Soğan ve patates ihracatı ön izne bağlandı
Kuru soğan ve patates, ihracı yasaklanmış veya belli kamu kurum ve kuruluşların ön iznine bağlanmış mallar listesine alındı.
İLGİLİ HABERLER
Patates ve soğan uyarısı: Çözüm ithalat olursa üretim azalır
Hükümetin sıfır vergili ithalatı patates üreticisini vuruyor
Türkiye, sıfır gümrük vergisiyle patates ithal etme süresini uzattı
Artan soğan fiyatına karşı polisiye önlem: Depolar basıldı
Kuru soğan ve taze veya soğutulmuş patates ihracatı artık yalnızca ön izinle yapılabilecek.
Ticaret Bakanlığının İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğde yapılan değişiklikle, kuru soğan ve taze veya soğutulmuş patates, 95/7623 sayılı ihracat rejimi kararının ilgili maddesi uyarınca, kanun, kararname ve uluslararası anlaşmalarla ihracı yasaklanmış veya belli kamu kurum ve kuruluşların ön iznine bağlanmış mallar listesine alındı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018'de, girdi maliyetinin yüksekliği ve üretimin düşmesi nedeniyle artan patates ve soğan fiyatlarına ilişkin stokçuluk yapıldığı iddiasını öne sürmüşlerdi. Bu açıklamalar üzerine patates ve soğan depolarına baskınlar düzenlenmişti.
İktidar, çözüm olarak sıfır sıfır vergili ithalata sarılırken üreticiler, bunun kendilerini mağdur ettiğini ve ekim yapamaz hale geleceklerini söylemişlerdi.
BAKANLIĞIN SUNDUĞU GEREKÇE: TÜKETİCİ FİYATLARI DALGALANMASIN DİYE
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kararla ilgili yapılan açıklamada ise "Bu karar, ihracata herhangi bir yasaklama getirmemiş olup ülkemizin üretim, tüketim, stok, ihtiyaç ve yurt içi-yurt dışı piyasa fiyatlarının düzenli takip edilerek söz konusu ürünlerin ihracatının ön izne bağlanmasını içermektedir" ifadeleri kullanıldı.
Patates ve soğanda 2019 yılı üretiminin bir önceki yıla göre artış gösterdiğinin belirtildiği açıklamada "Patateste ihracat nedeniyle ülkemizde arz açığı oluşmaması, tüketici fiyatlarında dalgalanma yaşanmaması amacıyla ihracat ön izne bağlanmıştır. Piyasalar, Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerektiğinde ülke menfaatleri ile üretici ve tüketiciyi koruyacak tedbirler hızla alınmaktadır, alınmaya devam edilecektir" denildi.
TİCARET BAKANI PEKCAN: KARARIN NE KADAR SÜRE UYGULANACAĞI BELLİ DEĞİL
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise bu kararın süresinin ne kadar olduğunun belirsiz olduğunu, iç piyasa dengelerine ve talebe bağlı olduğunu söyledi.
CHP MİLLETVEKİLİ BARUT: ÜLKEYİ İTHALAT CENNETİ YAPANLAR ÜRETİCİYİ YİNE MAĞDUR ETTİ
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, patates ve kuru soğan ihracatına onay için Tarım ve Orman Bakanlığına başvuru zorunluluğu getirilmesine tepki gösterdi. AKP'nin yanlış tarım politikaları sonucu Türkiye'nin tarımda net ithalatçı ülke haline getirildiğini vurgulayan Barut, "Ülkeyi ithalat cenneti yapanlar üreticileri yine mağdur etti. Üretici ihracat teşviği beklerken kısıtlamayı kabul etmiyoruz. İhracatı değil ithalatı kısıtlayın" dedi.
"ÜRETİM VE ÜRETİCİYE KÖSTEK DEĞİL DESTEK OLUN"
Yapılan değişikliğe tepki gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Bunca senedir tek başına ülkeyi yöneten AKP hükümeti, tarımı bitirmiş ve üreticiyi perişan etmiştir. Üretime ve üretene destek yerine, samandan buğdaya, ayçiçeğinden mısıra, pamuktan soyaya çiftçilerimizin yetiştirip ürettiği her şeyi ithal ederek karşılamaya çalışmıştır. Çiftçiye aktaracağı kaynağı ithalata vermiş, hem milli ekonomimizi zarara uğratmışlar hem de üreticilerimize darbe vurmuşlardır. Üreticilerimizi adeta mağdur etmek için onlarca tarım ürününü sıfır gümrük vergileriyle ithal etmişler, yerli üreticinin belini bükmüşlerdir. Aynı şeyi şimdi soğan ve patates üreticilerine yapıyorlar. Soğan ve patates üreticileri ürünleri depoda çürümesin, para etsin ve biraz yüzü gülsün diye destek bekliyor" ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et