28 Kasım 2019 05:00
Son Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2019 04:52

Zikar kentinde polis saldırısı: 32 kişi öldü, 230 kişi yaralandı

Zikar'daki protestolara polisin saldırısı sonucu 32 kişi yaşamını yitirdi. Necef'te ise İran Başkonsolosluğu binası ateşe verildi. Ordu kenti giriş çıkışlara kapattı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak'ta güvenlik güçlerinin Zikar vilayetindeki hükümet protestolarına saldırısı sonucu 32 kişi hayatını kaybetti, 230 kişi yaralandı. Irak yönetimi, Zikar vilayetinin komutanını görevden aldı. Zikar Valisi Adil Duheyli istifa ettiğini açıkladı.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Zikar vilayetinin merkezi En-Nasıriyye kentindeki Nasr ve Zeytun köprülerinde güvenlik güçleri ile halk arasında arbede yaşandı. Olaylar sırasında güvenlik güçlerinin gerçek mermiyle ateş açması sonucu 32 kişi hayatını kaybetti, 230 kişi yaralandı.

Halk hükümete yönelik baskıları artırmak amacıyla 4 gündür En-Nasıriyye'deki köprüleri araç trafiğine kapatıyor.

Emniyet makamlarının da ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verdiği belirtildi.

VALİ İSTİFA ETTİ

Protestolara katılanların öldürülmesi üzerine Vali Adil Duheyli istifa ettiğini açıkladı.

İstifası sonrası yerel bir televizyon kanalına konuşan Duheyli, "Kent halkını koruyamayan bir vali görevinden istifa etmeli. Göstericilere yönelik şiddet kullanılması talimatı bizim tarafımızdan verilmedi." dedi.

ZİKAR VİLAYETİ KOMUTANI GÖREVDEN ALINDI

Irak devlet televizyonuna göre, Başbakan Adil Abdulmehdi, Zikar'da kurulan kriz masasında yer alan General Celil eş-Şammari'yi görevden aldı. Zikar Valisi Adil Duheyli de yaptığı yazılı açıklamada, vilayetteki durum böyle devam ederse istifa edeceğini açıkladı.

KENT GİRİŞ ÇIKIŞLARA KAPATILDI

Öte yandan ordu, Necef kentindeki başkonsolosluğun ateşe verilmesinin ardından kente giriş ve çıkışları kapattı.

Orduya bağlı Merkez Fırat Operasyonlar Komutanlığından bir yetkiliden alınan bilgiye göre, Necef'in tüm giriş ve çıkışlarının araç trafiğine kapatılması ve ülkenin diğer bölgeleriyle bağlantısının kesilmesine karar verildi. Orduya bağlı birliklerin araçların kente giriş ve çıkışına izin vermediği ve bu durumun kentte sükunet sağlanıncaya kadar devam edeceği belirtildi.

Necef Eğitim Hastanesinden bir yetkili ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkonsolosluğun ateşe verilmesinden önce polisin protestoya saldırısında 32 kişi yaralandı. Yetkili, yaralanmaların göz yaşartıcı gaz bombasından etkilenme ve konsolosluk binası önündeki izdiham nedeniyle meydana geldiğini ifade etti.

Şii Müslümanlar için kutsal kabul edilen Necef kenti, Şiilerin dini merci Ali Sistani'nin de yaşadığı yer olma özelliği taşıyor.

NE OLMUŞTU?

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan protestolarda şu ana kadar 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.

Başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden protestolar sırasında İran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.

Hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan halk, polise protestolarda şiddet kullanılması talimatı vermekle suçladıkları Başbakan Adil Abdulmehdi ve yolsuzluk iddiaları gerekçesiyle hükümetin istifasını istiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Arabuluculuk sınavı öncesi "sorular verildi" iddiası

SONRAKİ HABER

Ekrem İmamoğlu'ndan Tahir Elçi mesajı: Kardeşçe yaşamdan yana tavrını unutmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa