14 Nisan 2020 16:51
/
Güncelleme: 18:12

Sağlık Bakanı Koca: Türkiye'de Kovid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 1403'e çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Açıklamaya göre yaşamını yitirenlerin sayısı 1403'e, toplam vaka sayısı 65 bin 111'e ulaştı.

Sağlık Bakanı Koca: Türkiye'de Kovid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 1403'e çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca | Fotoğraf: Aytuğ Can Sencar/AA

Koronavirüs Bilim Kurulu Türkiye'deki Kovid-19 salgınına ilişkin son durumu değerlendirmek üzere 17.30'da toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklama yaparak, son verileri aktardı.

Bakan Koca'nın paylaştığı verilere göre son 24 saatte 4 bin 62 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 107 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 65 bin 111'e, can kaybı 1403'e ulaştı.

Bakan Koca, toplantıda 10 Mart'tan bu yana koronavirüsün Türkiye'deki etkileri ve buna karşı mücadeleyi değerlendirdiklerini ve bu bilgileri aktaracağını kaydetti.

ABD, İtalya, Çin gibi ülkelerden örnek veren Koca, bu ülkelerde en yüksek vaka artışının ilk haftada görüldüğünü belirten Koca, Türkiye'deki tedbirler sayesinde bu sürecin geciktirildiğini kaydetti.

Bakan Koca, "Türkiye'nin durumu, dünyadan farklı seyrediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte hastaneye yatış, yoğun bakım ve cihaza bağlanan hastaların sayısında bir azalış asla söz konusu değil" ifadelerini kullanan Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'de koronavirüs vaka artış hızının azaldığını, pik yapmaya doğru gittiğini belirterek "Yeni bir dalgalanma olmadığı müddetçe piki önümüzdeki 1-2 hafta içinde yakalayacağımızı düşünüyorum" dedi.

İstanbul'daki yoğun bakım servislerine ilişkin de bilgi veren Koca, "İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı şu an yüzde 59,5, yüzde 90'lara ulaşmış değil" diye konuştu.

Türkiye'de ölüm artış hızının 5'inci haftada yavaşladığını kaydeden Koca, bunun mücadelenin sonucunu gösterdiğini kaydetti.

Filyasyonun, yani bulaşıcı hastalığın kaynağı tespit etme yönteminin Türkiye'de başarı ile uygulandığını belirten Koca, bugüne kadar Kovid-19 tespit edilen kişilerin çevresindeki 261 bin 969 kişinin takipe alındığını bunlardan yüzde 95.8'ine ulaşıldığını ve kontrol altına alındığını belirtti. Bakan Koca, bu çalışmanını filyasyon ekiplerinin başarısı olduğunu kaydetti. Bakan Koca, Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısının 4 bin 600 olduğunu söyledi.

FİLYASYON NEDİR?

Fahrettin Koca, filyasyon yöntemini anlattığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık."

"Filyasyonda neler oluyor? Bu kişilere ulaşılıyor. Tanı konanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor. Filyason uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip. Salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyada birçok ülke ise filyasyonu kullanmayıp sadece şikayetle ilerliyor."

"Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısı 4 bin 600'dür."

SON 24 SAATTE TÜRKİYE'DEN KORONAVİRÜS VERİLERİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüse karşı yürüttükleri mücadeleyi anlattığı konuşmasının ardından son verileri paylaştı.

Bu verilere göre son 24 saatte;

  • 33 bin 70 test yapıldı,
  • 4 bin 62 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu,
  • 107 kişi hayatını kaybetti,
  • 842 kişi iyileşti.

Öte yandan;

  • Toplam test sayısı 443 bin 626,
  • Toplam vaka sayısı 65 bin 111,
  • Toplam can kaybı 1403,
  • Toplam yoğun bakım hasta sayısı 1809,
  • Toplam entübe hasta sayısı 1087
  • Toplam iyileşen hasta sayısı 4799 oldu.

"VAKA SAYISI MÜCADELEMİZİN BAŞARISINA BAĞLI"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son 24 saatteki verileri aktarmasının ardından değerlendirmelerine devam etti. Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şunlar:

"Birbirine benzerliklerine göre üç farklı model göze çarpıyor. Nüfusa göre sınırlı vakaların görüldüğü, doğrulanmış vakaların az olduğu ülkeler en büyük kümeyi oluşturuyor. Fransa, İran, İngiltere ve Çin ortak özellikleriyle birbirine yaklaşmış durumdadır. Türkiye hastalıkla mücadele başarımıza göre yerimiz değişebilir. Hastalıkla mücadelemizi başarılı bir şekilde sürdürebilirsek daha az görülen ülkeler duruma kaymış olacağız.

"Avrupa ülkelerinde İspanya ve İtalya ise kendilerine has ayrı bir konumdadır. Amerika hasta sayısı ve ölüm oranları bakımından kendi başına tüm dünyadan ayrılmaktadır."

TÜRKİYE AÇISINDAN PANDEMİ ZİRVE YAPTI MI?

Bakan Fahrettin Koca, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. AA Muhabiri Yeşim Sert Karaarslan, Bakan Koca'ya Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsünün Avrupa'da İtalya ve İspanya'da vakaların azaldığını, İngiltere ve Türkiye'de ise arttığı söylediğini hatırlattı; "Türkiye açısından pandemi henüz zirve yaptı mı?" diye sordu. Bakan Koca şu yanıtı verdi:

"ABD'nin 11'nci haftada ulaştığı düzeyi biz dördüncü haftada yakaladık. Türkiye'de artış var ancak artış hızı yavaşladı. Ölüm artış hızının yavaşladığını da söyleyebiliriz. Türkiye'nin durumu dünyadan farklı seyrediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte sağlık kuruluşlarında yoğun bakım, cihaza bağlanan hastalarda azalış söz konusu değil."

"Türkiye'de vaka artış hızı düşüyor ve yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında stabilleşmeye girildiğini görüyoruz. Sosyal medyada 0,21 oranından bahsediliyor. Türkiye artış oranının azaldığı, pik yapmaya gittiği, ölüm ve vaka artış hızının duraklamaya girdiği ve bu pikle önümüzdeki dönemde bir plato çizme noktasına geldiği için ikili rakamlarda birbirine çok yakın.Yeni bir dalga oluşumu olmazsa ve tedbirlere uyarsak seyrin nasıl olacağını biliyoruz."

CEZAEVLERİNDEN ÇIKANLARLA İLGİLİ HANGİ ÖNLEMLER ALINACAK?

Cezaevlerinde de Kovid-19 vakalarına rastlandığını hatırlatan DHA'dan Nursima Özonur Bakan Koca'ya yasalaşan infaz paketinin ardından cezaevlerinden çıkan kişilerle ilgili nasıl önlemler alınağını sordu.

Bilim Kurulu'nun cezaevinden çıkanlarla ilgili önerdiği tedbirler oldunu belirten Koca, "Şüpheleri olanlara zaten hastaneye alıyoruz, test yapmış oluyoruz" dedi.

AŞI ÇALIŞMALARI

İHA'dan Neşra Durmaz, "Çin'den aşı getirme söz konusu mu ve Türkiye'de aşı çalışmaları ne durumda?" diye sordu. Bakan Koca'nın yanıtı şu şekildeydi:

"Aşının insanlar üzerinde kullanılabileceğine inanmıyoruz. En az 4-6 ay arası insanlarda kullanılabileceğini Bilim Kurulumuz öngörmüyor. 3 merkezimiz virüsü izole etti, bundan sonraki çalışmalar devam ediyor olacak. İlaçla ilgili daha çok Çin, ilacı yoğun bakımda entübe olan hastalara veriyor biz ise yoğun bakıma geçiş döneminde kullanılmasının faydalarını gördük, ilacın devamı gelmiş oldu. Türkiye'de tedavide farklı bir yaklaşım içindeyiz yaptıklarımızı bütün üniversitelerimizin dünyaya yayın yapmasını teşvik ediyoruz."

"Hidroksil klorokini baştan 1 milyon kutu olarak stokladık. Bunu daha ciddi vakalarda kullanıyorlar ABD'de. Biz daha erken kullanıyoruz. Vakaların erken dönemde cihaza bağlanması süreci uzatıyor, bunun aksini söylüyordu Çin. Biz entübe edilmenin geciktirilmesi gerektiğini biliyoruz."

Milat Gazetesi'nden Neşat Gündoğdu'nun "Aşı çalışmaları ile diğer ülkelerden ortak çalışma teklifi geldi mi?" sorusuna Bakan Koca, "Aşıyla ilgili Türkiye'nin klinik araştırmalar merkezi olmasını istemiyoruz, bu anlamdaki yaklaşımımızı net ifade ettik. Biz kendi aşı çalışmamızı birçok ülkeyle gerektiğinde yapabiliriz ama klinik uygulama noktasında kendi çalışmalarımızı daha önemli görüyoruz" yanıtını verdi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAKİ KALABALIĞIN ETKİLERİ

HaberTurk Televizyonundan Fatmanur Boylu, geçen cuma ilan edilen sokağa çıkma yasağı kararının Bilim Kurulu tarafından alınıp alaınmadığını ve o gece sokağa çıkan kalabalığın etkilerini sordu. Bakan Koca şu açıklamaları yaptı:

"Bilim Kurulu'nun üzerinde durduğu izolasyonun sağlanması ve hareketli ortamın azaltılması şeklinde oldu. Bunu destekleyen her yaklaşım kurulun talep ettiği bir durum. Amaca hizmet eden bir durum. Sonuçlarıyla ilgili biz bütün rakamları şeffaf şekilde aktarıyoruz. Hepimiz önümüzdeki günlerde bu sonuçları görmüş olacağız."

PLAZMA TEDAVİSİ

Kanal 7'den Aybüke Yıldız, uygulanmaya başlanan plazma tedavisini sordu. Bakan Koca'nın yanıtı şöyle:

"Kızılay merkez olmak üzere bu fonksiyonu üstlendi. Birçok üniversiteyi de yetkilendirdik. Kendi hastaları geldiğinde kendi merkezlerinde bu plazmaları alıp vakalar uygulama yetkisi verdik. Birçok hastane ve üniversitede plazma uygulamasına geçildi. İyileşenlerin sayısı artıyor, antikor oluşumu olduğunda da tedavi edebileceğimiz hasta sayısı artmış olacak."

"İSTANBUL'DA YAPILAN HASTANELERİ SAĞLIK TURİZMİNDE DAHİ KULLANABİLİRİZ"

Bakan Koca hastanelerle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Adana özelinde bakınca yoğun bakım yatak sayısı ve genel yatak sayımız Türkiye ortalamasının altında. Adana'da böyle bir ihtiyaç görmüyoruz."

"İstanbul'da Anadolu ve Avrupa yakasında iki hasta yapıldığını biliyorsunuz. İstanbul'da doluluk oranı yüzde doksana ulaştı diye açmıyoruz bu hastaneleri. Bunlar sahra hastanesi de değil, kalıcı olmasını planlıyoruz. İstanbul için yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,5. Bazı hastanelerde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80-90 oranında olabilir ama genelinde yüzde 59,5. Bu hastaneleri sağlık turizminde de kullanabiliriz."

MÜLTECİLERİN DURUMU NE?

Haber Global'dan Ozan Ulaş Caymaz, Bakan Koca'ya salgın döneminde mültecilerin durumunu sordu.

Bakan Koca, bu grubun toplam içerisinde bir farklılık halinde olmadığını belirtti.

Ancak alandaki gözlemlerimiz mültecilerin bir çoğunun (kayıt dışı yaklaşık 1 milyon kişi) geri gönderme endişesiyle hastaneye gitmediği yönünde. Soru ve açıklamada konunun bu boyutuna değinilmedi.

CUMA AKŞAMI YAŞANANLAR...

Tele 1'den Arzu Öztürk, cuma akşamı sokağa çıkma yasağı ilanıyla meydana gelen kalabalığı hatırlattı, "Kontrolün sizde olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu. Bakan Koca şu yanıtı verdi:

"Cuma akşamı yaşananlarla ilgili benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Hükümetin bir kararı. İçişleri Bakanımız ile hem deprem hem Korona mücadelesinde bu dönemde birlikte mücadele arkadaşlığı yaptık. Ben perşembe de cuma da hafta sonu da dün de görüştüm. O günle ilgili Süleyman Bey açıklamaları kamuoyuna yaptı, benim buna ilave edecek bir sözüm yok."

MASKE SORUNU

Bakan Koca, maske sorunu ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

"Maske konusuyla ilgili TEB ile görüşüyoruz, eczacı arkadaşlarımız birinci basamak sağlık kuruluşu olarak gördüğümüz bir yapı. Bundan 7-8 ay önce eczaneleri birinci basamak sağlık kuruluşu olarak tanımladık. Mücadelemizde önemli bir parçalar."

"20 ila 65 yaş arasındaki vatandaşlara 20 milyon kişiye yakınına mesaj gönderildi. Perşembe günü 39 milyon kişiye gönderilmiş olacak. Vatandaşlar cep telefonlarına kod geldiğinde gidip alabilecek."

İSTİFA İDDİALARI

Bakan Koca'ya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla tartıştığı, hatta istifaya kadar yaklaştığı iddiaları soruldu. Koca, şu açıklamayı yaptı:

"Bu iddiaların doğru olmadığının altını çizmek istiyorum. Vatandaşımız bu salgında bizlerin mücadeleye odaklanmamızı bekliyor. Kabine arkadaşlarımızla Cumhurbaşkanımız liderliğinde 1 milyon 100 bin kişiye yakın ordumuzla adadık. Başka gündemimiz yok."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı 14 Nisan koronavirüs verileri.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı 14 Nisan koronavirüs verileri.

Sağlık Bakanlığının 14 Nisan'da paylaştığı koronavirüs grafiği.

Sağlık Bakanlığının 14 Nisan'da paylaştığı koronavirüs grafiği.

(HABER MERKEZİ)

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et