Bolivya’da darbeyi protesto eden halka polis saldırdı: 5 kişi öldü
Bolivya'nın farklı bölgelerinde darbeye karşı devam eden protestolara polisler saldırdı. Sacaba'da ki polis saldırısında 5 kişi hayatını kaybetti.
Fotoğraf: AA
Ülke basınındaki haberlere göre Cochabamba vilayetine bağlı Sacaba'da darbeyi protesto edenlere polis saldırdı. Ülkede insan hakları ihlalleri konusunda çalışma yürüten resmi denetçi Defensoria del Pueblo, olaylarda ateşli silahla vurulan 5 Bolivyalının öldüğünü, 10'dan fazla kişinin de yaralandığını kaydetti.
Bolivya'da 400'den fazla kişinin yaralandığı eylemler sırasında ölenlerin sayısı ise 14'e yükselmiş oldu.
Birkaç gün önce garnizon komutanlığının yakıldığı Sacaba'da polis, önceki gün operasyona başlamıştı.
LA PAZ'DAKİ EYLEME POLİS SALDIRISI
Darbe karşıtlarının La Paz'da düzenlediği eylem de polis saldırısı ve gözaltılarla sona erdi.
Çoğunluğu yerliler ve köylülerden oluşan binlerce Bolivyalının katıldığı yürüyüş, El Alto'dan başladı. Birkaç gündür kitlesel katılımın gözlendiği yürüyüş öncesi polis ve asker, bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı.
Anez'in geçici devlet başkanlığına getirilmesine tepki gösteren Bolivyalılar, sloganlarında, seçimi kaybeden muhalif aday Carlos Mesa ile sağcı muhalif Luis Fernando Camacho'yu protesto etti.
Hükümet Sarayı'nın da bulunduğu Murillo Meydanı'na ilerlemek isteyen Bolivyalılar, polis ve askerin izin vermemesinden ötürü gün boyu Dikilitaş Meydanı'nın bulunduğu bulvarda bekledi.
Bu sırada bazı kişiler, Murillo Meydanı ve bulvar arasındaki sokaklarda polis ve sağcı muhaliflerce kurulan barikatları kaldırmaya başladı. Polis, barikatların kaldırılması üzerine halka göz yaşartıcı gaz ve ses bombası ile saldırdı. Gruptaki kadın ve yaşlıların gazdan etkilendiği müdahale sonrası polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
ARJANTİN'DE DARBE PROTESTOSU
Arjantin'de de yüzlerce kişi, Evo Morales'in ordu baskısıyla istifa ettirilmesini protesto etti. Arjantin'de yaşayan Bolivyalılar ile çok sayıda kitle örgütü Bolivya'nın Buenos Aires Büyükelçiliği önünde toplandı.
Morales'in istifa ettirilmesini “darbe” olarak niteleyen grup, uluslararası topluma Morales'i destekleme çağrısında bulundu.
Arjantinliler, ellerinde “Bolivya'da darbeye hayır” yazılı pankartlar ile And Dağları civarında yaşayan yerlileri temsil eden, 7 renk içeren Whipala ve Bolivya bayrakları taşıdı.
BOLİVYA'DAKİ KRİZ
Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.
Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.
Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısı üzerine görevi bırakmış, süreci “darbe” olarak niteleyen ve tepki gösteren Meksika'nın iltica teklifini kabul etmesinin ardından bu ülkeye gitmişti.
Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhalif Anez, Morales'in liderliğini yaptığı parti Sosyalizm Hareketi (MAS) mensuplarının katılmaması nedeniyle çoğunluğun sağlanamadığı ALP'de düzenlenen oturumda, ülkenin geçici devlet başkanı ilan edilmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Morales'in istifa etmesinin ardından muhalif Anez'in geçici devlet başkanlığına getirilmesinden memnuniyet duyduklarını açıklamıştı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Bolivya'daki seçimler ve ardından Morales'in devlet başkanlığı görevinden istifasıyla başlayan siyasi krize barışçıl çözüm bulma çabalarını desteklemek için bir temsilci göndereceği bildirilmişti. (AA)