1 Nisan 2020 13:24

Cezaevlerinin durumuna dair rapor: Koğuşlar kalabalık, düzenli temizlik hâlâ yok

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği cezaevlerinden gelen şikayetleri raporlaştırdı: Koğuşlar kalabalık, sosyal mesafe yok, yemekhaneler yeterince temizlenmiyor...

Cezaevlerinin durumuna dair rapor: Koğuşlar kalabalık, düzenli temizlik hâlâ yok

Fotoğraf: Pixabay

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, 26- 31 Mart tarihleri arasında danışma hattından gelen şikayetleri, cezaevlerinin ve mahpusların bilgilerini gizli tutarak bir rapor hazırladı. Rapor 4’ü kapalı ceza infaz kurumu, 30’u açık ceza infaz kurumu olmak üzere 34 farklı cezaevinden gelen şikayetlerle hazırlandı.

Cezaevlerinde kapasite sorununun uzun süredir devam ettiği ve mahpusların bu sebeple birçok sorun yaşadığı belirtilen raporda “Mahpuslar koğuşlarının kalabalık olduğunu, yatakların birbirlerine yakın mesafede olduğunu ve bu yakınlıkta uyumak zorunda kaldıklarını, sosyal mesafe koyamadıklarını, ortak alanlar ve yemekhanelerde çok fazla mahpusun bir araya gelmek zorunda kaldığını aktarmışlardır. Aynı zamanda bazı cezaevlerinde bahçenin havanın soğuk olmasından da kaynaklı belirli saatlerde kapatılması, mahpusların hareket alanını kısıtlamış ve aynı zamanda, kapasitenin üstünde mahpusun birbirlerine yakın şekilde aynı alanı kullanmasına neden olmuştur” denildi.

GENEL DURUM VE HİJYEN ÖNLEMLERİ

Raporda genel durum ve hijyen sorunlarına da dikkat çekildi. Raporda “Dezenfekte amaçlı bazı hapishanelerde ilaçlama yapılırken bazılarında yapılmadı, bazı hapishanelerde yalnızca hapishanenin dışı ilaçlandı, mahpusların kullandığı ortak alanlarda ilaçlama yapılmadı.

Birçok hapishanede düzenli temizlik hâlâ yapılmıyor. Mahpuslar kendi imkanları ile hapishanelerin ortak alanlarını temizliyor. Koridorlara dezenfekte malzemesi koyan hapishanelerin sayısı oldukça az. İnfaz koruma memurları bazı hapishanelerde maske takarlarken bazı hapishanelerde takmıyor. Bazı hapishanelerde mahpuslara ayakta omuz omuza sayım yaptırılıyor. Bazı kapalı hapishanelerde pencere sayısının az olması sebebiyle havalandırma yeterince sağlanamıyor. Dezenfektanlar kantinde 10-45 TL arasında değişen ücretlerle satılıyor. Yemekhaneler yeterince temizlenmiyor, hijyenik değiller ve çok fazla mahpus burayı kullanmak zorunda.” ifadelerine yer verildi. Raporda bazı hapishane idarelerinin koğuşlara sabun dağıttığını ancak bazı hapishanelerde sabuna erişilemediğine dikkat çekildi.

SAĞLIK HAKKINA ERİŞİM SORUNU SÜRÜYOR

Raporda ‘sağlık hakkına erişim’ bölümünde de çarpıcı ifadeler kullanıldı: “Bazı hapishanelerde doktor revire gitmiyor, mahpuslar revire çıkarılmıyor. Mahpuslar revire çıksalar da ilaç alamıyor. Hastane sevki olmasa da raporların yenileneceği kararına uyulmuyor. Hasta, yaşlı ve risk grubuna giren mahpuslar için önlemler alınmıyor, mahpuslar önlemleri kendileri alıyor. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et