1500 çocuk "ulusal güvenlik" nedeniyle cezaevinde; yüzde 10’undan fazlası Türkiye’de
Birleşmiş Milletler dünya çapında 7,2 milyon çocuğun özgürlüğünden mahrum bırakıldığını açıkladı.
Arşiv | Fotoğraf: UNICEF
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 7,2 milyon çocuk özgür değil. Özgürlüğünden mahrum bırakılan bu çocukların yüzde 10’undan fazlası ise Türkiye’de.
BBC Türkçe’nin haberine göre, 18 yaşın altındaki bu çocukların 5,4 milyonu çeşitli çocuk kurumlarında, 1,4 milyonu gözaltı merkezlerinde, 330 bin çocuk göç merkezlerinde, 35 bini çocuk çatışma bölgelerinde, 19 bini tutuklu bulunan aileleriyle birlikte cezaevinde bulunuyor. 1500 çocuk ise ulusal güvenlik gerekçesiyle özgürlüğünden mahrum bırakılmış durumda ve BM’de kayıtlı verilere göre bu çocukların yüzde 10’dan fazlası Türkiye’de.
Özgürlüklerinden Mahrum Bırakılan Çocuklar Üzerine Küresel Çalışma adlı BM raporunda çocukları özgürlüklerinden alıkoymanın bir şiddet türü olarak görülebileceği aktarıldı. Rapora göre göç merkezlerinde ve savaş bölgelerindeki kamplarda tutulan çocukların sayısı artıyor.
TÜRKİYE, BM’YE YANIT VERMEDİ
BM, raporu hazırlarken tüm üye ülkelere çocukların koşullarıyla ilgili anketler gönderdiğini, 92 ülkenin yanıt verdiğini açıkladı. Yanıt vermeyen ülkeler arasında Türkiye de var.
Raporda Türkiye’deki akademisyenlerin yürüttüğü bir araştırmaya da yer verildi. Meryem Kütük, Ebru Altıntaş, Ali Tufan, Gülen Güler, Betül Aslan, Nurgül Aytan ve Özgür Kütük tarafından 2018 yılında ScientificReports dergisinde yayımlanan bu araştırmada, Türkiye’de cezaevinde bulunan 27 çocuk incelenmiş, bu çocukların yüzde 27’sinin uyum bozukluğu, yüzde 12’sinin ayrılık kaygısı bozukluğu, yüzde 8’inin de davranım bozukluğu gösterdiği tespit edilmişti.
197 ÇOCUĞA ‘TERÖR’ SUÇLAMASI
Raporda 2017 itibarıyla dünya çapında 19 bin çocuğun, cezaevindeki ailelerinin yanında kaldığı aktarıldı. Türkiye ayrıca göçmen çocukların gözaltı merkezlerinde tutulmasıyla ilgili kısıtlamalar getiren ülkeler arasında gösteriliyor. BM raporunda, Türkiye’deki cezaevlerinde “terörizmle bağlantılı suçlar” kapsamında ağustos 2017 itibarıyla en az 197 çocuk bulunduğu belirtildi. Bu da, dünyada ulusal güvenlik gerekçesiyle özgürlüklerinden alıkonulan 1500 çocuğun yüzde 10’dan fazlasının Türkiye’de bulunduğu anlamına geliyor.
SURİYE’DEKİ DURUM
BM, Suriye’deki Kürt güçleri de çocuklara yönelik muamelesi nedeniyle eleştiriyor. BM’nin iddiasına göre Kürt milislere katılmayan çocuklar IŞİD üyeliğiyle suçlanarak gözaltına alınıyor. Benzer eleştiriler Suriye hükümeti, Suriye’deki diğer silahlı gruplar, Irak hükümeti ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimine de yöneltiliyor. (DIŞ HABERLER)