Yünsa’da virüsle vardiyalı çalışma!
Yünsa'da koronavirüse karşı ilginç bir tedbir alındı: İşçiler haftada 3 gün çalıştırılıp 4 gün izne gönderilecek!
Fotoğraf: IndustriALL Global Union/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Yünsa, işçileri haftada 3 gün çalıştırıp 4 gün izne gönderme kararı aldı. “Çalıştığımız üç gün virüs tatile mi çıkacak” diye tepki gösteren işçiler, salgına yakalanmaktan ve ailelerine bulaştırmaktan endişe ettiklerini söylediler. Fabrikanın kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu, bundan yararlananların gelir kaybına uğrayacağını, faydalanamayanların ise kaderine terk edildiğini dile getiren işçiler, “Ücret kaybı patron tarafından karşılanmalı” dedi.
Daha önce fabrika yönetimi tarafından üretime ara verilmeyeceği söylense de salgının büyümesi ve işçilerin tepkisi üzerine haftalık çalışma süresi 3 güne düşürüldü. Şimdiye kadar yoğun bir şekilde çalıştıklarını, yapılan değişikliğin ise kaygıları ortadan kaldırmadığını dile getiren bir işçi, “Yüzlerce işçi aynı vardiyada yan yana çalışıp, aynı servislerde işe gidip geliyoruz. Bu uygulama ile salgının önüne geçemeyiz. Çocuklarımıza bulaştırmaktan korkuyoruz. Dört gün çalışmayacağız, ama çalıştığımız üç gün ne olacak? Koronavirüsle vardiyalı çalışacağız. Çalıştığımız üç gün virüs tatile mi çıkacak? Bu tam bir komedi” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
BAKAN ‘EVDE KAL’, PATRON ‘İŞE GEL’ DİYOR
Ülke genelinde “Evde kal” kampanyası yürütüldüğüne dikkat çeken bir başka işçi, şöyle devam etti: “Salgının önüne geçmek için evden çıkmamak lazım. Ama patron da iş var deyip işe gel diyor. Ben kimin dediğini yapayım? Sağlık Bakanı bana iş ve gelir güvencesi vermezse patronun dediğini yapacağız.” Hükümetin açıkladığı ekonomi paketini eleştiren işçi “Bu salgın fabrikalarda yayılıyor. Bunun için fabrikalar kapanmalı. Ama işçilere de gelir garantisi verilmeli. Hep patrona, hep patrona diyerek bu olmaz. Çevremizde birçok fabrikada işçilere bulaştığını duyuyoruz. Yakında fabrikalarda ölen işçi haberleri gelirse hiç şaşırmam. Buna önlem alınmalı” diye konuştu.
FEDAKARLIK SIRASI PATRONA GELMEDİ Mİ, İŞÇİ TAŞ MI YİYECEK?
İşçilerin aylık ücretinin 18 gününü patron karşılayacak, kalan 12 günün ücreti için ise kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılacak. Kısa çalışma ödeneğinden üç ay boyunca 12 gün saat ücretinin yüzde 60’ını alacak olan işçi ise gelir kaybına uğrayacak. “Ben 2 bin lira kredi ödüyorum. Harcamamı tamamen kredi kartından yaparak hayatımı sürdürüyorum. En ufak bir gelir kaybı benim hayatımı altüst eder. Ücret kaybı patron tarafından karşılanmalı” diyen bir başka işçi şunları söyledi: “Fabrika şimdiye kadar hep kazandı. Biz hep fedakarlık yaptık. Bu salgın döneminde patron zarar etmek istemiyor. Her türlü teşvikten yararlanıyor. Şimdi fedakarlık sırası patrona gelmedi mi? Yoksa salgınla nasıl mücadele edeceğiz.”
ÖDENEKTEN YARARLANAMAYANLAR NE OLACAK?
Fabrikada kısa çalışma ödeneğinden yaralanma hakkı olmayan işçilerin kaygısı ise daha büyük. Son bir yıl içinde 200’e yakın işçinin İŞKUR üzerinden işe alınıp altı ay çalıştırıldıktan sonra kadroya alındığına dikkat çeken bir işçi “Bu işçiler kısa çalışmadan yararlanamayacak. Bunların ücretleri yarı yarıya düşecek. Bu arkadaşlarımız taş mı yiyecek? Üç ay sonra ne olacak? İşler açılmaz veya salgın devam ederse ya ücretsiz izin veya işten çıkış başlasa” diye konuştu. İşçi hak gasplarına karşı birlik çağrısı yaptı
SENDİKALAR PATRONU DEĞİL İŞÇİYİ KORUMALI
TEKSİF Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada işçiler sendikacılara da tepkili. Şube başkanının kendileriyle görüşmeden fabrika müdürüyle bir araya gelerek anlaşmaya vardığını aktaran işçiler “Bu uygulama bizi salgından korumuyor, hem de ücret kaybına uğruyoruz. Tamamen patrona yarıyor. Sendikalar patronu değil işçiyi korumalı” diye tepki gösterdi.
{{400522}}