16 Nisan 2020 00:34

Yıldız Entegre işçisi: Salgınla boğuşmuyormuşuz gibi üretim neden düşük diyorlar

"Eve korkarak gidiyoruz. Tıpkı diğer fabrikalar gibi bizde de bir an evvel üretime ara verilmeli ve tüm işçiler ücretli izinli sayılmalı."

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yıldız Entegre işçisi
Kocaeli

Merhabalar Evrensel gazetesi okurları ve işçi kardeşlerim;

Ben Yıldız Entegre fabrikasında çalışan bir işçiyim. Kocaeli’de birçok fabrikada koronavirüs nedeniyle duruşlar yaşanırken, bizim fabrikamız 7 gün 24 saat çalışmaya devam ediyor. Şu anda dörtlü vardiya uygulanıyor.

Benim çalıştığım vardiyada 30 kadar arkadaşız. Bazı önlemler alındı ama ne kadar yeterli bilmiyoruz. Yemeğe 15 dakika arayla çıkıyoruz. Masalarda 1 sandalye boşluk oluyor. Servise binen kişi sayısı azaldı zaten polis durdurup kontrol ediyor. Bu önlemi almaya da mecburlar anlayacağınız. İşyerinde maske takıyoruz. Bunların hiçbiri bize yeterli gelmiyor. Her gün vaka sayıları artıyor ve biz işe hep bir tedirginlikle geliyoruz. Kimse bizim ve ailemizin sağlığını düşünmüyor. Üretimi durdurmamak için her şeyi yapıyorlar. Hatta o kadar abarttılar ki sokağa çıkma yasağının olduğu gün bile çalıştık.

Bizde hastaneye gidip karantinada olanlar var. Tam sayıyı bilmiyorum ama benim duyduğum 3 kişi. Bizlere denilen test sonuçlarının negatif çıktığı. Doğru mu, değil mi bilmiyoruz. Artık o da fabrika yönetiminin vicdanına kalmış, böyle bir durumda bile yalan söylüyorlarsa 100’ü aşkın işçinin vebalini alıyorlar demektir. Açıkçası ben bu arkadaşların test sonucu pozitif çıksa bile sonucun değişeceğini sanmıyorum. Burada kimse biz işçileri insan yerine koymuyor. Varsa yoksa üretim. Sanki dünyada hiçbir şey olmuyor, sanki tüm dünya küresel bir salgınla boğuşmuyor gibi üretim neden düşük diyebiliyorlar.

Ne yapacağımızı şaşırmış bir haldeyiz. Eve korkarak gidiyoruz. Hep bir tedirginlik, sanki vebalıymışız gibi bir odadan çıkmıyoruz. Evdekileri ne kadar koruyoruz, koruyabiliyor muyuz orası da şüpheli. Çocuğum bile anlam veremiyor. ‘Baba herkes evde, çalışmıyor, sen niye çalışıyorsun?​’ diye soruyor. Şimdi ben nasıl cevap vereyim çocuğuma? Çalışmayayım da aç mı kalalım? Sağlıklı bir yaşam bizim de hakkımız değil mi? İşçiyiz diye hep en kötü koşullarda çalışmak ve yaşamak zorunda mıyız? Tıpkı diğer fabrikalar gibi bizde de bir an evvel üretime ara verilmeli ve tüm işçiler ücretli izinli sayılmalı. Virüs her geçen gün yayılıyor ve korkuyoruz, hem kendimiz, hem de ailelerimiz için. Bir an evvel yetkililer sesimizi duysun istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: Bizden istendiği gibi, vakaların lokal kaldığı yalanına sarıldık!

SONRAKİ HABER

İşçiler mi burjuvazi mi ilkel?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa