Yunanistan’da koronavirüs önlemleri: İşten atma yasaklandı!
Hükümet, kapatılan işyerlerinde işten atmaları yasakladı. Ancak şu ana kadar atılan 30 bin emekçi olduğu belirtiliyor. Bu arada üç hastanede virüs görülmesi nedeniyle sağlıkçılar karantinada.
Fotoğraf: Abdullah Coşkun/AA
Seyit ALDOĞAN
Atina
Yunanistan Ekonomi Bakanı Hristos Staikouras, Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis ve Çalışma Bakanı Yannis Vroutsis dün yaptıkları basın toplantısıyla koronavirüs pandemisi nedeniyle ortaya çıkan ekonomik zorluklara ve alınacak önlemlere ilişkin bir dizi önlem açıkladı.
Bakanlar tüm halkı önlemlere uymaya çağırırken önümüzdeki süreçlerde ortaya çıkacak ekonomik sorunlara da dikkat çektiler. Bakanlar, Yunanistan’da yüzde 2-3 olarak planlanan kalkınma oranının salgın nedeniyle “yüzde 0” olacağını söyleyerek bazı AB ülkelerinde bu oranın “yüzde -2”ye düşeceğini belirttiler.
HÜKÜMETİN ÖNLEM PAKETİ
Bakanlar toplantıda ayrıca, hükümet kararıyla kapanan işyerlerinde çalışanların “işten atılmaları” durumunda devlet yardımı alamayacaklarının altını çizdiler ve çalışanların işlerinde kalması şartını getirdiler.
Bakanların basın toplantısında açıkladığı bazı “önlemler” şöyle;
- Hükümet kararıyla kapatılan işyerlerinde işten atmalar yasaklanmıştır. İşten atılma kararları geçerli sayılmayacaktır.
- Ticari işyerlerinin mart ayı için vergi ve sosyal güvenlik ödemeleri ertelendi.
- Pandemiden etkilenen işyerlerine 1 milyar avro kredi verilecek.
- Hükümetçe kapatılan işyerlerinde çalışan 500 bin kişiye nisan ayı için 800 avro tazminat ödenecek.
- Mart ayında ödenecek vergilerin 4 aylığına ertelendi
- Dezenfektan ürünlerde ve hammaddelerinde KDV yüzde 24’ten yüzde 6’ya indirildi.
- Kiralık ticari işyerlerinin kiraları mart ve nisan aylarında yüzde 40 düşürüldü. Bu taşınmazların sahiplerinin vergileri bu iki ay için düşürülecek.
- Devletin vatandaşlara olan borçlarının hemen ödenecek
- 31 Marta kadar işsizlik maaşı alan herkese 2 ay daha maaş verilecek.
ÖNLEMLER YETERLİ BULUNMADI
Hükümetin açıkladığı önlemler birçok sendika ve kuruluşlarca yeterli görülmedi. Ticari işyerlerinin zorunlu olarak kapatılması kararından bu yana 30 bin kişi işten atılmış bulunuyor. On binlerce kişiye ise ücretsiz izin verilmiş durumda.
Çok sayıda medya analizinde 2008 krizinden daha güçlü bir krizin gelmekte olduğu ve asıl yükün yine işçi ve emekçilere yıkılacağına dikkat çekiliyor.
SENDİKA VE SİYASİ PARTİLERİN TALEPLERİ
Daha şimdiden siyasi hareketler ve sendikalar, krizin faturasının sermaye sınıfları tarafından ödenmesini ve halkın temel ihtiyaçlarını karşılayan işletmelerdeki özelleştirmelere son verilmesini ve sağlık sektörünün halk yararına güçlendirilmesini talep ediyorlar:
- Kapatılan hastane ve klinikler açıklamıl
- Acil olarak gerekli sayıda doktor ve sağlık çalışan istihdam edilmeli
- İş başı yapılmadığı sürece aylıkların işveren ve devlet tarafından ödenmesi
- Sağlık ve korunma malzemelerinin parasız verilmesi
- İş yerlerinde tüm sağlık önlemlerinin alınması
- Ücretsiz izinlere son verilmesi
- İş sahiplerine tanınan çalışma saatlerini istedikleri gibi düzenleme hakkının yasaklanması
- Bankalara ve devlet kurumlarına olan borçların ertelenmesi
- Sağlık sorunu olanlara ücretli süresiz izin verilmesi
- Göçmenler ve mülteciler için onurlarıyla yaşayacakları miktarda bütçe ayrılması
SALGIN YAYILIYOR
Bu arada pandeminin yayılmaya devam etmesi nedeniyle hükümetin yeni önlem paketleri açıklaması bekleniyor. Sağlık uzmanları salgının önümüzdeki 4 hafta içinde zirveye çıkacağını vurguluyorlar. Özellikle sağlık sorunu olan kişilerin tehdit altında olduğu ve herkesin bu konuda duyarlı davranması gerektiği dile getiriliyor.
Bu arada alınan önlemlerin sağlık sisteminin pandemi karşısında dayanmasının tek yolunun yayılmanın önüne geçmek olduğu ve kontrolden çıkması durumunda sistemin çökeceği hükümet yetkililerince bile açıklanmış durumda.
ÜÇ HASTANEDE VİRÜS TESPİT EDİLDİ
Bu arada üç hastanede; Ippokratous, Agia Olga ve Agio Savva hastanelerinde virüs görüldü ve çok sayıda sağlık emekçisi karantinaya alındı.