İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da özelleştirme ve işten atmalara karşı eylem
Tez-Koop-İş ve Türk-İş'in çağrısı ile İÜ-Cerrahpaşa Avcılar yerleşkesinde bir araya gelen çeşitli işkollarından işçiler; kantin, sosyal tesis ve otoparkların özelleştirilmesini protesto etti.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar yerleşkesi önünde Tez-Koop-İş’in çağrısı ile bir araya gelen çok sayıda işçi, üniversiteye bağlı sosyal tesis, kantin ve otoparkların özelleştirilmesini ve bu nedenle buralarda çalışan işçilerin işten çıkarılmasını protesto etti. Eyleme, Türk-İş de çağrı yaparak destek verdi.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’ya bağlı sosyal tesis kantin ve otoparkları 2020 yılında işletmeye başlatılmak üzere hizmet satın alımı gerekçe gösterilerek ihaleye çıkartılmıştı. Özelleştirmeyi protesto için yapılan basın açıklamasına Türk Metal Sendikası, DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş, Gıda-İş, İletişim-İş ve ayrıca Liman-İş örgütlenme uzmanı Sinan Ceviz ve Özbey Dursun destek verenler arasındaydı.
November 6, 2019
Burada çalışan işçilere “Burası özel bir işletmedir çalışamazsınız” denilerek işçilerin işten çıkarıldıklarını ifade ettikleri basın açıklamasında “Üniversiteler ticarethane veya bir işletme değildir. Kar amacı güdülemez” denildi.
“ADALETSİZ VERGİ DAĞILIMI İŞÇİNİN SIRTINA YÜKTÜR”
Türk-İş 1 No’lu şube başkanı Adnan Uyar, işçiler üzerindeki ağır vergi yükünün azaltılması üzerine konuştu. Adaletsiz vergi dağılımının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Adnan Uyar “Adaletsiz vergi dağılımının işçinin sırtına yük olduğunu yapılan bu zamlarla geçinebilmek imkansızdır” dedi. İşten atılan üniversite işçilerinin yanlarında olduklarını söyleyen Uyar “Bu işçilerin cebinden çıkan paralarla rektör olanlar bu işçilerin ekmeğine göz dikemez işten atamazlar” dedi.
“İŞSİZLİK ÖLÜME EŞ DEĞER”
Tez-Koop-İş 5 No’lu Şube Başkanı Selahattin Karakurt İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’nın kurmuş olduğu iktisadi özel işletme ile 40’ın üzerinde işçinin çıkarıldığını ifade edip “Özelleştirme demek işçilerin işsiz kalması, üniversite öğrencilerinin ve çalışanlarının 1 liraya alacakları yiyecekleri 5 liraya alması demektir. Bu çalışanlar ve öğrenciler üzerinden kar amacı gütmek demektir. Biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Sorumsuz uygulamaların bedelini işçilerin ödemeyeceğini söyleyen Selahattin Karakurt, “Sendikamız bu haksız işten çıkarmalar karşısında mücadelesini her boyutta sürdürecektir. İşçi arkadaşlarımız ve aileleri açlığın, yokluğun içine atılmamalıdır. Bugün Türkiye’de işsiz kalmak ölümle eş değerdir. Bizden ölüme rıza göstermemizi beklemesinler” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)