Sonuç verecek adımlar
"Okuduğumuz kitap ve dergilerin içeriğine ve yayın evlerine bakıp yalnızca istedikleri kitapları içeriye sokmamıza izin veriliyor."
Uludağ Üniversitesi’nden bir öğrenci
Ben Bursa Uludağ Üniversitesinde kampüs içerisindeki KYK yurdunda kalıyorum. Bursa’da üniversitenin bulunduğu Görükle yerleşkesinde fazlası ile özel yurt ve apartlar bulunmakta. Fakat bu özel yurt ve apartların fiyatları öğrencilerin karşılayamayacağı düzeyde. Hal böyle olunca devletin sunduğu KYK imkanlarına katlanmak zorunda kalıyoruz. Deprem riski olduğu iddia edilen yurt bloklarının kapatılması ile birlikte, yurt şartları iyice zorlaştı. Şu an kalmaya devam ettiğimiz blokların deprem riski olup olmadığı ise meçhul.
Okuduğumuz kitap ve dergilerin içeriğine ve yayın evlerine bakıp yalnızca istedikleri kitapları içeriye sokmamıza izin veriliyor. Bir arkadaşım valizini valiz odasına koymaması üzerine yurtta görev yapan memura şikâyet için gittiğinde karşılaştığı tepki “Okuduğu kitaplara bakın” oluyor. Yurt yönetiminin izin vermediği yayın ve içeriğe sahip olan kitaplar okuyorlarsa onları yurttan atıklarını söylüyor. Yurtta karşılaştığımız en ufak sorun hemen okunan kitaplara bağlanıyor. Hatta bu kitaplar bizi onların gözünde terörist bile yapabiliyor.
FARKLI MUAMELE VE TAHAMMÜL SINIRLARI
Bitmek bilmeyen yemekhane sıraları, az porsiyonlu yemekler için ödenen ekstra ücretler ve saatler süren yemek kuyrukları bizi devlet yurdunda aç uyumak zorunda bırakıyor. Bu sorunlara hiçbir şekilde çözüm bulunmuyor. Yurt son giriş saati 23.00. O saatten sonra blok bahçelerine çıkmamız yasak. Gece sigara içebilmek için yalnızca blok kapısına çıkabiliyoruz, kapı önünde bulunan banklarda yer bulabilmek oldukça sıkıntılı. Yer bulamayınca bahçede bulunan banklara izin verilmediği için genellikle buz gibi olan merdiven basamaklarında oturuyoruz. Karşıda bulunan erkek yurtlarında gece yemekhane bahçesinde oturmalarına izin veriliyorken bizde durum tam tersi işliyor. Erkek KYK yurdunda esnetilen kurallar, kız KYK yurtlarında daha sert koşullarla uygulanıyor. İşsiz kalmak için okuduğumuz üniversiteyi devletin üstümüze yıktığı borçlar ve KYK yurdunun zulüm olmasıyla bitiriyoruz. Bu sorunlar artık hepimizi rahatsız etmeye başladı, çoğu arkadaşımız yurttan atılmamak adına bu koşullara sessiz kalsa da bir çoğumuz artık bunlara dur demek için kendi çapımızda birleşip bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu tepkilerimizi zaman zaman bir araya gelip yurt müdiresinin odasına çıkmaya dönüşse de aynı hızla duvara çarpıp geri dönüyor. Yurtta sorunlar karşısında bir şey yapmak için bir araya gelmiş birçok WhatsApp grubu var. Bir araya geldiğimiz arkadaşlar ile ilk hedefimiz irili ufaklı bir araya gelen ve küçük eylemler yapan grupları bir toplantı ile toparlayarak yurdun geneline yapacağımız eylemler planlamak ve yurt öğrencilerinin yaşadığı sorunlar karşısında hızlıca tepkiler gösterebileceği bir birliktelik kurmak olacak. Yaşadığımız süreçte gördük ki 10 kişi yapılan yemekhane boykotunun veya yurt yönetimi ile sorunları konuşmamız hiçbir sonuç vermiyor. Bütün yurdu etkileyecek ve geniş katılımlı eylemler örgütleyerek kazanımlar elde edebileceğimizi biliyoruz. Taleplerimiz ve çözülemeyen sorunlarımız için bir araya gelmeye devam edeceğiz.