Kemalpaşa halkı, belediye başkanına seslendi: 'Riskli alan' kararını iptal et
Kemalpaşa'da yaklaşık 6 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm süreci, mahalle halkının planlara itiraz etmesiyle yargıya taşındı.
Fotoğraf: Evrensel
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Atatürk ve Soğukpınar Mahallelerinde kentsel dönüşüm süreci 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilmesinden bu yana devam ediyor. 6 yıl önce başlayan kentsel dönüşüm süreci mahalle halkının planlara itiraz etmesiyle yargıya taşındı. Kentsel Dönüşüm Derneği çağrısıyla bir araya gelen mahalle halkı, hukuki süreç ve bundan sonlara neler yapılacağına dair toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda sürecin hukuksal boyutu konusunda bilgi veren Hukukçu Erbay Yucak, riskli alandan kaynaklı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının halka sormadan planlar yaptığını ve yapılan planlara yasal süre içerisinde itiraz edilmezse planın uygulamaya konacağını anlattı.
"TAPU OLMASI KAMULAŞTIRMAYA ENGEL DEĞİL"
Toplantıda söz alan bir mahalleli hiçbir kurumun kendileri ile görüşmediğini söyleyerek, “Benim evim tapulu. Ben istemediğim sürece vermiyorum evimi dediğim zaman kimse bir şey yapamaz ve evimi alamaz” demesi üzerine Yucak, 6306 sayılı Kanun’u hatırlatarak, “Riskli alan içerisinde yer alan arazinizi tapusu olsa dahi acele kamulaştırma kararı ile elinizden alma hakları var” diyerek cevap verdi.
"NEYE GÖRE RİSK KARARI VERİLDİ?"
Adı geçen mahallelere ilişkin riskli alan olduğuna dair yapı stoku ve zemin etüdü yapılmadığının söylenmesi üzerine mahalleli bir kadın, “Bu kararı veren nereden biliyor evlerimizin riskli olduğunu. Kimse gelip bize bir şey sormadı, evimizi incelemedi. Neye göre bu kararı verdiler” diyerek tepki gösterirken başka bir mahalleli ise, “Burası riskli alan değil rant alanı” dedi.
Konuşmalardan sonra dernek ve mahalle halkı, 2019 yerel seçimlerinde aday olduğu zaman CHP’li Kemalpaşa Belediye Başkanının imzaladığı taahhütnamenin uygulanması ve sorunların çözümü kavuşturulması için dilekçe toplayacak. Daha sonra aynı dilekçeyi İzmir Büyükşehir Belediyesine verme kararı alındı.
"BİZLERİ ÇIKARTIP BİRİLERİNE RANT SAĞLAYACAKLAR"
Toplantı sonrası görüştüğümüz mahalle halkından İsmail Kaya, bir önceki dönem belediye başkanı mahalleyi riskli bölge ilan ettiğini, ancak riskin neye göre tespit edildiğinin belli olmadığını söyledi. Kaya, “Evimize ilişkin şu an bir tadilat bile yapamıyoruz. Kredi çekmek için evi gösterdiğimiz zaman bina yok sayılıyor, arsa olarak görünüyor, ancak tapusu olan bir yer. Rant söz konusu olunca böyle tuhaf durumlar yaşıyoruz. Riskli bölge diyorlar ama hemen yanımızda 236 konutluk bir imar planını ihaleye açtılar. Bunu nasıl ihaleye açtılar, tartışılır. Demek ki burada riskli bölge yok. Buradan bizleri çıkartıp birilerine rant sağlayacaklar” diye konuştu. Kentsel dönüşüm olacaksa bile öncelikli olarak riskli alanın iptal edilmesini istediklerini dile getiren Kaya, “Belediye başkanı seçildiği zaman mahalleyi riskli alandan çıkaracağını söylemişti. Bir sene geçti hâlâ belediye başkanı gelip bir görüşme yapmadı. Belediye başkanının sözlerinde durmasını istiyoruz” dedi.
"KENTSEL DÖNÜŞÜM MAHALLEDEN KOPARMAMALI"
Kentsel Dönüşüm Derneği Başkan Yardımcısı Mefhar Kasap, “Burada yaşayan insanlar dişinden tırnağından artırarak başını sokacak bir yuva yapmış. Onu kaybetme korkusu yaşıyorlar. Kentsel dönüşüme karşı değiller ancak yılların oluşturduğu komşuluklarından, dostluklarından kısacası mahallelerinden koparılmadan yerinde dönüşüm istiyorlar. ‘Yer benim söz hakkı benim olmalı, kimse benim yerim üzerinden rant sağlamaya çalışmamalı’ diyorlar. Dönüşüm olacaksa masanın bir tarafında halk temsilcileri mutlaka olmalıdır” diye konuştu.