümkün olmadığını söyledi. Toplantıda söz alan Avrupalı parlamenterlerin önemli bir kısmı Türkiye’nin düzenlediği operasyonu kınayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye politikasını eleştiren konuşmalar yaptı. Tartışmada söz alan parlamenterlerin bir bölümü, Suriyeli göçmenler konusunda “Türkiye’yi AB’ye şantaj yapmakla” ve “Suriyeli göçmenler için AB’nin yaptığı mali yardımları amacına uygun olarak kullanmamakla” suçladı.
TRUMP’TAN SURİYE’DEKİ PETROL MİSYONUNA YEŞİL IŞIK
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin doğusundaki petrol yataklarının korunması için planlanan askeri misyona onay verdiği bildirildi. DW Türkçe’nin AP haber ajansından aktardığına göre, ABD’li yetkililer cuma günü Trump ve savunma yetkililerinin yaptığı toplantı sonrasında alınan karar uyarınca yüzlerce Amerikan askeri, Deyrizor ve Haseke arasında uzanan YPG kontrolündeki yaklaşık 150 kilometrelik bölgeye konuşlandırılacak. Yetkililer daha netleştirilmesi gereken pek çok detayın olduğuna da işaret etti. Trump’ın kararı IŞİD ile mücadeleye devam etmek, İran’ın bölgedeki nüfuzuna karşı koymak ve Kürtlerle ortaklığa devam etmek için Suriye’de kalmayı savunan komutanlar için bir zafer olarak değerlendiriliyor. Savunma Bakanlığı Pentagon yeni görev için Suriye’de kaç askerin kalacağı bilgisini vermedi. Birkaç hafta önce Suriye topraklarından Amerikan askerlerinin çekileceğini açıklayan Trump’ın şimdi bölgede askeri varlık bulundurması yasal soru işaretlerini de beraberinde getirdi. ABD askerlerinin IŞİD ile mücadele için Suriye’ye gönderilmesinin yasal dayanağını 2001 ve 2002 yıllarında 11 Eylül saldırılarından sonra çıkarılan Askeri Güç Kullanma Yetkisi (AUMF) oluşturuyor. Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ABD ordusunun desteğiyle, 2017’nin ekim ayında, el Ömer ve Suriye’nin doğusundaki diğer petrol yataklarını ele geçirmişti. SDG, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan birçok petrol ve doğal gaz yatağını kontrol ediyor. (DIŞ HABERLER)