Dünyadan İran'ın füze saldırılarına tepki ve kınamalar geldi
İran’ın, Irak’taki ABD üslerini hedef almasına dünyadan tepkiler geldi. Avrupa Birliği silahların susması çağrısında bulundu.
İran'ın ABD üssü için fırlattığı balistik füzelerden birinin enkazı | Fotoğraf: AA
İran’ın, ABD’nin Irak’taki askeri üslerini balistik füzelerle hedef almasına ilişkin dünyadan tepki ve kınama mesajları geldi.
AB: SİLAHLARIN ACİLEN SUSMASI GEREKİYOR
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ortadoğu gündemiyle toplanan Komisyonun ardından basına açıklamalarda bulundu. Von der Leyen, “Bölgedeki gerginlik hepimizi etkiliyor. Silahların acilen susması ve diyaloğa yer açması gerekiyor” dedi. Savaşın ekonomi alanına etkisine dikkat çeken Von der Leyen, AB'nin gerginliğin azaltılması için katkı sağlayabileceğini ifade etti.
Yüksek Temsilci Borrell ise “Şiddeti artırmanın kimseye faydası yok” değerlendirmesinde bulundu.
İNGİLTERE: SALDIRIYI KINIYORUZ
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İran'ın Irak'taki ABD üslerine füze saldırılarını kınayarak bu ülkeyi, gerilimi düşürmeye çağırdı.
Raab, yaptığı yazılı açıklamada, “İngiliz askerleri dahil koalisyon güçlerini barındıran askeri üslere yapılan bu saldırıyı kınıyoruz” ifadesini kullandı.
“İran'ı bu tehlikeli ve pervasız saldırıları yinelememeye, bunun yerine acilen gerilimi düşürmeye çağırıyoruz” değerlendirmesinde bulunan Raab, saldırıda balistik füze kullanıldığı ve ölü ile yaralılar olduğuna dair haberlerden de kaygı duyduklarını belirtti.
Raab, “Orta Doğu'da bir savaş, sadece DEAŞ'a ve diğer terör gruplarına yarar” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan İngiliz Savunma Bakanlığı, Irak'ta vurulan üslerde koalisyon içinde yer alan İngiliz askerlerinin zarar görmediğini bildirdi.
JOHNSON DA SALDIRIYI KINADI
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İran'ın ABD üslerine saldırısını kınarken Tahran'dan gerginliğin düşürülmesi için adım atmasını istedi. İran'ın saldırısını “düşüncesiz ve tehlikeli” olarak niteleyen Johnson, “Gerilimin artmasını önlemek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi ve gerginliğin azaltılmasını istedi.
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in sorusu üzerine, Süleymani'nin öldürülmesinin yasal olup olmadığı konusunun kendi yetki alanına girmediğini dile getiren Johnson, ABD'nin üsleri ve askeri personelini koruma hakkına sahip olduğunu söyledi.
Corbyn ise Johnson'ı “İngiltere'nin çıkarları yerine ABD Başkanı Donald Trump'la olan ilişkisine öncelik vermekle” suçladı.
ALMANYA: SALDIRGANLIĞI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ
Alman hükümeti de İran'ın Irak'taki ABD üslerine saldırı düzenlemesini sert bir dille kınadı. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Annegret Kramp Karrenbauer, ARD'nin sabah programı Morgenmagazin'de yaptığı açıklamada, “Alman hükümeti adına bu saldırganlığı şiddetle reddettiğimizi ifade ediyorum” dedi. Karrenbauer, durumun sakinleşmesi için her şeyin yapılması gerektiğine işaret ederek, "Şimdi bu sarmalı daha da yukarıya doğru çıkarmamamız gerekiyor." ifadesini kullandı. Karrenbauer, saldırılarda hiçbir Alman askerinin yaralanmadığı bilgisini vererek, tüm gece ABD Savunma Bakanlığı ile temas halinde olduklarını bildirdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da yaptığı yazılı açıklamada, İran'ın, koalisyon güçlerinin de bulunduğu Irak'taki askeri üslere yönelik füze saldırısını kınadı. İran'ı gerilimin daha fazla tırmanmasına yol açabilecek herhangi bir adımdan kaçınmaya çağıran Maas, “Durumu sakinleştirmeye çalışmak için günlerce tüm taraflarla temas halindeyiz. Herkesten bu durumda ihtiyatlı ve sakin davranması talep edildi” ifadelerini kullandı.
FRANSA VE TALYA'DAN KINAMA
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise yaptığı yazılı açıklamada, önceliğin tansiyonu düşürmeye ve şiddeti sonlandırmaya verilmesi gerektiğini belirtti.
Fransa'nın tansiyonu düşürmeye yönelik çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Le Drian, itidal çağrısı yapmak üzere tüm taraflarla iletişim halinde olduklarını ifade etti.
İtalya Dışişleri Bakanlığından da İran'ın Irak'taki ABD üslerine düzenlediği füze saldırısına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, “İtalya, Irak'taki son gelişmeleri özel bir endişeyle takip ediyor ve Tahran yönetiminin, koalisyon askerlerini de ağırlayan ABD üslerine yönelik saldırısını kınıyor. (İran'ın füze saldırısı) Zaten kritik ve hassas bir bağlamda olan gerginliği artıran ciddi bir eylemdir” değerlendirmesi yer aldı.
Açıklamada ifadelerine yer verilen İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da taraflara itidal çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:
“Daha fazla karşılıklı provokasyon olmaması için tüm aktörlere güçlü şekilde bundan kaçınma çağrısı yapıyoruz. Askeri seçenek, hiçbir şekilde kabul edilemez. Bölgede yaşanacak daha fazla istikrarsızlığın, küresel ölçekte güvenlik için doğrudan ve uzun vadeli sonuçları olacaktır. İtalya, Avrupalı ortaklarıyla koordinasyon içinde, Körfez bölgesinde diyalog ve yapıcı yüzleşmeleri artırabilecek her türlü eylemi desteklemeye hazır.”
NATO’DAN KINAMA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “İran'ın Irak'taki ABD ve koalisyon güçlerine yönelik füze saldırılarını kınıyorum” açıklamasında bulundu. Stoltenberg, Twitter'dan paylaştığı mesajında, NATO'nun İran'a şiddetten kaçınması için çağrıda bulunduğunu ifade etti.
Öte yandan bir NATO yetkilisi, “Bizim değerlendirmelerimize göre, NATO'nun Irak eğitim misyonunda görev alan personelimiz arasında yaralı ya da ölü bulunmuyor” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)