CHP'li Yüceer, işsizlik fonundan işsizlerin yararlanması için kanun teklifi verdi
İşsizlik fonunun işsizler için kullanılmadığına dikkat çeken CHP Milletvekili Candan Yüceer, ödenekten yararlanma şartlarını kolaylaştıracak kanun teklifi verdi.
İLGİLİ HABERLER
İşsizlik Fonu’nda krizin tablosu: Patronlar hortumu işçi fonuna bağlamış
İşsizlik fonu harcamaları kontrolden çıktı
DİSK: İşsizlik fonu, işverene destek fonuna dönüştü
İşsizlik sigortası başvuruları rekor kırdı: 1,9 milyon kişi başvurdu
Korona etkisi: Ya salgın tehlikesi ya da işsizlik
Burcu YILDIRIM
Ankara
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, işsizlik fonunun 20 yıldır işsizler için kullanılmadığına dikkat çekerek, ödenekten yararlanma şartlarını kolaylaştıracak kanun teklifi verdi. En az yarım milyon kişinin İŞKUR kaydı bir yıldır iş bulunamadığı için silinmiş durumdayken teklif yasalaşırsa, son 3 yılda 6 ay prim ödemiş ve son bir aydır çalışan herkes işsizlik ödeneğinden yararlanabilecek.
"İŞSİZLİK ÖDENEĞİ 20 YILDIR İŞSİZLER İÇİN KULLANILMIYOR"
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, koronavirüs salgınının işsizliği arttırabileceğini ve acil tedbir önlemlerinin alınması gerektiğini belirterek, "İşsizlik ödeneğinin yaklaşık 20 yıldır işsiz kalan yurttaşların ihtiyaçları için kullanılmıyor. Aynı zamanda ödeneği kazanma koşullarının ağır, süresi ve miktarının ise Türkiye gerçekliği ile uyuşmuyor" dedi. Yüceer, bu kapsamda işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılması, ödenek miktarının ve yararlanma süresinin arttırılması için meclise kanun teklifi sundu.
TEKLİF YASALAŞIRSA ÖDENEKTEN ÇOĞU İŞSİZ YARARLANACAK
Teklif yasalaşırsa, son 3 yılda 6 ay prim ödemiş ve son bir aydır çalışan herkes işsizlik ödeneğinden yararlanabilecek. En düşük asgari ücretlinin işsizlik ödeneği 2060 TL olacak, yasadaki ödenek üst sınırı da kaldırılacak. Yüceer, kanun teklifini hazırlarken şunlara dikkat çekti:
- İşsizlik ödeneğine alt sınır getirelim, üst sınırı kaldıralım.
- İşsizlik sigortası en az 2060 TL olsun.
- Son 3 yılda 6 ay prim ödemiş, son bir aydır çalışan herkes işsizlik ödeneğinden yararlanabilsin.
- En az yarım milyon kişinin İŞKUR kaydı bir yıldır iş bulunamadığı için silindi.
- 1 milyon 148 bin kişi bir yıldan uzun süredir iş arıyor, 838 bin kişi umudunu yitirdiği için iş aramıyor.
Evrensel'i Takip Et